Pařížské kostky

Hella Kuchařka: Hella

Moučníky , Řezy 60 názorů

Suroviny

Těsto:
3 vejce
1 sklenka cukru krupice
1 sklenka mléka
1/2 sklenky oleje
2 sklenky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
3 lžíce kakaa
Pařížský krém:
0,5 l mléka
150 g másla
150 g ztuženého tuku IVA
50 g čokolády na vaření
1 lžíce kakaa
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si připravíme pařížský krém. Do kastrolu dáme mléko, máslo a tuk. Zahříváme až k varu, ale nevaříme! Stáhneme z kamen, přidáme čokoládu, která se teplem rozehřeje. Necháme chvíli prochladnout a pak mixujeme 4 minuty. Uložíme do ledničky nejlépe do druhého dne, minimálně 6 hodin. Pak vyšleháme do hustého krému (velmi rychle).

  2. Na těsto ušleháme vejce s cukrem, přidáme ostatní, nakonec mouku promíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 10 min. Necháme vychladnout, pak potřeme pikantním džemem, na to navršíme pařížský krém. Povrch můžeme posypat strouhanou čokoládou (např. Margot), nebo posypat Grankem.

Poznámka

Velikost sklenky na odměřování vyberte podle toho, jak velký plech máte. Na plech 30x40 cm stačí 2 dl sklenka ( 1 skl. = tj. 120 g mouky nebo 170 g cukru). Je lepší, když těsto není příliš vysoké.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 132 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pařížské kostky

  • Erinek Erinek(neregistrovaný)

    Děkují .super recepty. Prosím mužete mi je poslat do e-mailu. dik, Sasova

    Odpovědět

  • casino casino

    cathleen: zizala:
    Jsou 2 typy "paříže":-) a zde ta z receptu vypadá spíše na tzv. těžkou pařížskou šlehačku. ;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    cathleen: Jo, já ho vynechávám. Místo mléka dám šlehačku a pak vyšlehám s máslem ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Až teď mi docvaklo, že něco hodně podobného dělávala mamka, v bílém, jako tzv.nepravou šlehacku. Přidával se ještě žloutek a vanilkový cukr, během mixování.
    Do pařížského kremu pak čokoláda - krasně oba drží, světlý i tmavý. Prestala jsem to dělat právě kvůli tomu ztuženému tuku, ale tenhle recept (bez něj) určitě vyzkoušim :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    zizala: rozumím tomu dobře, mám ztužený tuk prostě vynechat?:-8

    Odpovědět

  • zizala zizala

    cathleen: Já jsem tyhle řezy dělala už několikrát a nikdy jsem ztužený tuk nedávala, vždycky jen máslo a místo mléka tekutou šlehačku. Těch 150 g 100% tuku je tam zbytečných ;-) Řezy jsou moc dobré :-p

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Ráda bych vyzkoušela a moc nerada pouzila ztužený tuk. Heli, můžu místo něj dát máslo:-?

    Odpovědět

  • ivka ivka(neregistrovaná)

    ituska: a uvést nějaký důvod??? nebo jen z principu dáváte palec dolů?

    Odpovědět

  • Denča Denča(neregistrovaná)

    Dneska vyzkouším vypadá to moc dobře,krém už mám přpravený:-8:-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Hella:Hellčo, zítra je dělám, šlehajdu už mám připravenou v lednici a už se na ně těšíme:yes::-pbodíka jsem už dávno dala, tak jestli se mi povedou přidám fotku-můžu-li;-)

    Odpovědět

  • pimpulka pimpulka

    dělávám též tento krém ale dávám dvě lžíce cukru jinak je výborný...:yes:

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Michala77: Není problém tam moučkový cukr přidat, ale já žádný nedávám, ochutí ho čokoláda. Navíc, tento moučník opravdu není sladký. Kdo má raději něco trochu pikantního, může korpus pomazat malinovým nebo rybízovým džemem.

    Odpovědět

  • Michala77 Michala77

    Vypadá to skvěle, jen se chci zeptat, do krému se nedává žádný cukr?:-?:-?:-?

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    pes.filipes: Ano, samozřejmně, záleží na šlehačce. Podle posledního D-testu šlehaček některé vůbec nejdou našlehat, naopak nejkvalitnější je šlehačka Olma. Právě proto, že je se šlehačkami potíž, tak jsem sem dala tento recept na vlastní šlehačku. Kdybys to zkusila, nemusela bys mít tyto problémy. Tahle šlehačka se totiž vždycky podaří!

    Odpovědět

  • pes.filipes pes.filipes

    už druhý pokus - krém opět sražený. Tak jsem pátrala, a zjistila, že nejvíc záleží na šlehačce - je třeba koupit co nejtučnější, a NE trvanlivou, nýbrž čerstvou. Dál nechat chladit 1 den, pak ještě na chvíli hvízdnout do mražáku, následně šlehat na nejvyšší otáčky a jakmile začne houstnout, tak zvolnit. ALE - nepřešlehat.
    Hotová alchymie, za to mi teda žádná buchta nestojí, budu se držet svých osvědčených:-!

    Odpovědět

1 2 3 4

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: parizske kostky pařížské kostky recept recept pařížské kostky recept na pařížské kostky pařížská kostka parisky krem recepty pařížské kostky pařížsky zákusek pariska slehacka parišske kostky pariske kostky nejlepší zákusky pařížský krém pařížké kostky pařížský kostky nejlepší zákusek tuk iva parizske rozky pariske rezy pařížská kostka recept

Zapomněl/a jsem heslo