Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kouzlo staré monarchie: Išlské dortíčky miloval sám císař Franz Josef. Podle receptu Marie-Janků Sandtnerové jsou nejlepší
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Išlské dortíčky na první pohled vypadají jako obyčejné slepované cukroví, jsou ale výjimečnější. Na sváteční stůl vnesou kouzlo staré monarchie a cukráren Rakouska-Uherska. Vynikající kombinaci kakaového těsta, ořechové náplně a marmelády zkrátka nelze odolat.

Sladkost z lázní Bad Ischl

Domovem slavného sladkého pečiva pocházejícího již z dob Rakouska-Uherska je, jak je z názvu patrné, vyhlášené lázeňské město Bad Ischl. Tyto solné lázně se staly populárními hlavně v 19. století, kdy se sem sjíždělo mnoho významných hostů téměř z celé Evropy. Byly zde ty nejvyhlášenější podniky a v místních cukrárnách pracovali ti nejlepší cukráři z celé monarchie.

Dortíčky, jež miloval i sám císař pán

Není divu, že se zdejším významným hostům podávaly samé delikatesy, velkým hitem se pak stal dezert, který poprvé připravili v cukrárně Zauner. Moučník nazvaný podle místa vzniku Ischler Törtchen (Išlské dortíčky) si dokonce oblíbil i nejvýznamnější z místních hostů císař František Josef I. Ten do Bad Ischlu velmi rád jezdil již od dětství a dokonce se tu seznámil a později i zasnoubil se svou budoucí ženou a císařovnou Sisi. Cukrovinku si zamilovala i ona a císařský pár si ji dokonce nechával dovážet v krabicích z Bad Ischlu až na vídeňský císařský dvůr.  

Cukroví, které se dostalo i do hudební skladby

Sláva išlských dortíčků se šířila dál a již roku 1958 získaly zlatou medaili na světové výstavě v Bruselu. O rok později pak skladatel Eugen Brixel složil na počest slavné cukrovinky dokonce koncertní valčík pojmenovaný Ischler Törtchen. V Bruselu tenkrát dortíčky upekl inspirován recepturou z 19. století tehdejší cukrář a majitel cukrárny Zauner Richard Kurth a dodnes je tu pečou podle jeho receptu, který je tajný a je bezpečně uložen v domě zakladatele cukrárny Johanna Zaunera.  

Jemná a vánoční varianta išlských dortíčků

Išlské dortíčky mají hned několik verzí. Ta původní „jemná varianta“ Richarda Kurtha se skládá ze dvou klasických plátů křehkého těsta (o průměru asi 5 až 8 cm) a kombinuje jemný lanýžový krém právě s křehkým těstem a tenkou vrstvou křupavé čokoládové polevy. Celý dortík pak zjemňují najemno nasekané pistácie, jimiž jsou išlské dortíčky posypané.

Kromě toho tu pečou ještě speciální vánoční verzi, která ale spíš připomíná klasický cukrárenský zákusek než cukroví. Místo křehkého těsta se používá piškotové těsto s lískovými oříšky, z něhož se rovněž vykrajují kolečka, jež se slepují trpkou marmeládou (např. meruňkovou). Čokoládová poleva má pak lehce kávovou příchuť. Navíc se cukroví zdobí mandlemi nebo různými vánočními figurkami.

Recept na išlské dortíčky podle Sandtnerové

U nás se pečou išlské dortíčky podobné spíš původní jemné verzi, jen jsou obvykle menší v průměru. Občas se i slepuje víc koleček z těsta dohromady, takže pak cukroví vypadá jako malý nazdobený dortík. Išlské dortíčky vyžadují nějakou dobu na odležení, aby se všechny chutě dokonale prolnuly, proto je lepší se do pečení pustit co nejdřív. Zkusit to rovnou můžete podle receptu slavné prvorepublikové kuchařky Marie Janků-Sandtnerové.

Budete potřebovat: 210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g cukru s vanilkou, na špičku nože mleté skořice, trochu citronové kůry, 40 g loupaných jemně mletých mandlí, 140 g másla, čokoládovou polevu, 50 g vlašských ořechů na ozdobu. Na nádivku si připravte: 100 g cukru, 3 žloutky, špetku mleté vanilky, 1 lžičku rumu, 20 g rybízové zavařeniny, 150 g opražených lískových oříšků, případně piškotové drobečky na zhuštění nádivky. 

Postup: Na vál si prosijte mouku, přidejte kakao, vanilkový cukr, skořici, strouhanou citronovou kůru a mleté mandle. Pak přidejte na kousky nasekané máslo a vypracujte těsto. Zabalte je do fólie a nechte odležet v chladu asi 30 minut. Pak těsto rozválejte na plát silný asi 1/4 cm a  kroužkem na koblihy nebo menším kruhovým vykrajovátkem z něj vykrajujte kolečka. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě dorůžova. Cukr, žloutky a vanilku třete asi 10 minut na hladký krém. Pak přidejte lžičku rumu, rybízovou zavařeninu a pražené loupané lískové oříšky. Vše dobře promíchejte. Je-li nádivka hustá, přidejte rum, do řídké zase strouhané piškoty nebo mleté oříšky. Nádivku pak natřete na polovinu upečených koleček ve vrstvě asi 1/2 cm. Druhou půlku koleček polijte čokoládovou polevou a než čokoláda ztuhne, položte do středu každého kolečka polovinu vlašského ořechu. (Použít můžete i mandle nebo celé či nasekané lískové ořechy.) Potom položte čokoládová kolečka na ta s nádivku, spojte je a hotové cukroví uložte do chladu, aby se mohlo rozležet. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více