Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

rybíz jako brusinky
Zdroj: Toprecepty, mirca75

Rybízová sezóna je plná barev. Červený, černý, bílý. Právě ten červený můžete využít jako náhradu brusinek ke svíčkové. Přečtěte si, jak si tuto zavařeninu připravit.

Rybíz na způsob brusinek

Červený rybíz je výborné ovoce, které se hodí nejen na koláče nebo džem. Pokud už nevíte, kam s ním, můžete ho využít právě jako brusinky. Zavařenina z červeného rybízu na způsob brusinek je pikantní a tak se vyloženě hodí ke svíčkové. Samozřejmě to nemusí být jedinou variantou, jak nakonec tuto zavařeninu využijete. V článku najdete i další tipy. Nakonec rybíz je i levnější a rozdíl téměř nepoznáte.

Červený rybíz místo brusinek

Zatímco čerstvé brusinky seženete jen v zimě, jen někde a ještě za ně dost zaplatíte, červený rybíz je k mání celé léto a mnohdy jej máte plnou zahradu. Kromě toho, že výborně chutná, jde taky o ovoce zdravé. Obsahuje železo, hořčík, fosfor i vlákninu. Pokud jste jej už letos užili v koláčích, nebo si z něj připravili skvělé víno či sirup, vsaďte na zavařeninu rybíz à la brusinky.

Brusinky z rybízu

Možná připravujete různé džemy z rybízu, na zavařeninu à la brusinky potřebujete ještě výrazné koření. Můžete postupovat podle tohoto receptu na rybíz ve variantě brusinky a zvolit hřebíček a skořici (ruličku). Výborně se ale hodí i badyán, jalovec, nové koření, nebo třeba citronová kůra.

Příprava rybízu jako brusinek

Na tuto pevnější rybízovou zavařeninu, stejně jako na jakékoliv další zavařování, potřebujete stopek zbavený a očištěný rybíz. Spařte ho nálevem z vody a octu a sceďte. Do hrnce odměřte vodu, přidejte cukr, koření a rybíz, přiveďte k varu a 10 minut vařte. Při přípravě necháte rozpustit cukr a koření se zase postará o aroma. Ovšem nezapomeňte koření před dokončením zase dát pryč, kousnout do jakékoliv varianty tohoto voňavého koření není úplně ideální. Nakonec nalijte směs do suchých a dokonale čistých sklenic a hned je otočte na víčko.

Rybíz

Červený rybíz je oblíbeným drobným ovocem, které dozrává na našich zahradách v průběhu první poloviny léta. Obsahuje např. provitamín A, vitamín C a důležité minerální látky. Má příjemnou osvěžující…

Další využití brusinek z rybízu

První, co vás napadne při využití rybízových brusinek, je právě svíčková. Ale to není ani zdaleka jediná možnost, jak s touto lahodnou záležitostí naložit. Můžete zavařeninu přidat k hovězímu masu, smetaně, sýrům, hodí se k citrusům (obzvlášť pomerančům a mandarinkám). Výborná je ke grilovaným masům a sýrům. Ze sladkých jídel vynikne i v koláčích s jablky. Pokud budete chtít využít neobvyklé chuti rybízových brusinek, můžete si je přidat třeba i do jogurtu a tvarohu.

A jak na tu nejlepší svíčkovou? Mrkněte na naše video:

Luxusní svíčková, kterou zvládne každý

Zdroje informací:
https://versus.com/en/cranberry-vs-red-currant
https://www.foodchamps.org/5-easy-substitute-for-currants/

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více