Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Melounové pecičky nepatří do koše: Hodí se na přípravu čaje i koření a pražená se dají chroupat místo oříšků
Zdroj: Freepik, rawpixel.com

Máte rádi melouny? A naštve vás vždycky, kdy koupíte meloun, v němž je příliš černých peciček? Než je začnete plivat na všechny strany, zadržte a vzpomeňte si, že i semínka se dají ještě využít. Můžete je rozemlít a uvařit z nich čaj nebo je opražit a pochutnat si na nich jako na oříšcích.

Melounová semínka jako pochoutka

Melounová semínka sice většina lidí bere jako odpad, ve skutečnosti by se ale daly označit téměř za super potravinu. Jsou totiž plná mnha zdraví prospěšných látek, vitaminů, minerálů i antioxidantů. Jsou zdrojem hořčíku, železa, mědi, zinku, draslíku, fosforu a manganu. Kromě toho jsou bohatá na bílkoviny, aminokyseliny a omega 6 mastné kyseliny. Melounové pecičky mají vliv na naši krásu, prospívají hlavně pokožce, vlasům a nehtům.

Dokonce se z nich lisuje olej, který se používá do různých kosmetických přípravků. Samotný olej z melounových semínek lze aplikovat i na vlasy pro větší lesk. Semínka se dají sice konzumovat jen tak během pojídání melounu, mnohem lepší a hlavně chutnější však jsou, když je nějak upravíe, nejlépe rozmixujete a okořeníte nebo opražíte na pánvi či v troubě. 

Melounová semínka místo oříšků

Konzumovat můžete semínka z jakýchkoliv melounů – černé pecičky z vodního melounu i větší bílé pecky ukryté pěkně pohromadě v cukrových melounech. I když u nás konzumace melounových semínek není tak běžná, v Indii nebo na Blízkém východě se běžně používají i na vaření místo oříšků do kaší, pudinků či různých dezertů, například do halvy. Mají totiž výraznou vůni a zajímavou oříškovou nasládlou chuť. Sušená melounová semínka se v těchto zemích dokonce běžně prodávají v obchodech jako třeba u nás dýňová či slunečnicová semínka.

Čaj nebo koření z melounových semínek

Ve východních zemích melounová semínka nejčastěji praží a pak je používají do různých koláčů. Z čerstvých nesušených a nepražených semínek lze připravit i čaj, který působí jako diuretikum a výborně tedy funguje na pročištění ledvin. Jak se dělá? Polévkovou lžíci melounových semínek jen stačí zalít v konvičce 2 šálky vroucí vody a nechat louhovat alespoň 20 minut. Poté už jen směs necháte vychladnout, scedíte a vypijete. Čaj by se měl připravovat denně čerstvý.

V asijských zemích se z pražených semínek dělá i pikantní kořenicí směs, kterou lze pak posypat třeba rýži. Potřebujete na ni jen ¾ hrnku semínek z vodního melounu, která nejprve omyjete a necháte osušit. Pak je nasucho opražte na pánvi a vyjměte. Na stejné pánvi opečte 7-8 chilli papriček. Vše nechte vychladnout a přendejte do mixéru, přidejte oloupané a nasekané 4 stroužky česneku a vše dobře rozmixujte. Pak do prášku přidejte sůl a nechte jej vysušit. V Indii tento prášek používají na jejich specialitu dosa – palačinky z rýže a luštěnin.

Opražte je místo oříšků

Pokud rádi večeru televize křoupete chipsy nebo různé oříšky, můžete si připravit zdravou alternativu i z černých semínek vodního melounu. Jak na to? Budete potřebovat: 5 lžic opláchnutých melounových semínek, 1/3 lžičky olivového oleje a sůl podle chuti.

Postup: Semínka nejprve namočte asi na hodinu do velmi slané vody. Předehřejte troubu na 160 °C. Plech na pečení vyložte pergamenovým papírem. Semínka slijte a osušte. Promíchejte je s olivovým olejem, jen tolik, aby se obalila, a osolte. Rozložte je v jedné vrstvě na plech. Semínka pečte asi 20 minut, dokud se neodpaří olej a nevypadají trochu vysušeně. Před konzumací je nechte zcela vychladnout.

Zdroje informací:
Drshikhasharma.com
Svetplodu.cz
Spicingyourlife.com
Food52.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více