Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbená španělská snídaně ze staršího pečiva: Opečený chléb potřený olivovým olejem a rajčaty je levná delikatesa
Zdroj: Wikimedia Commons, By Jennifer Woodard Maderazo - originally posted to Flickr as Pa amb tomaquet, CC BY 2.0

Dáváte přednost raději slaným snídaním před těmi sladkými? Pokud vám dochází inspirace, zkuste se nasnídat stejně jako ve Španělsku. Jejich opečený chléb s rajčaty známý jako Pan con Tomate připomíná italskou bruschettu, pro Španěly je ale společně s koblížky churros jednou z nejoblíbenějších snídaní.


Snídaně po katalánsku

Španělský pokrm Pan con Tomate v překladu znamená prostě jen chléb s rajčaty a stejně jako jednoduchý je jeho název, tak obyčejný je i pokrm. Jde o skromné letní jídlo, u něhož hrají roli hlavně kvalitní suroviny – tedy křupavý chléb, čerstvá sladká rajčata a extra panenský olivový olej. Na těchto opečených toastech obložených rajčatovou směsí možná na první pohled není nic zvláštního a trochu se podobají i našim topinkám potřeným česnekem, Španělé ale tento pokrm naprosto milují. Připravuje se po celém Španělsku, původem ale pochází z Katalánska, kde je znám jako pa amb tomàquet.

Trochu jako italská bruschetta

I když se řadí mezi španělské tapas – tedy malé jednohubky, které si Španělé dávají jako chuťovku v barech k různým drinkům, Pan con Tomate mají ve Šapnělsku nejraději na snídani. Toasty na různé způsoby se řadí vůbec mezi oblíbené španělské snídaňové pokrmy. Kromě nich se tu snídaně neobejde bez hrnku kávy nebo čaje a sklenice pomerančového džusu. Toast s rajčaty je ale přímo úžasný a osloví i ty, kteří si na snídani dávají raději něco sladkého. Navíc jsou tyto rajčatové chlebíky ideálním lékem na ranní kocovinu.

Jednoduchá snídaně ze čtyř surovin

Příprava rajčatového chleba s rajčaty je neskutečně jednoduchá a potřebujete na něj jen čtyři základní ingredience – chléb, olej, rajčata a česnek. Původně šlo o variantu, jak využít starý chléb – rajčata a olivový olej jej totiž příjemně zvláčnily, takže se dal ještě jíst.

Nyní se ale pokrm připravuje z čerstvého chleba, který se opeče v toustovači nebo v troubě pod grilem, aby byl krásně křupavý a tvořil dokonalý protiklad k rajčatům. Může to být klasický bílý „tousťák“, lepší však je bílý venkovský chléb, ale klidně to může být i tmavý chléb nebo polovina bagety. Opečený chléb se pak jednoduše potře česnekem jako naše topinky a důkladně pokape olivovým olejem.

Hlavní jsou však u této pochoutky čerstvá rajčata. Právě způsob jejich použití odlišuje španělskou specialitu od italské bruschetty. V jejím případě se totiž používají celá rajčata nakrájená na kostičky, v případě španělské speciality je to ale jen rajčatová dužina. Způsob získání dužiny se liší. Někteří lidé jen rozpůlí rajče a potřou jím povrch toastu, čímž ho zbarví do červena a dodají mu velmi lehkou, osvěžující rajčatovou chuť. Tato metoda je dobrá, pokud máte hodně chleba a málo rajčat.
 
Pokud chcete více rajčata, můžete je předem oloupat a pak rozmixovat ponorným mixérem, ve Španělsku ale rajčatovou dužinu častěji strouhají na struhadle. Rajče se jen rozkrojí napůl a strouhá se od řezné plochy. Tím se pohodlně získá a rozmělní rajčatová dužina a oddělí se od slupky. Rajčata pak už jen stačí osolit a opepřit a nanést na toast.

Vylepšete toasty španělskou sušenou šunkou

Pan con Tomate má po celém Španělsku i různé vylepšené varianty. V některých receptech se rovnou do rajčat přimíchává rozdrcený česnek společně s sherry octem, někdy se do směsi pro zvýraznění chutí vmíchávají i nasekané slané ančovičky a toasty se také zdobí bylinkami (pažitkou nebo petrželkou). Nejčastěji se však chléb s rajčaty navíc obkládá španělskou sušenou šunkou jamón, která je buď nakrájená na tenké plátky nebo nasekaná na drobounké kostičky. V kombinaci se svěžími rajčaty je to opravdu lahoda. Tak vyzkoušejte a aspoň trochu se tak přeneste do španělského prosluněného léta.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více