Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

meloun
Zdroj: Freepik, 8photo

Meloun nejspíš obvykle jíte jen tak rozříznutý. Dá se s ním ale mnohem více kouzlit. Šťavnatý plod se dá využít i na grilování a lze z něj připravit i výborná grilovací omáčka.


Jak využít meloun při grilování

Zakousnout se do šťavnatého plátku melounu je požitek. Toto ovoce ale můžete využít i při grilování. Ať už při grilování samotného melounu, nebo si z něj můžete připravit grilovací omáčku. Máme pro vás recept na sladkou pikantní omáčku, která vzbouří vaše smysly. Melounovou grilovací omáčku můžete využít jako marinádu, glazuru i na namáčení. A k jakému pokrmu se hodí? Báječnou kombinaci vytvoří spolu s pečenou zeleninou, ale i s grilovaným kuřetem, vepřovým masem a dokonce i s rybami.

Jak zjistit, že je meloun zralý

Zralost melounu se pozná nejen podle poklepání. Při vybírání v obchodě zvolte meloun s velkou žlutou skvrnou, což napovídá, že měl čas dozrávat na slunci. Zbývající barva by měla být sytá, tmavě zelená, případně s pruhy. To, že je meloun lesklý, může naznačovat jeho nedozrálost, měl by mít matnou slupku.

Jak vyrobit melounovou šťávu

Nejprve odstraňte slupku. Rozkrojte meloun napůl a vydlabejte dužinu. Poté ji dejte do mixéru, pokud možno bez černých semínek. Máte-li meloun bezpeckový (obvykle se podává pod značkou Bouquet), máte o starost méně. Mixujte pár sekund a získáte šťávu z čerstvého melounu. Můžete ji přecedit, ale takhle je hezky hustá.

Jak připravit melounovou grilovacví omáčku

Melounová šťáva se kombinuje s třtinovým cukrem. Pokud ho nemáte, můžete tento cukr nahradit 3 lžícemi medu. Když směs přidáte ke sójové omáčce, dijonské hořčici a balzamikovému octu, získáte velmi zajímavou omáčku. Mezi suroviny můžete přidat i červenou papriku, pokud máte rádi pikantnější pokrmy, zvolte pálivou. Dávkujte podle toho, jak pálivá chuť vám vyhovuje.

Na melounovou grilovací omáčku budete potřebovat 1/2 hrnku melounové sťávy, 1/2 hrnku balzamikového octa, 1/4 hrnku třtinového cukru, 1/4 hrnku sójové omáčky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 prolisované stroužky česneku a 2 lžičky červené papriky. Vše dobře promíchejte. Dejte suroviny na vyšší pánvičku a za občasného míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne a nezredukuje se. Nechte vystydnout.

Grilování

Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…

Jak použít melounovou grilovací omáčku

Připravte si i jednotlivé kousky masa, případně zeleniny a vložte je do misky. Maso zvlášť, zeleninu zvlášť. Podle potřeby zalijte potraviny na grilování omáčkou. Misku přikryjte a dejte ji do chladu na pár hodin. Skvělé je nechat potraviny marinovat přes noc. Když vám část omáčky zbude, budete ji moci využít na pozdější namáčení nebo podlévání. 

Zdroje informací:
https://www.thespruceeats.com
https://manmeetsoven.com
https://homemadehooplah.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si