Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na dokonalý císařský trhanec s jablky? Slavný rakouský dezert se jednoduše připravuje a nádherně voní po skořici
Zdroj: Unsplash, Babette Landmesser

Připravuje se z těsta podobného tomu na palačinky, připomíná lívance, a i když se mu říká nepříliš lichotivě trhanec, jde o dezert přímo noblesní, který nás přenese na vídeňský císařský dvůr nebo aspoň do nějaké tradiční vídeňské cukrárny. Jak tento vyhlášený dezert připravit, aby chutnal přímo božsky?

Trhanec jako nepořádek na talíři

Trhanec je jedním z nejslavnějších dezertů rakouské kuchyně, a jak už to tak s podobnými vyhlášeným pokrmy bývá, s jeho vznikem se pojí hned několik příběhů. Ve všech však figuruje rakouský panovník, a to rovnou jeden z nejvýznamnějších - František Josef I. nebo jeho neméně slavná žena Sissi. Originální název dezertu totiž zní Kaiserschmarrn, přičemž Kaiser znamená právě císař.

Druhá část názvu pak odkazuje ke konzistenci dezertu – slovo Schmarrn nebo Schmarren totiž znamená binec. Trhanec je totiž, jak název napovídá, ve skutečnosti něco jako omeleta, natrhaná na kousky navíc zalitá omáčkou, takže opravdu na talíři vzbuzuje dojem nepořádku. Tím se dostáváme k příběhu o nepovedené potrhané palačince, kterou kdosi naservíroval právě císaři či jeho ženě, jim kupodivu velmi zachutnala a původně pokažený pokrm se stal hitem, na němž si pochutnává již několik generací.

Těsto na trhanec musí být nadýchané

I když se o trhanci často mluví právě jako o pokažené palačince, ve skutečnosti se tento dezert připravuje spíš z těsta podobného tomu na omelety. Placka, která se pak natrhá na kousky, totiž musí být nadýchaná jako obláček a hlavně silnější než jsou klasické palačinky. Tloušťkou tak spíš připomíná lívance. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že se těsto nepřipravuje z celých vajec.

Z bílků se totiž zvlášť ušlehá sníh, který zajistí tu báječnou lehkost těsta. Jinak je ale příprava těsta stejná jako u toho palačinkového. Mléko se promíchá se žloutkem a s cukrem a nakonec se do něj postupně vmíchá mouka a těsto se prošlehá tak, aby bylo krásně hladké a bez hrudek. Až nakonec se do něj opatrně zapracuje dotuha ušlehaný sníh z bílků.

Jak natrhat trhanec?

Stejně jako palačinky, lívance či omelety se trhanec připravuje na pánvi potřené tukem, nejlépe máslem nebo ještě lépe tím přepuštěným, známým jako ghí, které má tu výhodu, že pokrmu dodá báječnou máslovou chuť, ale nepřepaluje se. Aby byl trhanec trhancem, je ale nutné těsto opravdu natrhat na kousky. Hotovou omeletu je možné nakonec natrhat na talíři, lepší je to ale přímo na pánvi.

Těsto tedy nejprve v silné vrstvě nalijte na rozehřátou pánev a nechte ztuhnout. Případně můžete pánev i přiklopit, aby se těsto lépe propeklo. Pak omeletu otočte a opečte z druhé strany. Rovnou na pánvi těsto natrhejte na kousky a ještě je trochu opečte, aby okraje kousků krásně zezlátly. Trhání jde nejlépe pomocí dvou vidliček, těsto se pak tolik nepomačká, jako kdybyste použili vařečku. Těsto je výborné i samotné, můžete ho navíc vylepšit citronovou kúrou nebo rozinkami namočenými do rumu.

Nejlepší trhanec s jablečnou omáčkou

Podle historek byl prý původní trhanec potřen švestkovou marmeládou nebo naservírován se švestkovým kompotem, dnešní trhance ale mají mnoho podob. Mohou se podávat s jakýmkoliv sezónním ovocem – v létě jsou populární verze s jahodami, malinami, třešněmi nebo meruňkami. K nejoblíbenějším rakouským verzím však patří ta s jablečným pyré, kterou nyní na podzim určitě oceníte. Pokud jste na trhanec dostali chuť, můžete si jej udělat třeba podle originálního rakouského receptu.

Budete potřebovat: 4 vejce, 120 g hladké mouky, 240 ml mléka, 1 lžičku skořice, 4 špetky soli, 40 g sultánek, 40 g másla, 4 lžičky moučkového cukru a 200 g jablečného pyré.

Postup: Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Žloutky smíchejte s mlékem, moukou, skořicí, špetkou soli a sultánkami a nechte asi 3 minuty odpočinout. Bílky ušlehejte do tuha a opatrně vmíchejte do těsta. Na pánvi rozehřejte máslo, vlijte do ní těsto, opečte z obou stran dozlatova a vidličkou roztrhejte na kousky. Kaiserschmarrn posypejte moučkovým cukrem a podáváejte s jablečnou omáčkou.

A jak připravíte jablečné pyré? Asi šest menších, klidně padaných, jablek oloupejte, rozčtvrťte a odstraňte jádřince. Pak je nakrájejte na malé kousky. Do hrnce nalijte 300 ml jablečné šťávy, přidejte 2 lžíce citronové šťávy, 50 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru a půl lžičky skořice, přiveďte k varu, přikryjte a za stálého míchání vařte na mírném ohni asi 5 minut. Poté nechte směs  vychladnout a podávejte v mističce k trhanci.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více