Italské tyčinky grissini se původně pekly jako lék na trávení. Takhle si křupavou pochoutku upečete dnes
21. 6. 2022 Vaření
U nás je seženete většinou v obchodech s italskými potravinami nebo v supermarketech balené jako jakékoliv jiné tyčinky. V Itálii se ale prodávají v pekárnách nebo v obchodech v sekci pečiva. Jsou dlouhé klidně půl metru a jsou nádherně křehké a křupavé. A právě takové si nyní můžete upéct.
Ideální tyčinky k namáčení
Italské grissini nejsou klasické tyčinky, na jaké jsme zvyklí u nás. Jde spíš o druh chlebového pečiva, které se v Itálii podává jako předkrm (v Itálii antipasto) nebo jako pochutina k vínu či rychlá odpolední svačinka. Často se servírují obalené sušenou šunkou prosciutto crudo nebo se používají jako namáčecí tyčinky.
Vynikající jsou třeba s aromatickou uleželou gorgonzolou krémovité konzistence nebo s italskou specialitou známou jako straciatella. Nejde však o známou zmrzlinu s kousky čokolády, ale o speciální krémový sýr doplněný o proužky smetanové mozzarelly. Mohou se ale namáčet i do pesta nebo třeba do lanýžového másla.
Mohlo by vás zajímat
Tyčinky na lepší zažívání
Původ tyčinek grissini není úplně jasný, jisté však je, že vznikly v Itálii, pravděpodobně někdy v 17. století. Podle jedné z teorií se prý poprvé objevily v městečku Lanzo Torinese, kde se již v polovině 17. století podle slov jistého florentského opata vyráběl tenoučký chléb podlouhlého tvaru.
Podle jiného příběhu je vynalezl pekař Antonio Brunero z Turína pro tehdy devítiletého savojského vévodu Vittoria Amedea II. Neduživý chlapec kromě mnoha dalších zdravotních problémů trpěl i trávicími obtížemi a jediné, co mu dělalo dobře, byl obyčejný suchý křupavý chléb. Chlebové tyčinky mu pomohly, hoch opět dostal chuť k jídlu, vyléčil se a stal se dokonce později piemontským králem. Není divu, že se tyčinky staly v rodě Savojských oblíbeným pečivem. Předností tyčinek navíc bylo i to, že nepodléhaly tolik plesnivění jako bochníky chleba.
Mohlo by vás zajímat
Grissini jako zmenšenina chleba
Možná byl ale původ tyčinek mnohem prozaičtější. Název grissini možná pochází ze slova grissia, což je místní název pro bochníky chleba. Již roce 1300 prý v důsledku inflace začali pekaři vyrábět chléb stále menší a menší, takže mu lidé začali říkat zdrobněle grissino.
V každém případě jsou grissini dnes oblíbené nejen v Piemontu, ale po celé Itálii. Na stole se běžně servírují stejně jako chléb. Často se připravují s olivovým olejem a obalují se do kukuřičné mouky, což jim dodává na křupavosti. Olivový olej je činí chutnějšími a jemnějšími. Někdy se obalují i v sezamových semínkách, případně se dochucují česnekem nebo bylinkami, jako je tymián či rozmarýn. Některé verze jsou i doplněné o olivy. V Itálii je dokonce v některých pekařstvích připravují i nasladko obalené v čokoládě.
Domácí grissini se sezamem nebo parmezánem
Pokud vás tyčinky grissini zaujaly a lákalo by vás si je připravit doma, tady vám přinášíme recept. Budete potřebovat: 380 g chlebové mouky, 1 lžičku instantního sušeného droždí, 195 ml + 1 polévkovou lžíci teplé vody, 60 ml olivového oleje, 30 g másla, rozpuštěného a mírně zchlazeného a 1 a ¼ lžičky jemné soli, případně olivový olej, rozpuštěné máslo nebo vodu na potírání a sezamová semínka nebo parmezán na posypání.
Postup: Všechny ingredience nasypejte do mísy robota a při nízkých otáčkách míchejte, dokud se nespojí. Zvyšte rychlost na středně nízkou a hněťte dalších 5 minut, dokud nevznikne hladké těsto. Zakryjte mísu plastovou fólií a nechte těsto asi hodinu kynout.
Předehřejte troubu na 190 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Rozdělte těsto na 24 kousků, každý o hmotnosti asi 25 g. Každý kousek rozválejte na špalík dlouhý zhruba 25 cm a široký ½-1 cm, podle toho, jak tlusté je chcete mít. Mějte na paměti, že se tyčinky během pečení roztáhnou.
Tyčinky opatrně přeneste na připravené plechy, přičemž mezi jednotlivými tyčinkami nechte dostatečný prostor. Pokud chcete, potřete je olejem nebo vodou a posypte parmazánem nebo sezamovými semínky. Pečte 20-25 minut, dokud nebudou světle zlatavé a křupavé. Hotové tyčinky nechte zcela vychladnout na mřížce. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 5 dní.
Zdroje informací:
Thenibble.com
Blog.italian-connection.com
Meetpiemonte.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak a s čím servírovat pomazánky? Důležité jsou kombinace chutí i lákavý vzhled
Hruškový koláč se smetanou je krásně vláčný a šťavnatý. Nádherně voní podzimním ovocem, skořicí i rumem
Čím starší, tím lepší. Pravý italský parmezán je doslova delikatesou a králem mezi sýry
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablka na másle a medu s ořechy
Přidáno před 3 minutami
Palačinková roláda s marmeládou a krémem
Přidáno před 4 hodinami
Houby v oleji
Přidáno před 19 hodinami
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno 5. 10. 2024 14:53
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno 5. 10. 2024 12:27
Komentáře
22. 6. 2022 06:43