Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňový cheesecake: Jak na něj, aby byl dokonalý? Chuti pomůžou ořechy i koření!
Zdroj: Toprecepty, Vareniste.cz

Víte, že cheesecake patří mezi deset nejoblíbenějších dortů světa? Kombinace „sýrové“ nebo tvarohové náplně s křupavým korpusem je zkrátka geniální. Dělá se pečený i nepečený a po celém světě má spoustu variant. Náplň se dá navíc různými způsoby dochutit. Co třeba zkusit dýni?

Pravý cheesecake z New Yorku

Pokud bychom měli jmenovat moučník, který najdete v nabídce snad každé moderní restaurace nebo kavárny, je to právě cheesecake. A to i přesto, že ve světě cukrařiny není žádným nováčkem. Proslavil se podle webu Cheesecake.com v Americe již na počátku 20. století krátce poté, co spatřil světlo světa speciální jemný krémový sýr podobající se trochu žervé Philadelphia Cream Cheese. Právě ten je hlavní složkou originálního newyorského cheesecaku. V mnoha recepturách je ovšem nahrazován jinými podobnými sýry, například již zmiňovaným žervé, u nás smetanovým sýrem Lučina, jinými značkami krémových sýrů (tzv. cream cheese), italskou ricottou nebo mascarpone, ale i obyčejným tvarohem. Pro dosažení větší krémovosti se do sýrové vrstvy přidává šlehačka nebo zakysaná smetana a vejce, pro lepší svěžest ještě citronová šťáva. Zpočátku se cheesecake dělal s klasickým těstem, teprve později vznikl základ připravený jen z rozdrcených sušenek spojených s máslem. Rozdrcenými sušenkami se pak vyplní v tenké vrstvě dortová forma, na to se nalije sýrový krém a vše se pak peče při nízké teplotě (110 ˚C), dokud náplň neztuhne. Aby koláč nebyl vysušený, doporučuje se ho péct ve vodní lázni. V tom případě je nutné formu zvenku obalit alobalem, aby se voda nedostala k cheesecaku. Vedle této originální verze se později objevila nepečená varianta dortu, v níž ztuhnutí krému nezajišťují trouba a vajíčka, ale želatina. Tento dort se nakonec nechává ztuhnout v lednici a jde o výborný odlehčený dezert.

V mnoha příchutích

Klasický cheesecake je ochucený jen citronovou šťávou a kůrou, případně vanilkou, protože ale tvarohový krém láká k nějakému ozvláštnění, začal se různými způsoby dochucovat. Do krémové vrstvy se nejčastěji přidává ovoce (jahody, maliny, borůvky), hutnější jsou verze s rozehřátou čokoládou, karamelem nebo třeba arašídovým máslem či s kaštanovým pyré. Na podzim, v době, kdy se blíží Halloween, cheesecake přímo volá po tom vylepšit jej dýňovým pyré. Dýňový koláč je totiž oblíbeným halloweenským dezertem, ne každému ale v původní podobě chutná. Tradiční dýňový koláč se totiž skládá z korpusu z křehkého nebo lineckého těsta a náplně z dýňového pyré ochucené kořením. V této verzi je ovšem chuť dýně hodně výrazná, což někomu může vadit. Když ji ale trochu zjemníte právě krémovým sýrem, respektive přimícháte dýňové pyré do krému na cheesecake, vznikne vám dokonalý podzimní smetanový koláč s jemnou dýňovou příchutí.

S vůní dýňového koření

Do dýňového cheesecaku můžete stejně jako do dýňového koláče použít pyré z jakékoliv dýně. Na přípravu dezertů se ale nejvíc hodí dýně máslová, která vyniká sladší a příjemnou oříškovou příchutí. Vynikající se ovšem i dýně muškátová, chcete-li si usnadnit práci, sáhněte po hokaido. Tu totiž není třeba loupat. Dýni stačí na pyré povařit v troše vody a pak rozmixovat, intenzívnější lehce karamelové příchutě ale dosáhnete, když ji předem upečete v troubě. To hlavní, co dodává dýňovým koláčům jejich chuť a příjemnou podzimní hřejivou vůni, je aromatická směs koření.

Do dýňových koláčů se používá speciální směs koření, která má dokonce svůj název Pumpkin pie spice. Její součástí je mletá skořice, zázvor, muškátový oříšek, nové koření a hřebíček. Koření můžete pro zvýraznění přidat i do sušenkového základu nebo jej udělejte z nějakých kořeněných sušenek, třeba karamelových „Lotusek". Část sušenek můžete nahradit i nasekanými ořechy, luxusní jsou třeba ty pekanové. Nebo můžete udělat jen ořechový základ. Takový cheesecake si pak mohou dopřát i ti, kteří se musí vyhýbat lepku.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více