Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Netradiční recepty z melounu: Dejte si ho s balkánským sýrem nebo s vínem!
Zdroj: Freepik, valeria-aksakova

Pokud taky patříte mezi milovníky melounu, pojďte si s námi vyzkoušet netradiční recepty z této zeleniny, která má sezonu právě teď. Ukážeme vám, že z melounu jde udělat skvělý sladko-slaný salát i alko či nealko drink!

Melounové dny

Meloun skvěle osvěží, dodá organizmu v horkých dnech potřebné tekutiny a ještě nadopuje tělo cennými vitaminy. Můžete jej samozřejmě jíst jen tak, pouze vychlazený a nakrájený, anebo si z něj zkusit připravit neotřelá jídla či nápoje. Už jste zkusili třeba meloun se sýrem?

Melounový sladko-slaný salát

Jemná sladká chuť melounu se dobře kombinuje s pikantností balkánského sýra nebo sýra feta. Pokud vám tohle spojení přijde až moc divoké, tak to schválně zkuste. Stačí pouze nakrájet sýr a meloun na kostičky a promíchat. Pokud chcete, můžete salát dochutit nějakou zajímavou zálivkou, nebo přidat piniové či pistáciové oříšky či jakákoliv semínka, ovoce nebo mátu. Meloun se sýrem je skvělá letní svačinka, která vás zasytí, dodá tělu bílkoviny, vlákninu a vodu, a přitom po ní nepřiberete.

Melounová bowle  

Večírek na zahradě, nebo posezení s přáteli na terase si zaslouží něco ostřejšího. Třeba melounovou bowli. Meloun rozkrojte na polovinu, vydlabejte a dužinu nakrájejte na kostičky. Pak vraťte zpět do vydlabané poloviny, zalijte alkoholem, můžete použít vodku, rum nebo třeba růžové víno, a dochuťte cukrem, citronem či limetkou. K melounu můžete přidat také jiné druhy ovoce, hodí se například jahody, borůvky i jablka.  

Melounová granita

Není snad snazší ledové osvěžené, než je právě granita, neboli ochucená ledová tříšť. Ne její přípravu potřebujete meloun jen zbavit pecek, rozmixovat a dochutit cukrovým sirupem či jinou šťávou, třeba z kompotu. Následně se směs dá do mrazničky a zhruba co půl hodinky promíchá vidličkou. Tímto postupem zabráníte tomu, aby hmota zmrzla v jednolitý kvádr, a pak se s ní špatně pracovalo. Promíchávání zajistí, že se vytvoří pěkné krystalky. Tak dobrou chuť!

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více