Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opičí sádlo

Připravte se na výlet do kuchyně minulosti, kde každá pochoutka má svůj příběh a každé sousto je milovaným pamětníkem doby. I obyčejné sádlo se dá upravit do podoby mnoha chutí podle přidaného koření a česnek to vždy jistí!

Hodnocení receptu je 5,0 (43×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 7 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 2 min

7 min (5 min příprava + 2 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Sádlo rozehřejeme ve vyšším hrníčku (jako bychom na něm něco chtěli smažit), vsypneme kmín a vypneme. Krok 2: Po chvíli opatrně vmícháme rozetřený česnek podle chuti - pokud je sádlo rozehřáté hodně, po přidání česneku pění a má snahu utéct z hrníčku. Podle chuti osolíme a necháme vychladnout. Krok 3: Mažeme na čerstvý chlebík - chutná jako sádlo podpečínkové.

TIP: Jak vyškvařit sádlo a na co se hodí

Zveřejněno 9. 1. 2012

Poznámka autorky cathleen

Zase jeden recept - nerecept :-)

Kdysi nám to chystávala maminka...proč je sádlo opičí, opravdu nevím. Možná - že se "opičí" (napodobuje) sádlo podpečínkové? :-))

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Opičí sádlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gQlG

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Opičí sádlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gQlG

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (67)

Som veľkým fanúšikom "opičího sádla", preto ma prekvapilo, že som ešte nepridala fotku. Činím tak až dnes, pochutnala som si hneď na ráno...večer som ho chystala, vždy robím menšie dávky.

Vyťahujem na svetlo tento skvelý recept. V chladnom období pravidelne vytápam sádlo a robím si podľa receptu "opičku". No a do ulice sa šíri vôňa do široka - do ďaleka. Je to dobrota preveliká, hlavne ak máme dobrý čerstvý chlieb.

magdalenka: 😁zrovna si na něm pochutnáváme😁😋

Zobrazit 2 starší odpovědi

Cathleen: děkuji zaodpověď. Mám svoje domácí, tak vyrobím.

JanaH: tak ať chutná!;-)

Jestli se m někdo nakoukne: ty světlehnědé drobečky to je ten česnek? Babička taky kdysi něco takového dělala a česnek nám ještě naplátkovala na chleby. Úplně jsem na to zapoměla, a teď se mi teda sbíhají sliny.<3

cathleen: ja toto sádlo mám v chladničke skoro stále, ak neviem čo do úst a honí ma Mlsná, len čiahnem, namažem chlieb. Hovorím si, že trochu cholesterolu ma nezabije a vždy je to lepšie, ako sa cpať salámou a pod. :-D

Zobrazit 10 starších odpovědí

Teď jsem to dosnídala:-D. Ať žije dieta:-D. Výborné opravdu:yes::-!

Kacita a Sofinka: moc mě těší :-) zatím to chutnalo asi každému, kdo vyzkoušel:-8 A přitom je to tak obyčejné....

Náramná dobrota, taky občas dělám. Zkuste ještě přidat trochu majoránky.

Gabriela Krausová 7. 4. 2016 11:45
Táhne min na 81.rok. Při zmínce o opičím sádle jse ožila a jela po informacích. Když jsem byla malá holka, vím, že se opičí sádlo kupovalo u řezníka. Bylo to omastek chudých lidí. Byly to kusy sádla, které obsahovaly nějaké kousíčky čehosi. Netuším z čeho ten omastek byl,ale byl lev ný a to rozhodovalo. Hned si opičí sádlo podle Vašeho receptu vyrobím a a díky:yes::-KGabriela Krausová@seznam.cu

Gabriela Krausová: doufám, že chutnalo:-p

Tak opičí sádlo si pamatují z internátu v letech 1963-1966 to bylo v jídelně každý si mohl namazat kolik chtěl mi chutnalo domů bylo daleko až na Ostravsko na intru jsem byla na Šembachu (Meziboří u Litvínova)

Karolína 22. 3. 2016 13:58
Tyhle stránky moc nemám ráda,:-Svždy slintám jako pes a pak doma zbodnu cokoliv,cvičení-necvičení a tenhle receptík je zrovna jeden z těch,které chtě-nechtě budu muset vyskoušet. Takže vám pěkně dekuji a dávám mega-bodík,neb sádlo a podobné hříšnosti miluji,protože jsem na tom vyrostla. :-p

Nabízím ještě jinou variantu k vyzkoušení - do chladnoucího sádla (a míchat, aby přidané ingredience nepadly až ke dnu ale hezky se "vznášely") přidat trochu plnotučné hořčice, smaženou cibulku a rozetřený česnek.... k tomu dobrý chlebík a boule za ušima jsou jistota. :-)

magdalenka: na lokše s tímto sádlem bych se určitě pozvat nechala moc ráda:-D:yes:

DANUSKA: robím na teflónovej panvici,alebo na "rozptyľovači plynu" - je to taká kovová platňa na plynovom sporáku.

magdalenka:MILUJU LOKŠE,DĚLÁVALI JSME JE NA KAMNECH.TEĎ UŽ NENÍ KDE...

Piekla som lokše, potierali sme ich týmto sádlom. Dobrota neskutočná!

cathleen:no však jsem si to hned představila na čerstvém chlebíku;-):-D

Tématické fráze:
česnek v sádle, opičí chléb, opičí chleba, sádlo pění, sádlo na chleba, opičí chleba recept, váha jednoho rohlíku, staré sádlo, při smažení pění sádlo, česnek se sádlem, česnek se solí a sadlem, na sádle, staré sádlo, proc peni sadlo, sádlo při škvaření pění, sádlo škvaření pění, opičí maso, cesnek v soli a sadle, chleba se sadlem, česnek v sadle recept

Suroviny:
sádlo, kmín drcený, česnek, sůl

Přidat fotografie receptu