Bílý chléb se starým těstem - old dough, pâte fermentée

magdalenka Kuchař: magdalenka

Slané pečivo 0 názorů

Suroviny

250 g starého těsta (poznámka)
300 ml vody
10 g čerstvého droždí
2 KL soli
1 PL octa
500 g pšeničné chlebové mouky
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cca hodinu pred miesením z chladničky vyberieme staré cesto.

  2. Vo vode rozpustíme droždie, pridáme všetky suroviny, natrhané kúsky starého cesta a vymiesime cesto.

  3. Cesto dáme kysnúť, zhruba po polhodine ho premiesime. Počkáme, kým zdvojnásobí objem.

  4. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú podložku, vyformujeme bochník , dáme do pomúčenej ošatky. Znovu necháme kysnúť .

  5. Rúru vyhrejeme aj s plechom na 250 st. C, chlieb vyklopíme na fóliu, ktorú sme dali na rozpálený plech, rúru zaparíme (chrstneme do nej pol pohára vody) a pečieme 15 minút, potom teplotu znížime na 200 st. a pečiem ešte cca 35 minút.

  6. Dnes som vykysnuté sformované cesto dala kysnúť rovno na fóliu v oválnej mise, odkiaľ som narezaný bochník aj s fóliu preniesla na rozpálený plech.

Poznámka

Staré těsto:

500 g chlebové mouky

300 g vody

10 g čerstvého droždí

špetka soli

Príprava: Spracujeme múku, vodu, droždie, štipku soli a necháme v teple stáť cca 1 hodinu. Potom ho prepracujeme a uložíme v uzavretej nádobe do chladničky a podľa potreby použijeme 3-5 dní. Pred použitím do cesta ho necháme cca hodinku v teple postáť.

Staré cesto - old dough, pâte fermentée patrí k prefermentom, jeho používanie som sa naučila od Cathleen - https://www.toprecepty.cz/recept/46009-stare-testo...

Pečivo s ním je proste "inakšie".

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Bílý chléb se starým těstem - old dough, pâte fermentée

K receptu nejsou žádné komentáře.

Zapomněl/a jsem heslo