Zlaté mléko neboli kurkuma latté skvěle zahřeje a dodá nám sílu na boj s podzimními virózami. Navíc se jednoduše připravuje
25. 10. 2022 Vaření
Zlaté mléko nebo také kurkuma latté je indický nápoj, jehož obliba roste i u západních kultur. Zářivě žlutý nápoj je plný ingrediencí, které vás posílí při chladném počasí. Zjistěte, proč a jak si tento lahodný nápoj přichystat.
Co je Zlaté mléko
Zářivě žlutý nápoj se anglicky uvádí jako Golden milk, najdete ho i pod názvem turmeric milk neboli kurkumové mléko. Tradičně se vyrábí zahřátím kravského nebo rostlinného mléka (mandlové, kešu, nebo kokosové chutnají výborně) s kurkumou a dalšími druhy koření, jako je skořice a zázvor. Nápoj je velmi oblíbený hlavně v tradiční indické medicíně zvané ájurvéda.
Poměrně populární nápoj seženete v kavárnách, ale snadno si ho připravíte i doma. Kořeněný nápoj můžete popíjet hořký, často bývá našlehaný, právě proto se mu říká kurkuma latté. Dosladit si ho můžete medem, což je kromě uvedených druhů koření další potravina, která v malém množství může podpořit zdraví.
Mohlo by vás zajímat
Proč si dát kurkuma latté
Ájurvéda sází při přípravě Zlatého mléka především na hlavní složku, což je kurkuma. Právě ájurvédská medicína toto koření využívá po staletí pro jeho silné antioxidační vlastnosti (ano, to je ten známý boj proti poškození buněk a slouží k ochraně před oxidačním stresem). Kurkuma nápoji dodává typickou žlutou barvu. Najdete ji i v kořenicí směsi kari. Z kurkumy se využívá kořen (vypadá jako zázvor), podobně se také zpracovává. Využít ho můžete nakrájený, nastrouhaný i sušený.
Zlaté mléko si můžete dochutit zázvorem, o jehož známých protizánětlivých vlastnostech není třeba příliš dlouho mluvit. Kurkuma a skořice, podobně jako další dochucovací potravina tohoto nápoje, černý pepř (můžete sáhnout i po cayennském) prohřívají organismus, což při chladném počasí velmi potěší. Chutě výborně doplní i vanilka s kardamomem. Aby nápoj nesloužil jen k pití, ale aby obsažené látky mohl organismus lépe využít, přidejte lžíci másla (jako varianta poslouží kokosový olej).
Mohlo by vás zajímat
Jak na přípravu Zlatého mléka
Jak si můžete toto silně kořeněné mléko připravit doma? Pro jeden šálek mléka potřebujete 1/2 šálku mléka, 1 lžičku kurkumy, 1 malý kousek strouhaného čerstvého zázvoru nebo 1/2 lžičky zázvorového prášku, 1/2 lžičky skořice, 1 špetku mletého černého pepře, 1 lžičku medu (nebo javorového sirupu).
Všechny ingredience smíchejte v malém kastrolu a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte asi 10 minut, dokud nebude nápoj voňavý. Přeceďte ho přes jemný cedník do hrnku, a pokud nápoj budete hned pít, tak ho posypte špetkou skořice. Zlaté mléko můžete i vyrobit předem a skladovat v lednici až pět dnů. Před pitím jej jednoduše ohřejte a posypte skořicí.
Mléko a med kromě podpory imunity i zklidní organismus, takže si můžete vytvořit příjemnou pohodu a snáz se vám bude usnínat.
Zdroje informací:
https://www.healthline.com
https://www.thespruceeats.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více