Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
9. 5. 2024 Vaření
Čerstvá zelenina a bylinky jsou čím dál častěji vyhledávanějšími ingrediencemi v našich kuchyních. Polévkové koření si mnoho domácností připravuje sušením vlastních bylinek, vytvořit si jde i obdoba maggi. My se ovšem podíváme na přípravu skvělého mraženého doplňku do mnoha pokrmů.
Čerstvost bez chemie
V dnešní době, kdy si mnoho lidí začíná více cenit kvality potravin, které konzumují, se stává trendem připravovat si jídlo od základu. Tedy včetně kořenících směsí. Jedním z nejzákladnějších koření, které se v našich kuchyních objevuje, je to polévkové. Tato směs bylinek a koření může oblíbeným pokrmům dodat skvělou chuť a vůni, přitom je domácí příprava snadná.
Mohlo by vás zajímat
Domácí koření
Vesměs stačí si usušit zeleninu, jako je mrkev, celer, petržel, rajčata a všechnu další, jejíž chuť máte rádi. Přidáte oblíbené bylinky, například majoránku, bazalku, rozmarýn či tymián, a nezapomenete ani na sůl, pepř a třeba trochu nového koření nebo bobkového listu. Poté stačí vše důsledně smíchat a v mixéru přetvořit na prášek, který už nám bude připomínat koření, na které jsme zvyklí z obchodů.
Mražený pomocník
Variantou je však také výroba zeleninových kostek, které svým způsobem mohou připomínat bujón. Stejně jako libečkové maggi jsou ovšem čistě přírodní a navíc je jejich trvanlivost opravdu dlouhá. Vzhledem k tomu, že se mrazí, nepodléhají rychlé „zkáze“, neplesniví a hlavně je máte po ruce vždy, když potřebujete povzbudit chuť polévky nebo omáčky.
Jak na svém instagramovém účtu ukázala uživatelka lilchef_lenka, je příprava těchto kostek, plných chutí a vůní otázkou pár chvil a jako pomocníky je rozhodně oceníte. A navíc, na každé jídlo, kde chcete zeleninový „malý zázrak“ použit, tedy vývar, rizoto, omáčku nebo krémové polévky, stačí použít jednu kostku.
Zeleninové kostky
Na přípravu chutných kostek budete potřebovat: 3 mrkve, 1 kedlubnu, 1/2 celeru, 3 cibule, 2 petržele, čerstvé listy petržele, olivový olej (není podmínkou).
Jak na to?
- Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte.
- Rozložte na plech vyložený pečicím papírem (můžete pokapat olivovým olejem) a pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 45 minut.
- Poté zeleninu rozmixujte spolu s čerstvými listy petržele a směs vložte do formy na led, popřípadě třeba do prázdného „vnitřku“ bonboniéry.
- Nechte v mrazáku a podle potřeby vyjměte požadovaný počet kostek a využijte.
Náš tip: Pokud máte rádi vývary, připravte si výborný hovězí podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Dušená kedlubna se zakysanou smetanou a vejcem ochuceným řepou chutná skvěle
Jídla lásky podle horoskopu: Panny utáhnete na lososa, Rakům stačí pečené kuře, Kozorohy nadchnou obyčejné buchty
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
Jak udělat z libečku „maggi“? Kromě svazku aromatické bylinky stačí jen voda, sůl a olej a postup, který zvládne každý