Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roztroušená skleróza je zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, v němž se uplatňují tzv. autoagresivní imunitní mechanismy (imunitní systém bojuje proti některým molekulám vlastního nervového systému jako by to byl nepřítel). Příčiny onemocnění nejsou doposud zcela objasněny, jedná se většinou o kombinaci několika faktorů. Jedním z nich je genetické nastavení imunitního systému. Na rozvinutí choroby může mít vliv dlouhotrvající infekce, nedostatek vitamínu D nebo kouření. Nejčastěji postihuje toto onemocnění pacienty ve věku 20 - 40 let a častěji se objevuje u žen než u mužů. Onemocnění má vliv na fyzický i psychický stav pacienta a přístup k nemoci ovlivňuje i její průběh. Pokud je nemoc diagnostikována, je nutné přijmout určitá pravidla, na základě kterých může pacient dál normálně fungovat-pracovat, věnovat se rodině nebo sportovat. V případě roztroušené sklerózy je psychosomatika velmi podstatná a pozitivním přístupem můžeme ovlivnit hodně.

Roztroušená skleróza je zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, v němž se uplatňují tzv. autoagresivní imunitní mechanismy (imunitní systém bojuje proti některým molekulám vlastního nervového systému jako by to byl nepřítel). Příčiny onemocnění nejsou doposud zcela objasněny, jedná se většinou o kombinaci několika faktorů. Jedním z nich je genetické nastavení imunitního systému. Na rozvinutí choroby může mít vliv dlouhotrvající infekce, nedostatek vitamínu D nebo kouření. Nejčastěji postihuje toto onemocnění pacienty ve věku 20 - 40 let a častěji se objevuje u žen než u mužů. Onemocnění má vliv na fyzický i psychický stav pacienta a přístup k nemoci ovlivňuje i její průběh. Pokud je nemoc diagnostikována, je nutné přijmout určitá pravidla, na základě kterých může pacient dál normálně fungovat-pracovat, věnovat se rodině nebo sportovat. V případě roztroušené sklerózy je psychosomatika velmi podstatná a pozitivním přístupem můžeme ovlivnit hodně.

Slavné osobnosti s RS

S diagnózou roztroušené sklerózy se musely vyrovnat i známé osobnosti, například syn rockera Ozzyho, Jack Osbourne, country zpěvačka Donna Fargo, manželka kandidáta na amerického prezidenta Mitta Romney. I přes tuto diagnózu nerezignovali na aktivní přístup k životu a nevzdali se věcí, které je baví, dál pracují, mají rodinu a věnují se svým koníčkům.

Vyrovnat se s nemocí a jít dál

Michalovi byla roztroušená skleróza diagnostikována před pěti lety, dnes je stabilizovaný a bez vnějších příznaků nemoci. Poprvé se nemoc přihlásila rozostřeným viděním, když Michal cestoval po Nepálu. "Už odmala miluju cestování a hory a najednou jsem měl možnost putovat 4 týdny s batohem po Himaláji." I přesto, že se zde objevily první příznaky onemocnění, nevěnoval jim Michal příliš pozornost. Ani po návratu nebylo jasné, co mu je, necítil se dobře psychicky ani fyzicky, absolvoval řadu vyšetření, po kterých mu byla sdělena diagnóza: roztroušená skleróza. "Nakonec jsem se přes kamarády dostal k lidem, kteří s RS umějí žít. Moc mi pomohla i máma, která pracuje ve zdravotnictví a měla o nemoci jasnější představu," vzpomíná Michal. V době vyrovnání s nemocí měl Michal problémy v práci, protože se s ní nechtěl svěřit kolegům, nakonec však musel s pravdou ven, promluvil si se šéfem, který ocenil Michalovu důvěru. Nejtěžší je zvládnout velké změny, které zasahují do všech úrovní pacientova života. Michal se rozhodl, že bude s nemocí bojovat aktivně, že se jí nepoddá, po návratu domů z další cesty-Mongolska- se rozhodl, že bude sportovat, chodit na dlouhé procházky a do posilovny. Víkendy trávil lezením po skalách, dnes pravidelně běhá, chodí na squash či badminton. "Někdy musím lenost překonávat, ale pak si pomyslím, že je lepší, když se mi nechce, než kdybych nemohl. A to mě okamžitě postaví na nohy. Nedávno mi udělalo radost, když jsem se vypravil do Tater na výcvik lezení-že jsem to zvládl úplně v pohodě," říká Michal. V jeho případě je klíčem k nalezení ztracené životní rovnováhy sport, ale také dospěl k trochu jinému pohledu na život. "Snažím se, aby každý den byl jiný a abych každý den okusil jednu malou radost, na kterou se můžu těšit. A víc přemýšlím o tom, co mi mé zážitky, zkušenosti a setkání dávají. Jaký to má pro mě smysl nebo co se z toho mohu naučit. Proto ani RS neberu jako trest, ale spíš jako příležitost, něco nového se o sobě dozvědět, "uzavírá Michal.

Roztroušená skleróza je onemocnění centrální nervové soustavy (CNS)

Projevy poškození nervových vláken

Poruchy hybnosti (50 %) - třes horních a dolních končetin, těžkopádnost, špatný odhad vzdálenosti, problémy se sílou a koordinací pohybů, poruchy rovnováhy, závratě, potíže s chůzí, svalová slabost a atrofie...

Zrakové problémy (25 %) – rozmazané či dvojité vidění, problémy s očním pohybem, bolesti za okem, snížení zrakové ostrosti, krátkodobé zamlžení, výpadky zorného pole, odlišné vnímání barev a další.

Poruchy citlivosti (15 %) - necitlivost, mravenčení, brnění nebo mrazení, které se objevují na jakékoli části těla.

Potíže s řečí – nejčastěji se jedná o dysartrii, řeč může být například tzv. sakadovaná, špatně srozumitelná, výjimečně může dojít až ke ztrátě schopnosti mluvit

Poruchy svěračů -  častá mikce, pocit neúplného vyprázdnění, inkontinence.

Únava (85 %) – přechodná (provázející ataku onemocnění a spojená často se zvýšenou námahou, kterou je nutno vyvinout v případě narušení některých nervových drah), dlouhodobá (objevuje se i v klidu).

K těmto projevům se přidávají psychické problémy (deprese, rozmrzelost, únava, výkyvy nálad a celková emoční labilita) a poruchy soustředění.

Důležitá je včasná diagnóza nemoci a zahájení její léčby, podstatný je také náš přístup a psychické vyrovnání se s nemocí.

Více informací naleznete na www.rskompas.cz

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více