Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trochu opilé cukroví: Domácí rumové pralinky, křehké vinné čtverečky či nepečené nutellové špičky si zamilujete
Zdroj: Toprecepty

I zapřisáhlí abstinenti musejí uznat, že trochu alkoholu v cukroví nemůže škodit. Kapka rumu či pálenky dodá cukroví šmrnc, zajímavější chuť a příjemné aroma. Navíc, pokud jej dáte do jen těsta, alkohol díky vysoké teplotě vyprchá, takže je pak můžete nabídnout klidně i dětem.

Rum nejen do pralinek

Rum patří k oblíbeným ingrediencím, které se tradičně pojí právě s vánočním pečením. Rum se přidává do těsta, do krémů, zvláční různé hmoty, z nichž se pak připravují nepečené druhy a všechno cukroví úžasně provoní. My jsme zvyklí na náš starý dobrý tuzemák, který má specifickou chuť a vůni. Chcete-li si udělat i trochu luxusnější cukroví, můžete zvolit rum z cukrové třtiny, který rovněž cukroví zajímavě dochutí, jen trochu jinak. Pokud s nostalgií vzpomínáte na rumové pralinky a máte pocit, že ty současné nechutnají tak dobře jako kdysi, snadno si je můžete připravit doma s pravým rumem podle našeho ověřeného receptu.

Griotka na domácí višně v čokoládě

Kromě pralinek si můžete zásoby vánočního cukroví oživit dalšími čokoládovými bonbony. Milovníkům višní v čokoládě určitě zachutná i jejich domácí verze s likérem griotka.
Budete na ni potřebovat: 100 g mléčné čokolády, 100 g mletých vlašských ořechů, 10 g cukru moučky, 1 bílek, 1 lžičku griotky, 20 višní naložených v griotce, 100 g hořké čokolády, 80 g másla a asi 20 papírových košíčků.
Postup: Mléčnou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte ořechy, cukr, bílek, rum nebo griotku a vypracujte těsto. Každou višni obalte kouskem těsta, utvoříte kuličku a nechte ztuhnout v chladničce. Ve vodní lázni rozehřejte hořkou čokoládu, přidejte máslo a dobře rozmíchejte. Kuličky vložte do papírových košíčků a zalijte čokoládou. Nechte ztuhnout v chladu.

Vinné cukroví i víno do krémů

Vinné cukroví patří k nejjednodušším vůbec. Jeho příprava je rychlá, snadná, cukroví přitom vypadá efektně, a navíc se nemusí vůbec nechávat rozležet. Díky vínu, které těsto nakypří, je krásně lehké, vzdušné, ale na skus příjemně křehké. Stačí je jen zasypat závějí moučkového cukru a další zdobení není třeba. Sladší nebo fortifikovaná vína, jako je třeba portské, se zase hodí do krémů (třeba do košíčků či trubiček), jež netradičně dochutí.  

Vaječný likér jako ideální náplň

Vaječný likér je dalším z tradičních vánočních nápojů, především v Americe, zvyk připravit si domácí vaječný likér se ale vžil v posledních letech i u nás. Domácí vaječňáky jsou ideálními jedlými dárky, jejich upíjením si zpestříte adventní večery strávené u plotny a navíc se dají využít do mnoha druhů cukroví, především do krémů.

Vaječný likér je rovněž rychlou a snadnou náplní do vosích hnízd neboli včelích úlků. Tradičně se do nich dává žloutkový či pudinkový krém s rumem, můžete ale stejně tak dobře použít i zahuštěný vaječňák. Na takovou náplň stačí jen smíchat 125 g másla s ¼ hrnku moučkového cukru. Do směsi pak pomalu přilévejte ¼ hrnku vaječného likéru. Pokud by se směs srazila, můžete ji vyšlehat nad párou.

Netradičním cukrovím, které zvládnete v cukuletu jsou Nutellové špičky. Stačí vám na ně jen několik surovin. 250 g Nutelly, 100 g másla, 2 lžíce vaječného koňaku, dětské piškoty a čokoládová poleva. Jak na to se podívejte v našem názorném videu: 

Likér amaretto pro mandlovou vůni

Zkoušíte rádi netradiční druhy cukroví? Co si třeba místo tradičních pracen upéct letos oblíbené francouzské pečivo madlenky? Tyto malé bochánky se pečou ve formě ve tvaru mušliček, která trochu připomíná některé formičky na pracny, a na rozdíl od pracen jsou měkké a nadýchané jako malé muffiny. Madlenky bývají nejčastěji vanilkové ovoněné citronovou či pomerančovou šťávou, někdy se ale dělají i z mandlové mouky. Chuť mandlí pak báječně v tomto cukroví podpoří oblíbený mandlový likér amaretto. A jak madlenky připravíte?

Budete potřebovat: 2 vejce, 100 g třtinového hnědého cukru, špetku soli, 120 g másla, 3 lžíce likéru Amaretto, 100 g hladké mouky, 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva, 30 g oloupaných mletých mandlí, 30 g kakaa, 1/2 lžičky skořice, 1 lžíci kakaa a 1 lžíci vanilkového cukru.

Postup: Vejce ušlehejte s cukrem a špetkou soli do světlé pěny. Pak přilijte rozpuštěné máslo a amaretto, vmíchejte mouku s kypřícím práškem, skořici, mleté mandle a kakao. Vše dobře promíchejte, až vznikne hladké těsto. Formičky na madlenky naplňte do dvou třetin těstem a vložte do trouby vyhřáté na 200°C. Pečte asi 15 minut. Upečené madlenky ihned vyjměte z formiček a nechte zchladnout. Kakao smíchejte s vanilkovým cukrem a vychladlé madlenky vydatně posypejte.

Recepty k tomuto článku