Netradiční recepty z melounu: Dejte si ho s balkánským sýrem nebo s vínem!

16. 7. 2021 16:10

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Freepik, valeria-aksakova Zdroj: Freepik, valeria-aksakova
Pokud taky patříte mezi milovníky melounu, pojďte si s námi vyzkoušet netradiční recepty z této zeleniny, která má sezonu právě teď. Ukážeme vám, že z melounu jde udělat skvělý sladko-slaný salát i alko či nealko drink!

Melounové dny

Meloun skvěle osvěží, dodá organizmu v horkých dnech potřebné tekutiny a ještě nadopuje tělo cennými vitaminy. Můžete jej samozřejmě jíst jen tak, pouze vychlazený a nakrájený, anebo si z něj zkusit připravit neotřelá jídla či nápoje. Už jste zkusili třeba meloun se sýrem?

Melounový sladko-slaný salát

Jemná sladká chuť melounu se dobře kombinuje s pikantností balkánského sýra nebo sýra feta. Pokud vám tohle spojení přijde až moc divoké, tak to schválně zkuste. Stačí pouze nakrájet sýr a meloun na kostičky a promíchat. Pokud chcete, můžete salát dochutit nějakou zajímavou zálivkou, nebo přidat piniové či pistáciové oříšky či jakákoliv semínka, ovoce nebo mátu. Meloun se sýrem je skvělá letní svačinka, která vás zasytí, dodá tělu bílkoviny, vlákninu a vodu, a přitom po ní nepřiberete.

Melounová bowle  

Večírek na zahradě, nebo posezení s přáteli na terase si zaslouží něco ostřejšího. Třeba melounovou bowli. Meloun rozkrojte na polovinu, vydlabejte a dužinu nakrájejte na kostičky. Pak vraťte zpět do vydlabané poloviny, zalijte alkoholem, můžete použít vodku, rum nebo třeba růžové víno, a dochuťte cukrem, citronem či limetkou. K melounu můžete přidat také jiné druhy ovoce, hodí se například jahody, borůvky i jablka.  

Melounová granita

Není snad snazší ledové osvěžené, než je právě granita, neboli ochucená ledová tříšť. Ne její přípravu potřebujete meloun jen zbavit pecek, rozmixovat a dochutit cukrovým sirupem či jinou šťávou, třeba z kompotu. Následně se směs dá do mrazničky a zhruba co půl hodinky promíchá vidličkou. Tímto postupem zabráníte tomu, aby hmota zmrzla v jednolitý kvádr, a pak se s ní špatně pracovalo. Promíchávání zajistí, že se vytvoří pěkné krystalky. Tak dobrou chuť!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Holka u plotny radí: Jak udělat ten nejlepší kuřecí vývar? Chuť masa i zeleniny zesílí jeden trik!

Holka u plotny radí: Jak udělat ten nejlepší kuřecí vývar? Chuť masa i zeleniny zesílí jeden trik!

Kuřecí vývar patří k základním dovednostem každé hospodyňky. Ovšem, jako všechno v kuchyni, dá se i…
Balkánský burek: Víte, jak doma připravit oblíbenou křupavou specialitu? Chce to správné těsto!

Balkánský burek: Víte, jak doma připravit oblíbenou křupavou specialitu? Chce to správné těsto!

Balkánský burek je dobrota, kterou mnozí z nás pamatují z dovolených u moře. Prodává se totiž na…
Zeleninová nakládačka: připravte si pikantní mrkev, česneková cherry rajčátka nebo křupavé fazolky

Zeleninová nakládačka: připravte si pikantní mrkev, česneková cherry rajčátka nebo křupavé fazolky

Čeká vás grilování s přáteli, oslava narozenin nebo jiná společenská akce, na které budete…
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr

Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr

Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé uhlíky ještě položit? Skvělou rychlovkou jsou párky…
Vyznejte se v melounech: Víte, který voní jako mango a který je nejlepší pro děti?

Vyznejte se v melounech: Víte, který voní jako mango a který je nejlepší pro děti?

Velký vodní meloun s červenou dužinou pozná každý. Vyznat se v těch menších, kulatých a oválných už…
Rýžový ocet ochutí sushi, zálivky i marinády a ještě vám pomůže pročistit tělo a zhubnout!

Rýžový ocet ochutí sushi, zálivky i marinády a ještě vám pomůže pročistit tělo a zhubnout!

Rýžový ocet je jednou z mnoha důležitých ingrediencí asijské kuchyně. Využijete ho ovšem i do…
Pět nejlepších dipů ke grilování: Zkuste krémový koprový, pikantní meruňkový nebo petrželkový

Pět nejlepších dipů ke grilování: Zkuste krémový koprový, pikantní meruňkový nebo petrželkový

Dobroty z grilu jsou úžasné samy o sobě. Vždy se ale vyplatí k nim navíc servírovat nějaký dip či…
Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?

Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?

Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když máte chuť rozžhavit také něco bezmasého, kromě…