Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

zlaté mléko
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Zlaté mléko nebo také kurkuma latté je indický nápoj, jehož obliba roste i u západních kultur. Zářivě žlutý nápoj je plný ingrediencí, které vás posílí při chladném počasí. Zjistěte, proč a jak si tento lahodný nápoj přichystat.

Co je Zlaté mléko

Zářivě žlutý nápoj se anglicky uvádí jako Golden milk, najdete ho i pod názvem turmeric milk neboli kurkumové mléko. Tradičně se vyrábí zahřátím kravského nebo rostlinného mléka (mandlové, kešu, nebo kokosové chutnají výborně) s kurkumou a dalšími druhy koření, jako je skořice a zázvor. Nápoj je velmi oblíbený hlavně v tradiční indické medicíně zvané ájurvéda.

Poměrně populární nápoj seženete v kavárnách, ale snadno si ho připravíte i doma. Kořeněný nápoj můžete popíjet hořký, často bývá našlehaný, právě proto se mu říká kurkuma latté. Dosladit si ho můžete medem, což je kromě uvedených druhů koření další potravina, která v malém množství může podpořit zdraví.

Proč si dát kurkuma latté

Ájurvéda sází při přípravě Zlatého mléka především na hlavní složku, což je kurkuma. Právě ájurvédská medicína toto koření využívá po staletí pro jeho silné antioxidační vlastnosti (ano, to je ten známý boj proti poškození buněk a slouží k ochraně před oxidačním stresem). Kurkuma nápoji dodává typickou žlutou barvu. Najdete ji i v kořenicí směsi kari. Z kurkumy se využívá kořen (vypadá jako zázvor), podobně se také zpracovává. Využít ho můžete nakrájený, nastrouhaný i sušený.

Zlaté mléko si můžete dochutit zázvorem, o jehož známých protizánětlivých vlastnostech není třeba příliš dlouho mluvit. Kurkuma a skořice, podobně jako další dochucovací potravina tohoto nápoje, černý pepř (můžete sáhnout i po cayennském) prohřívají organismus, což při chladném počasí velmi potěší. Chutě výborně doplní i vanilka s kardamomem. Aby nápoj nesloužil jen k pití, ale aby obsažené látky mohl organismus lépe využít, přidejte lžíci másla (jako varianta poslouží kokosový olej).

Jak na přípravu Zlatého mléka

Jak si můžete toto silně kořeněné mléko připravit doma? Pro jeden šálek mléka potřebujete 1/2 šálku mléka, 1 lžičku kurkumy, 1 malý kousek strouhaného čerstvého zázvoru nebo 1/2 lžičky zázvorového prášku, 1/2 lžičky skořice, 1 špetku mletého černého pepře, 1 lžičku medu (nebo javorového sirupu).

Všechny ingredience smíchejte v malém kastrolu a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte asi 10 minut, dokud nebude nápoj voňavý. Přeceďte ho přes jemný cedník do hrnku, a pokud nápoj budete hned pít, tak ho posypte špetkou skořice. Zlaté mléko můžete i vyrobit předem a skladovat v lednici až pět dnů. Před pitím jej jednoduše ohřejte a posypte skořicí.

Mléko a med kromě podpory imunity i zklidní organismus, takže si můžete vytvořit příjemnou pohodu a snáz se vám bude usnínat.

Zdroje informací:
https://www.healthline.com
https://www.thespruceeats.com

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více