Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kurkuma: Skvěle ochutí cheescake i masová jídla. Víte, kde ještě tohle koření využít?
Zdroj: zdroj: Pixabay, Sharonang

V kuchyni má široké využití, a to jak v slaných, tak sladkých pokrmech. Čerstvá aromatická kurkuma je podobná zázvoru (je s ním i příbuzná), ale je žlutější. Většinou se používá rozemletá na prášek.

4 000 let na výsluní

Kurkuma, které se také někdy říká indický šafrán, více než 4 000 let patří mezi tradiční léčivé rostliny a hojně používané koření. Jak popisuje kuechengoetter.de, nabízí fantastické možnosti využití v tradiční asijské medicíně – v  indickém léčitelství ájurvéda a v čínské medicíně. Má protizánětlivé účinky, posiluje imunitní systém a podporuje trávení. K tomu je vhodný čerstvý kořen kurkumy i mletá kurkuma v prášku. Čerstvá je mírně pikantní až hořká. Jako jemnější varianta se proto používá mletá na prášek. Patří tak do každé směsi kari v indické kuchyni, v jihovýchodní Asii preferují čerstvý kořen. Přidává se také do severoafrických dušených pokrmů, jako je například tajine.

Rychlé využití

Kniha Netradiční zelenina a ovoce doporučuje čerstvou kurkumu před konzumací oloupat a nakrájet na jemné plátky nebo nastrouhat. Pak ji můžete přidat například do smoothie. Výborně se hodí k vaječným pokrmům, například k omeletám. Osmažená na oleji s cibulkou a česnekem poslouží jako chuťově zajímavá příloha k masu. Do listů kurkumy zabalte rybí filety nebo celou menší rybu a upečte. Plátky kurkumy lze naložit do sladkokyselého nálevu nebo zamrazit.

Nejen zlaté mléko

Mezi nápoje s kurkumou patří zlaté mléko (známé také jako kurkumové latté) nebo koriandrovo-kurkumové smoothie. Kurkuma se však používá i v hlavních jídlech: v kurkumovém kari s prosem nebo v polévkách na zahřátí, například v japonské miso. Brambory s růžičkovou kapustou a kuřecím masem se lžičkou kurkumy chutnají báječně! Kurkumou lze okořenit i přílohy, například smaženou rýži. A náš tip? Kurkumu vždy kombinujte se špetkou černého pepře. Tím se podle kuechengoetter.de zvýší schopnost těla vstřebávat zdravý kurkumin, který dodává barvu. Chuť kurkumy navíc dokonale ladí se zázvorem, protože obě rostliny patří do stejné čeledi.

Kurkumové moučníky

Dokonce i klasické pečivo a sladké dezerty lze ozvláštnit kurkumovým kořením! Ze zlatého mléka zkuste připravit zmrzlinu a ochutit ji kousky kokosu nebo mandlí. Až dostanete chuť na cheescake, tvarohovou náplň trochu obměňte a kromě 600 g tvarohu, 250 g italského mascarpone, 100 g cukru, 3 vajec, vanilkového lusku a lžíce škrobu přidejte ještě 3 lžičky mletého kardamomu, 3 lžičky mletého zázvoru, špetku soli a ¼ lžičky mletého pepře. Moučník vylepšete sladkou polevou z 400 g créme fraiche, 2 lžic kurkumy a 30 g medu!

Domácí žvýkačka

Děti (i dospělí) určitě ocení ovocné žvýkačky s kurkumou! Budete potřebovat asi 4 centimetry dlouhý kořen kurkumy, cca centimetrový kousek čerstvého zázvoru, 2 středně velké pomeranče, 1 citron, špetku pepře, 60 ml medu a 2 čajové lžičky agaru. A jak na to? Nejprve v mrazáku ochlaďte malé silikonové formičky, které budete používat. Kurkumu a zázvor oloupejte, najemno nastrouhejte, pomeranče a citron rozkrojte napůl a vymačkejte. Vše vlijte do 200 ml vroucí vody, přidejte pepř a med a na mírném ohni vařte asi 10 minut. Pak sundejte z ohně, přeceďte přes jemné sítko a znovu dejte do hrnce. Agar důkladně promíchejte se 100 ml studené vody a vlijte ke směsi. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 5 minut. Z mrazáku vyndejte formičky, nalijte do nich tekutinu a chlaďte v ledničce aspoň 8 hodin. Pak vyjměte žvýkačky a uložte do vzduchotěsné nádoby!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více