Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ceny potravin stále rostou a pro mnoho domácností je to velká rána do rozpočtu. Proto se stále více Čechů vydává za hranice a základní potraviny, a nejen je, nakupuje v nedalekém Polsku. Vyrazili jsme tam i my, abychom zjistili, za kolik si co pořídíte.


Dovolená v Polsku

Blízká vzdálenost, jazykové porozumění, ale i blízká kultura nebo právě již zmíněné ceny potravin, to všechno letos Čechy láká k tomu, strávit dovolenou v Polsku. Kdo má auto a nevadí mu trochu chladnější voda, vyráží na sever k Baltskému moři. My jsme strávili volno doslova u českých hranic, v oblasti Rychlebských hor a polského města Paczków v jižním Polsku, které je známé svými jezery s nespočetným množstvím restaurací, zaměřených na ryby. Takzvané smażalnie ryb tady najdete doslova na každém rohu.

Zdejší delikatesou je smažený pstruh s česnekem, podávaný s hranolky a typickými polskými sterilovanými saláty ze všech možných druhů zeleniny. Vynikající je například zelný salát s koprem nebo nakládaná řepa. Mix chlazených hotových sterilovaných salátů o váze 450 g koupíte v obchodě za 20 Kč. A na kolik vás vyjde pstruh? Záleží, jak bude velký, protože cena je na váhu. V restauraci s obsluhou a nádherným výhledem na jezero nás 300 g perfektně usmaženého, česnekem ochuceného pstruha vyšlo v přepočtu na 170 Kč. K tomu hranolky za 40 Kč a Americano zhruba taky za 40. Variace salátů na extra talíři stála 50 Kč. 

Přitom stačí jen překročit hranice na českou stranu, což jsou zhruba 3 km, a za hranolky dáte v restauraci 45 Kč a za kečup k nim dalších 30 Kč. Balkánský salát vás vyjde na rovných 95 korun. 

Ceny běžných potravin v Polsku 

Polsko v reakci na aktuální ekonomocikou situaci snížilo v únoru, původně na půl roku, DPH na potraviny z 5 procent na nulu. Protikrizové opatření nakonec premiér Mateusz Morawiecki v červenci prodloužil až do konce roku. Levněji tak nejen Poláky, ale i české turisty nebo kohokoliv, kdo chce v Polsku nakupovat, vyjde z potravin skoro všechno. Výjimkou jsou potraviny nebo nápoje, které k životu nutně nepotřebujeme, například pomazánka Nutella, některé sladkosti, nápoje a alkohol. 

My jme nakupovali v polské Biedronce, Lidlu, v supermarketu Polo a v malé soukromé pekárně. A jak to dopadlo? Přinášíme stručný přehled, na důkazy se podívejte v galerii níže. Ceny vybraných potravin v Polsku 30.7. 2022, v přepočtu dle aktuálního kurzu v korunách:

  • 1 litr oleje - 57 Kč
  • vepřové maso na guláš (400 g) - 50 Kč
  • 1 kg kuřecích prsou - 130 Kč
  • 1 kg kuřete - 52 Kč
  • 1 kg citronů - 45 Kč
  • 1 kg banánů - 30 Kč
  • 1 chleba - 33 Kč
  • toustový chléb v pekárně - 36 Kč 
  • 1 mléka (2 % tuku) - 18 Kč
  • 200 g másla - 40 Kč

Máte-li to tedy do Polska blízko, určitě se vyplatí zajet si tam na velký nákup. Jak zjistíte z našeho článku, třeba máslo můžete mít v mrazničce půl roku i rok, zamrazit můžete i maso. Olej a suché potraviny, třeba mouka nebo těstoviny, vydrží také dlouho. Jak popisuje ekonom Lukáš Kovanda pro Deník.cz, výjezd do Polska za nákupem potravin a za natankováním ušetří až zhruba 800 korun v porovnání se situací, kdy by ty samé věci pořídil o několik kilometrů dál, tedy doma v Česku. 

Fotogalerie - Ceny potravin v Polsku

Ukázat 11 fotografií

 
Zdroje informací:
Seznamzprávy.cz 
Denik.cz 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Související obsah

Demi sec

Demi sec je jemný polosuchý sekt se středně plnou květinovou vůní, obsahuje 33-50 g zbytkového cukru na 1 l. Může být také doux, který obsahuje 50 g… Číst více

Sekt

Sekt

Sekt neboli šumivé víno je označení oblíbeného alkoholického nápoje. Vyrábí se primárním nebo sekundárním kvašením vína nebo moštu, skladuje se v… Číst více