Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdo mě sleduje delší dobu, tak ví, že mě zahraniční kuchyně baví a moc ráda objevuju nová jídla. Některá už se nastálo zařadila do našeho rodinného menu. Patří sem i nadýchané slané tuniské koblížky, které si můžete naplnit, čím chcete. Příprava je jednoduchá a chuť fantastická.

Co se jí v Tunisku

Tuniská kuchyně v sobě mísí vlivy francouzské gastronomie s arabskými prvky a kulinárními zvyky oblasti celého Maghrebu, neboli severozápadní Afriky. V Tunisku, oblíbené dovolenkové destinaci mnoha Čechů, najdete na každém rohu typické francouzské bagety i croissanty, ale také kuskus s jehněčím masem, smažené taštičky brik, dušenou zeleninu shakshuka (neboli ojja) a v neposlední řadě právě fricasse.

Jídlo s názvem fricasse (nebo taky fricassee či fricasé) se podává v několika zemích světa, ale všude znamená něco jiného. Zatímco v Bolívii jde o polévku, ve Francii něco na způsob ragú, v Tunisku pod názvem fricasse ochutnáte nadýchané slané koblížky, typicky plněné směsí vařených brambor, vajec, tuňáka a zeleniny.

Na přípravě není absolutně nic těžkého a náplň si můžete uzpůsobit podle svých chuťových preferencí. Tuniské koblížky jsou tak dobré, že jakmile je jednou ochutnáte, asi je pak budete dělávat doma znova a znova...

Recept na tuniské koblížky fricasse

Na kynuté těsto budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 ml vlažné vody, 1 sáček droždí, 5 lžic olivového oleje, 5 lžic vlažného mléka, 1 lžičku cukru a 12 g soli.

Postup: Ze 100 ml vlažné vody, droždí, lžičky cukru a asi 100 g mouky udělejte kvásek a v zakryté misce nechte vykynout.

Zbytek mouky rozdělte na dvě části. Do jedné poloviny vmíchejte sůl, druhou část mouky smíchejte s vykynutým kváskem, olejem, mlékem a zbylou vodou. Krátce prohněťte a pak přidejte zbytek mouky se solí a důkladně propracujte.

Těsto nechte v míse, zakryté utěrkou, při pokojové teplotě vykynout na dvojnásobek. Během kynutí je 1-2x propracujte.

Vykynuté těsto vyválejte na plát silný asi 1 cm a vykrajujte koblížky, ty nechte zakryté opět vykynout a poté je smažte v kastrůlku ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje z obou stran dozlatova.

Smažené koblížky vyjměte a nechte okapat na kuchyňské papírové utěrce, abyste je zbavili přebytečného tuku. Poté koblížky rozkrojte, potřete majonézou nebo jinou omáčkou a plňte směsí vařených vajíček, nadrobno nakrájených vařených brambor, tuňákem, olivami a koriandrem. 

Moje tipy: 

  • Náplň je dobré mít připravenou předem. Využít můžete třeba zbylé vařené brambory od oběda, vařená vajíčka apod. Typicky se v Tunisku rozkrojený koblížek potře pastou harissa (smíchanou s olivovým olejem) a pak se dovnitř přidají nadrobno nakrájené vařené brambory, vařená nadrobno nakrájená vajíčka, tuňák z konzervy, olivy a koriandr. 
  • Doporučuji vyzkoušet do náplně výše zmíněnou kombinaci, chutná opravdu fantasticky. Ale naplnit koblížky můžete čímkoliv, jako sendvič.
  • Pokud nemáte doma harissu nebo nechcete moc pálivé, tak doporučuji před naplněním potřít koblížky třeba omáčku Hellman´s Samba, s tou je to taky výborné.   
  • Tuniské fricasse má oválný tvar, máte-li vykrajovátko na velikonoční vajíčka, použijte je (já právě to používám - viz galerie). Ale pokud oválné vykrajovátko nemáte, můžete vykojit kulatý tvar klidně i pomoučenou skleničkou. 

Fotogalerie - Tuniské slané koblížky fricassé

Ukázat 6 fotografií

Něco navíc: A máte-li raději sladké koblihy, udělejte si je podle našeho video receptu. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Zdroje informací:
Our tunisian table
Britannica: Daily life and social customs

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli