Španělské tapas

radiator Kuchařka: radiator

Studená kuchyně 21 názorů

Suroviny

TAPENADE z černých nebo zelených oliv:
200 g černých oliv (zelených)
1 lžíce kapary
5 ks ančoviček
1 stroužek česneku
trochu citronové šťávy
citronová kůra
6 lístků bazalky
1-2 lžíce olivového oleje
mletý pepř (z mlýnku)
sůl (opatrně ančovičky jsou dostatečně slané)
JEDNOHUBKY
tvrdý sýr
Galia meloun (medový meloun)
italské prosciutto (španělská sušená šunka Jamón serrano)
Kuličky:
mleté maso
sůl
pepř
česnek
pažitka
Tomatová omáčka:
postup běžný na tomatovou-rajskou omáčku a pro pikantnost přidat:
ostrý kečup (nebo cayanský pepř)
posekané bylinky:
bazalka
rozmarýn
tymián
oregano
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Postup TAPENADE:

  2. Všechny ingredience mimo soli a pepře dáme do misky a tyčovým mixerem rozmixujeme. Pak dochutíme pepřem a solí.

    Podáváme s bilým pečivem.

  3. Tapenade je také výborné třeba s pečenými bramborami nebo těstovinami, lze je udělat nejen z oliv, ale i z rajčat, lilku, cuket, konzervy tuňáka, lososa, když je dáme do sklenice s víkem v lednici vydrží 8-10 dní.

  4. Bagetky s rozmarýnem:

  5. Suroviny:

  6. 500 g hladké mouky

  7. 2 zarovnané lžičky soli

  8. 1 lžička cukru krupice

  9. 6 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje

  10. 300 ml vlažné vody

  11. sáček sušeného droždí

  12. 1 lžička citronové šťávy

  13. posekaný rozmarýn

  14. můžete přidat také olivy nebo feferonky

  15. Postup:

  16. Do mísy dáme mouku smíchanou se solí, cukrem a sušeným droždím.

    Zalijeme vodou, olivovým olejem a citronovou šťávou.

    Vypracujeme těsto a uděláme kouli. Dno mísy potřeme lehce olejem, těsto dáme do mísy, povrch těsta potřeme též olejem, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme na teplém místě (v troubě na 50°C) vykynout cca 25 minut.

  17. Po vykynutí těsto opět propracujeme, rozdělíme na dva stejné díly a z každého vyválíme podlouhlé pláty-cca 40x25 cm, které posypeme rozmarýnem a pak svineme do baget nebo do kruhu.

  18. Bagety dáme na pečící papír na plech a na povrchu je nastřihneme několikrát nůžkami, přikryjeme utěrkou a necháme ještě cca 20-30 minut nakynout.

  19. Troubu předehřejeme na 200 °C, horkovzdušnou na 180°C

  20. Pečeme zhruba 20 - 30 minut. Doba pečení záleží na velikosti baget. Z těsta můžete také udělat 3 malé úzké jednohubkové bagetky.

Poznámka

Španělské tapas a Sangria s ledem je báječná kombinace pro nadcházející letní večery. A čerstvě upečená bagetka s rozmarýnem ještě znásobí kulinářský zážitek;-))

Španělské tapas jsou jako na3e jednohubky nebo obložené chlebíčky;-)

odkaz na youtube video: http://www.youtube.com/watch?v=x6gIUrQvUV4

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Španělské tapas

  • magdalenka magdalenka

    Myslím, že toto by mi chutilo...:yes: a krásne sa hráš s fotkami.;-)

    Odpovědět

  • radiator radiator(autor receptu)

    Děvčata, jak vidím, je to všude stejné;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    maris: Maru, ono to dycky nejde, neb rodinka přes bar už kouká, co se u sporáku děje a jak viděj foťák, tak hromově - ale néé, už záááás :-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • maris maris

    danielle72::-D:-D - to musíš nejdřív fotit a teprve potom přiznat, že už je jídlo hotový:-))

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72

    radiator: Mě to taky baví, moooc;-)

    A setkává se to u Tebe vždycky s pochopením? Já si občas vyslechnu: pojď už prosím tě konečně jíst, už to aranžuješ a fotíš pů hodiny, zase to budeš mít studené, ty fotky ti zaberou víc času než samotná příprava jídla...:-S

    Ale co, kdo chce, pochopí, že? ;-):-):-K

    A mimochodem, moc pěkný recept :yes:

    Odpovědět

  • radiator radiator(autor receptu)

    Jana Remkova:Díky Jani, focení i hraní s fotkama mě baví:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Máš krásné fotky, hezky si s něma pohraješ. A líbí se mi tvé postupy.:-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Pěkné :yes:

    Odpovědět

  • radiator radiator(autor receptu)

    magdalena66: Jééé Magdalenko, na jihu Francie-Montpellier mám příbuzné;-) Jinak máš pravdu, tapas má hodně variací.
    Na na posezení s přáteli to je rychlé rozmanité občerstvení, které se připraví předem a pak je více času na přátele:-)):-:-K

    Odpovědět

  • magdalena66 magdalena66

    No krasa ! Bydlim tady na jihu Francie u Spanelskych hranic, tudiz si davame tapas velice casto - jen co vyrazime na vylet za hranice, ale i tady se to hodne dela. Je to bajecne a tech druhu tapas je nekolik desitek, ne-li stovek...Skvele na vecerni posezeni s prateli ;):yes::-p

    Odpovědět

  • radiator radiator(autor receptu)

    maris:Díky maris, ale je to taky děsný žrout času, ostatně jakákoliv činnost s počítačem, určitě to taky znáš, dáš vařit brambory, sedneš si jen na chvíli;-) k počítači a bramory jsou rozvařené:-O;-)

    Odpovědět

  • maris maris

    radiator: hraješ si s fotkama moc hezky;-):-):yes::yes:+

    Odpovědět

  • radiator radiator(neregistrovaný)

    Bibinka:Ahoj Bibinko, děkuji za bodík. Španělsko máme také rádi a naším oblíbeným místem je Andaluzie-Novo Sancti Petri s kilometry dlouhými písečnými plážemi, ale i jejich nádherné vnitrozemí s rozmanitými přírodními i architektonickými scenériemi. Jinak fotografování je mým koníčkem a tak si s programy na úpravu fotek ráda hraji;-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Prapuvodni vyznam slova tapa(s) je odvozen od slovesa tapar = prikryt, zacpat, coz v praxi (v tavernach) znamenalo prikryt sklenici ci karafu vina napr. krajicem chleba, aby do nich nepadal hmyz ci prach. Pote existuje nekolik hipotetickych legend, jak se z tohoto obyc. zvyku stal fantasticky spanelsky "stravovaci" fenomen.

    Odpovědět

  • bionka bionka

    pekné, pekné ... mooc pekné
    dík za inšpiráciu:-p

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: tapas recepty tapas tapas recept co je tapas recepty na tapas recept tapas recept na tapas co je to tapas recepty tapas španělské jednohubky jídlo tapas španělské národní jídlo španělské jídlo španělské recepty tapas jídlo špaňelská jídla jednohubky tapas tapaz španělské jídla recepty tapaz recept