Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Probuďte svou kreativitu! Snadný způsob, jak doma vyrobit máslo s příchutí
Zdroj: RitaE, Pixabay.com

Jednoduché, chutné a zajímavé – takové je máslo s příchutí, jehož příprava je snadná a zábavná a chuť prostě nezaměnitelná. Ochucené máslo ozvláštní každé vaše jídlo a pozvedne ho na gastronomický zážitek. Máslo s příchutí mile překvapí i vaše hosty a je skvělé také jako vlastnoručně vyrobený dárek, který zajisté potěší.

Máslo může být lahůdka

 

K poctivé chuti kvalitního másla se hodí téměř jakákoli příchuť, proto popřemýšlejte, co rádi mlsáte, a neváhejte experimentovat. Příprava másla s příchutí je jednoduchá: vše, co budete potřebovat, je změklé máslo (ale ne rozpuštěné!) a ochucující složka. Máslo nechte v pokojové teplotě tak dlouho, dokud nebude měkké natolik, že do něj snadno vmícháte přísady. Poté máslo zabalte do fólie nebo potravinářského obalu a vtlačte do malých (ozdobných) forem a nechte v ledničce přes noc.

Medové máslo

Smíchejte kostku másla, 3 lžíce nasekaných ořechů (například pekanových) a 3 polévkové lžíce medu. Nasládlá chuť másla zpříjemní každou vaši snídani: medové máslo se skvěle hodí na toasty nebo muffiny.

 

Citrusové máslo

Kostku másla smíchejte s jemně nastrouhanou kůrou z jedné limetky a jednoho citrónu. Máslo s osvěžující chutí je perfektní na ryby nebo dušenou zeleninu.

 

Ovocné máslo

Kostku másla dochuťte 4-5 lžícemi ovocného džemu. Skvělou volbou je domácí malinový nebo ostružinový džem. Ovocné máslo je skvělou pochoutkou k odpolední svačince, na toast, piškoty nebo sušenky. Vyzkoušejte něco nového a užívejte si neobvyklých chutí, které vás budou bavit!

Můžete vyzkoušet také máslo s medvědím česnekem, pak jsou tu samozřejmě i másla oříšková - klasické arašídové, ale také mandlové nebo z oříšků lískových. Oříškové máslo vyrobíte velmi snadno tak, že pražené a loupané nesolené ořechy mixujete a mixujete, dokud z nich není máslo. Ale pozor! Je na to potřeba opravdu silný mixér. Při mixování se neděste - oříšky se nejprve nasekají, pak vytvoří jednu větší kouli, která se nakonec rozpadne a vytvoří se kompaktní hmota. Chce to trpělivost a pauzy, abyste mixér "neuvařili". Tip: Pokud do oříškového másla přidáte kvalitní kakao a trochu třtinového cukru, můžete si vyrobit zdravou domácí Nutellu!

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Klára

12. 9. 2013 16:26

To jsem nesnášela na táborech...chléb s medovým máslem...tak buď chléb s máslem a medem,nebo raději nic.:-!:-!:-!:-!

Magdalena

20. 8. 2013 09:27

Vynikajuci napad za 1000 bodov:-O:-O:-O:-O:-O:-O:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více