Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

O miso pastě nebo japonském rýžovém víně jste určitě už někdy slyšeli. Říká vám ale něco amasaké? Tato japonská rýžová kaše má s předchozími specialitami společnou jednu surovinu, a sice speciální „plesnivou“ rýži komekoji, která se postará o fermentaci. Díky ní je pak kaše amasaké přirozeně sladká i bez použití cukru.

Amasaké – kaše nebo nápoj?

Amasaké neboli amazake je jedním z nejoblíbenějších japonských dezertů. Tato dobrota v překladu znamená sladký alkohol a sladká opravdu je. Japonci si ji vychutnávají často ve formě kaše, která je v zemi vycházejícího slunce k dostání již hotová ve skleničkách, prodává se ale i v řidší konzistenci, kterou koupíte stejně jako limonádu v jakémkoliv automatu na ulici. Amasaké naředěné vodou se v Japonsku s oblibou popíjí i teplé tradičně na Nový rok.

Na amasaké potřebujete koji

Sladká pochutina vzniká fermentací obilí. Jde tedy o fermentovaný krém z obilovin, nejčastěji rýže, lze ale použít i jiné druhy obilovin, třeba pohanku nebo jáhly). K fermentaci dochází prostřednictvím tzv. koji neboli komekoji rýže (kome totiž v japonštině znamená rýže). Jde o rýži naočkovánou ušlechtilou plísní Aspergillus oryzae, známou také jako koji. Tato plíseň za tepla a vlhka roste na rýži, jiné obilovině či luštěnině a slouží jako startér fermentace. Fermentovaná rýže se pak suší a dá se použít mimo jiné i na přípravu amasaké.

Jak vzniká sladká chuť amasaké

Příprava kaše amasaké je velmi jednoduchá. Potřebujete jen uvařenou rýži nebo jinou obilovinu a startér na rozjetí fermentace, tedy sušenou komekoji. Díky fermentaci se pak polysacharidy obsažené v rýži nebo jiné obilovině rozloží na jednoduché cukry, rýže zřídne a přirozeně zesládne. Záleží samozřejmě na tom, jaký zvolíte poměr, ale rýže může být sladká opravdu hodně, a to bez přidání klasického cukru.

Amasaké je nejlepší na snídani nebo po sportu

To sice neznamená, že by amasaké neobsahovalo žádný cukr. I když obsahuje hodně glukózy, je ale velmi dobře stravitelné, je dokonalým zdrojem energie a když si je dáte ráno na snídani, budete mít po něm, jak se říká, v bříšku jak v pokojíčku. Navíc obsahuje spoustu enzymů, vitaminů, minerálů a také vlákniny, pokud je připravíte z celozrnných obilovin. Doporučuje se proto si je dávat při nemoci, po sportu nebo nějaké jiné namáhavé činnosti, kdy potřebujeme tzv. dobít baterky. Japonské maminky dokonce tuto kaši vaří už malým dětem jako jeden z prvních příkrmů.

Kam použít amasaké?

Hotové amasaké se konzumuje buď samotné třeba s ovocem, může se ale použít i jako sladidlo. Pokud totiž připravíte amasaké z obilovin a komekoji v poměru 1:1, vznikne vám až neskutečně sladká hmota, která se samotná téměř nedá jíst, proto ji můžete použít na doslazení jiných kaší, ale i dalších dezertů – krémů, pudinků, nápojů, palačinek, do těst na koláče nebo jako zmrzlinu. Amasaké je tak příjemným zpestřením jídelníčku a alternativou jiných sladidel. Navíc vás překvapí příjemnou nasládlou a obilnou chutí.      

Recept na vynikající japonskou rýžovou kaši

Amasaké se připravuje téměř samo, stačí jen startér vmíchat do obilí a ráno si můžete pochutnávat na vynikající slaďoučké kaši. Pokud si chcete amasaké rovnou vychutnat jako kaši, je lepší použít menší množství rýže koji. A jak tedy amasaké uděláte?

Budete potřebovat: 200 g uvařené rýže jakéhokoliv typu, 50 g čerstvé nebo sušené komekoji (k dostání např. u Kojibakers.cz) a špetku soli.

Postup: Rýži uvařte a nechte vychladnout na teplotu cca 60 °C. Pak ji promíchejte s komekoji. Pokud máte sušenou, je lepší ji rozmixovat na prášek. Směs pak posypejte špetkou soli. Vše důkladně promíchejte a vložte do rýžovaru nebo trouby vyhřáté na 60 °C. Důležité je udržovat stále stejnou teplotu. Zhruba 6 hodin (můžete i víc) nechte enzymy pracovat. Na konci by vám měla vzniknout polotekutá sladká kaše, kterou můžete podávat s ovocem, oříšky nebo posypanou skořicí.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více