Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Je několik druhů dýní, na které nedáme dopustit. Prvenství získala samozřejmě dýně hokaido, která má výbornou chuť, barvu i jednoduché zpracování. Ale co takhle dýně špagetová nebo máslová? Obě mají dlouhé řady příznivců.

Dýně špagetová sice není na pohled tak nápadná jako výše zmíněná dýně hokaido, ale o to atraktivnější je její obsah. Velká je tak akorát k rodinnému obědu. Příprava je poměrně jednoduchá, nemusí se konat žádné složité loupání, protože tepelná úprava probíhá ve slupce.

  1. Celou dýni obvykle rozkrojíme, odstraníme vnitřky a semínka (pevnou lžící nebo malou naběračkou), poté upečeme v troubě. Po upečení dýni vydlabeme a použijeme podle potřeby.
  2. Dýni můžeme také uvařit, obvykle v celku. Po uvaření rozkrojíme, vydlabeme semínka a získané špagety použijeme podle vybraného receptu.  

Co připravit ze špagetové dýně

Když tuto dýni uvidíte při nákupu mezi zeleninou, není proč váhat. Není nic jednoduššího, než připravit špagetovou dýni. Nadchne také ty, kdo nekonzumují lepek a rádi by si dali špagety - chuť dýňových špaget je výborná, přitom v nich není žádná mouka, vejce, nic takového. Jaké je nejčastější použití špagetové dýně?

Špagetová dýně místo klasických špaget

Tento postup je úplně nejjednodušší a nejrychlejší. Vydlabané a načechrané špagety dochutíte na talíři stejně, jako když připravujete běžné špagety. Můžete použít omáčky, které máte rádi a povrch pokrmu bohatě posypat strouhaným sýrem. A nechte se překvapit, jestli vaši strávníci poznají, z čeho špagety jsou. 

Špagetová dýně je skvělá k zapékání

Vybrali jsme pro vás několik receptů pro inspiraci, ale jistě vás napadnou i další. Při zapékání se totiž nemusíte bát experimentovat. Sýr a vajíčko se hodí vždy, ale nezapomeňte špagety dobře ochutit a doplnit tím, co máte rádi. Je dobré vědět, že slupka této dýně se nekonzumuje.

Placičky a smaženky ze špagetové dýně

Upečenou nebo uvařenou dýni jednoduše využijete do různých placiček, které pak usmažíte na pánvi. Na ochucení si dejte záležet, pro lepší soudržnost je dobré přidat vajíčko, můžete vyzkoušet i strouhaný sýr. Placičky chutnají hned po usmažení s bramborami nebo studené s chlebem.

Špagetová dýně nasladko

Tento druh dýně nemá typickou dýňovou chuť, naopak chutná velmi jemně a nenápadně, proto se výborně hodí do různých sladkých moučníků. Dá jim jemnost a vláčnost. Použití je přece jen trochu jiné, než když dáváte do těsta cuketu. Špagetovou dýni nejprve musíte uvařit - nejlépe v celku, asi 20 minut.
Špagetová dýně není typická "polévková" dýně, do polévek je naopak výborná dýně hokaido, která se nemusí loupat.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky