Vařená rýže

lenka-m Kuchařka:

Přílohy 23 názorů

55
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Suroviny

30 dkg rýže
Nyní v akci
2 dkg másla
Nyní v akci
sůl
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Přebranou rýži propláchneme studenou vodou, pak několikrát horkou vodou, vsypeme do většího množství vařící osolené vody, zamícháme přivedeme k varu. Vaříme zvolna při nižší teplotě až změkne (asi 15 minut).

  2. Rýži přecedíme přes hustý cedník a necháme okapat. Pak ji vložíme zpět do hrnce a vidličkou ji společně s máslem lehce promícháme. Rovněž jako u dušené rýže můžeme nakonec přidat petržel, pažitku, houby atd.

Vytisknout recept Přidat k oblíbeným

Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Vařená rýže

  • Janča Janča

    Sodovka: Díky za výbornou radu !! :-K Vařila jsem ji přesně tak a je VÝÝBORNÁ !!! :-p

    Odpovědět

  • kordulka04 kordulka04

    Ewiczech:tak takhle to dělám také a je nejlepší!!! Zrovna se mi dopekla, už se nemůžu dočkat:-))

    Odpovědět

  • michak michak

    cisco:ty blbče bud ticho:-((:-((:no:

    Odpovědět

  • cisco cisco

    :-! :-! :-!Nechápu ty lidi kteří tu píšou takový bláboly o že je to zbytečný dávat to sem. Ale tak proč sem lezete? Kdyby to nebylo zbytečný tak se sem ani nekouknete. ZAMYSLETE SE NAD TÍM:-! :-! :-!

    Odpovědět

  • Dagmara Dagmara

    jdungila:když umíš vařit rýži tak proč si čteš tyto stránky-já ocenuji každou radu k vaření i k pečení :yes:

    Odpovědět

  • Bublina Bublina

    nevím proč se někdo pozastavuje nad tím,že někdo neumí uvařit rýži.Opravdu dobrou rýži je umění uvařit.Moje matka i tchýně neuměly uvařit dobrou rýži až do své smrti.Vždycky ji měly mazlavou a tím pádem nikomu nechutnala,jinak ale byly obě výborné kuchařky. Můj recept je 1díl rýže,1 a půl dílu vody dobře osolit a opepřit,navrch položím rozpůlenou cibuli a přidám velkou lžíci másla.Přikreju pokličkou a v troubě ji peču,dokud se nevypeče všechna voda.Vypnu troubu a nechám ji stále přikrytou ještě několik munut odpočinout.:-8

    Odpovědět

  • Ewiczech Ewiczech

    Nejlepší recept na pečenou rýži ;-) : cibulku nakrájenou na kostičky osmažit na oleji do zlatova, přidat hrnek oprané rýže (nejlepší je kulatozrnná), osolit, přidat vegetu, až je trochu opražená zalít dvoma hrnkama vody a dát píct do trouby asi na 20 min.:-)5

    Odpovědět

  • jananavratilova100 jananavratilova100

    nechápu proč se někdopohoršuje nad tímto receptem..kdyby v době kdy jsem se učila vařit existoval internet..ušetřilo by mi to spousty času,nervů.peněz..a spálených hrnců..:-D...děkuji autorce :-K

    Odpovědět

  • Míla Míla

    Lada:Tak já jsem si to vyloženě vyhledala,protože uvařit rejži v pytlíku a nebo vařit a scedit umím taky ale tak jak se tu popisuje ne,díky za receptík))):-)

    Odpovědět

  • Hanka Hanka

    Sodovka- dělám rýži přestě takto-včetně cibulky a osmažené rýže před tím, než ji zaliji, ale nevařím-peču v troubě.

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    Nejraději vařím rýži Parboil (nerozvaří se).:yes: Propláchnutou rýži nechám na sítku okapat. Mezitím si na oleji osmažím větší cibulku, nakrájenou nadrobno. Když je cibulka do zlatova usmažená, přidám k ní rýži a ještě cca ½ - 1 minutu rýži míchám spolu s cibulkou.;-) Pak vše zaliji vařící, ochucenou vodou = slepičí nebo hovězí bujón, sůl, vegeta, curry, sušená petrželka. Voda má být dost slaná - rýže to snese.:yes: Na 2 hrnky rýže dávám necelé 3 hrnky vřelé ochucené vody.(rýži měřím na hrnky a vodu také) Pozor při lití vřelé ochucené vody do horké – rozpálené rýže :-! Vše zasyčí a zabublá. Vše zamíchám a nechám pomalu (velice mírně) pod pokličkou dusit až se voda vypaří. Trvá to přibližně 20 minut. Po uvaření rýži zamíchám. Komu jsem tenhle způsob vaření rýže doporučila, tak jinou nedělá. I ten kdo mi moc nevěřil, teď děkuje, že je rád, že takhle rýži připravuje.:-p Záleží na maličkostech – usmažená cibulka a pak na chvíli osmahnutá i rýže. (někdy přidávám i maražený hrášek a kukuřici) Vše zalité ochucenou vodou, která doopravdy musí mít slanější chuť. Ochucenou vodu vždy osolit i když je z bujonu a z vegety dost slaná.;-)

    Odpovědět

  • Ediik Ediik

    Ještě jednou díky!!! Rýže se konečně povedla!!! :-) Jen bych chtěla ještě napsat jeden takový svůj poznatek - snad pomůže i ostatním začátečníkům :-) Asi hodně záleží i na tvrdosti vody (my máme dost tvrdou vodu), protože když jsem se držela obecně zažitého poměru "1 hrnek rýže a 2 hrnky vody" tak byla rýže vždycky nedovařená a přitom slepená... Tentokrát jsem zkusila dát 3 hrnky vody, vařila jsem asi 18 minut výsledek byl vynikající - rýže akorát, nelepila se a ani nezbyla žádná voda na slití, jen jsem nechala maličko okapat přes cedník, jak píše Lenka :-) Takže Leni díky, a všem ostatním hodně zdaru při vaření rýže! :yes:

    Odpovědět

  • Ediik Ediik

    Přidávám se k většině s poděkováním, že Lenku napadlo sem dát recept na vařenou rýži. Když jsem si vařila rýži jen pro sebe, tak jsem to neřešila, prostě jsem ji nějak uvařila, ale většinou nebyla tak jak má být... Ale přítel je v tomhle dost náročný a tak raději kupuje drahou pytlíkovou rýži, na té se snad nedá nic zkazit... Dokud se mi nepodaří uvařit rýži tak jak má být, tak ho nepřesvědčím, že kupovat pytlíkovou je zbytečné... Takže dnes to zkusím podle tohoto receptu, věřím že se konečně povede :-)

    Odpovědět

  • lumppy lumppy

    jak je to spravně na kilo ryže kilo vody nebo 2litry vody na jedno kilo
    :-p

    Odpovědět

  • Nela Nela

    Mohu doporučit jasmínovou rýži, která nádherně voní. V článku thajské restaurace http://www.modryzubrestaurant.cz/clanky/jasminova-ryze dokonce píší, že je to její
    přirozená vůně.

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo