Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na dokonalé řízky z hub? Stačí jednoduchý trik před obalováním a výsledek bude perfektní
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Milovníci houbaření mají konečně důvod k radosti, počasí jde již houbařské sezoně trochu na ruku a z mechu a jehličí začínají vykukovat první hnědé hlavičky. Pokud budete mít při hledání štěstí na pěkné  a pořádně urostlé hřiby, jednou z možností, jak je s nimi naložit, jsou řízky.


Řízky jsou nejlepší z čerstvých hub

Řízky z hub patří k nejoblíbenějším způsobům úpravy hub hned po smaženici a bramboračce. Je to jednoduchá rychlovka, kterou připravíte za chvilinku ihned po příchodu z lesa, a je to dokonce nejlepší možnost, jak zpracovat ty nejčerstvější, krásně pevné a zdravé houby. Vynikající jsou jako chuťovka samotné, nebo jako hlavní jídlo s vařenými či šťouchanými bramborami a tatarkou.

Jaké houby na řízky

Smažené žampiony jsou klasikou mnoha hospod a jídelen. Proč by se tedy nedaly osmažit i jakékoliv houby, které si přinesete z lesa? K osmaženi se nejlépe hodí hřib smrkový, dubový a křemenáč, jdou však použít i jiné hřibovité houby, které mají tvrdší kloboučky, ale třeba také zajímavá bílá houba – pýchavka obecná. Vhodné jsou prostě jakékoliv tvrdší a pevnější houby, které se vám nebudou rozpadat, navíc takové jsou i chuťově výraznější.

Měkké babky se ke smažení příliš nehodí, jimi si raději vylepšete bramboračku. Jednou z oblíbených hub na smažení je i bedla vysoká. I když ji většinou smažíme jen samotnou (na přírodno) na pánvi na sádle či oleji, vhodná je i k úpravě v trojobalu. Navíc vyniká svou specifickou plnou chutí, která trochu připomíná lískové oříšky. Bedlové kloboučky navíc nemusíte nijak krájet, stačí je jen očistit a rovnou celé obalit.

Aby se houby dobře obalovaly

Na smažení raději vybírejte větší houby. Budou se vám lépe obalovat i smažit. Ze stejného důvodu krájejte houby na tlustší plátky. Sice to znamená, že budete mít méně řízků, ale budou mnohem šťavnatější, příliš během smažení nezměknou a užijete si plnější chuť hub.

Houby se obvykle smaží klasicky jako řízky v trojobalu, strouhanka má ale občas tendenci opadávat, lze je tedy osmažit v těstíčku. Pokud dáváte přednost běžné řízkové klasice – tedy obalit houby nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance, doporučujeme malý trik šéfkuchařů. Plátky hub předem rychle a lehce opláchněte ve vodě. Díky vlhkosti se pak mouka na houbě lépe udrží.

Jak houby nejlépe obalit

Máte-li hodně hub a chcete si obalování trochu urychlit, zkuste trik využívaný i při obalování květáku. Mouku i strouhanku si nejprve nasypejte do igelitových sáčků. Pak do sáčku s moukou vložte i houby, jen lehce sáčkem zatřeste a rovnou máte obaleno několik kusů. Proces opakujte i se strouhankou.

Na obalování hub je vhodnější polohrubá mouka, s níž se lépe pracuje a nebude se vám vše tolik patlat jako v případě hladké. Do strouhanky můžete pro ozvláštnění chuti přidat chilli, mletou papriku či strouhaný sýr, do vajíčka zase utřený nebo sušený česnek.

Nejlepší jsou řízky na sádle

Stejně jako v případě jiných smažených specialit, se doporučuje smažit houby na pánvi v dostatečném množství tuku. Použít můžete rostlinný, ale úplně delikátní chuti dosáhnete, když je osmažíte na sádle. Pokud vás množství tuku použité při smažení děsí, můžete řízky upéct v troubě. Je to snadné. Stačí jen obalené houby položit na tukem potřený plech, trochu je zakápnout olejem a dát péct do trouby vyhřáté na 190-200 °C.

Místo trojobalu zkuste těstíčko

Místo strouhanky můžete hřiby obalit ve speciálním pivním těstíčku. To i na houbách mnohem lépe drží, houby zůstanou pevné a na povrchu těstíčko krásně křupe. A jak jo připravíte? 2 vaječné bílky ušlehejte do sněhu. V jiné misce si smíchejte 1 hrnek hladké mouky (případně bezlepkové rýžové) a 1 hrnek piva či vína. Prošlehejte, aby ve směsi nebyly hrudky. Opepřete, případně přidejte i nasekané bylinky. Pak do směsi přimíchejte těstíčko a do něj namáčejte plátky hub. Těstíčko krásně drží a nestéká.

Náš tip: Jestliže rádi zkoušíte něco neobvyklého, můžete si k smaženým houbám dopřát trochu zvláštní přílohu. Slavná autorka kuchařky Marie Janků-Sandtnerová doporučuje k houbovým řízkům dušený špenát.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Nadja Nadja

10. 9. 2022 22:34

Obalovala jsem i babky, které byly sice poměrně malé, ale pevné a byly OK. <3
Houby zásadně neoplachuji, maximálně je od nečistot otřu navlhčeným hadříkem.
;-) Proto, aby povrch houby zvlhnul před obalováním, stačí posolené houby nechat chvíli odležet a teprve potom obalit v mouce atd.

Přidat komentář

Přečtěte si