Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gravlax
Zdroj: Freepik, timolina

Marinovaný losos gravlax, kterého možná znáte z restaurace řetězce Ikea, je tradiční skandinávský pokrm připravovaný z čerstvé syrové ryby, proto je třeba při jeho přípravě dodržet přísná hygienická pravidla. Odměnou bude lahodná a jemná ryba, která se skvěle hodí na zdobení silvestrovských chlebíčků či jednohubek. Zkuste jej třeba podle slavného šéfkuchaře Gordona Ramsayho.


Skandinávský gravlax znali už Vikingové

Název této delikatesy pochází ze švédského výrazu gravad lax, což v překladu znamená pohřbený losos. Má se za to, že už Vikingové syrové ryby zakopávali do písku na pláži u slané vody a zatěžkávali kamenem. To naštěstí v současné době není nutné. Postup výroby gravlaxu s použitím modernějších technologií je velmi jednoduchý, vyžaduje pouze čas na dokonalé namarinování ryby.

Suroviny na marinovaného lososa

Kromě čerstvého lososa na gravlax budete potřebovat větší množství hrubozrnné mořské soli a hnědého třtinového cukru, čerstvý kopr, citron, čerstvě mletý pepř a může být nebo nemusí i trochu kvalitního alkoholu (gin, brandy, vodka,…).

Výběr a příprava lososa

Jelikož se i přes konzervaci v soli a případně i alkoholu stále jedná o syrovou rybu určenou ke konzumaci, výběr lososa je pro eliminaci zdravotních rizik zcela zásadní. Rozhodně nedoporučujeme na přípravu gravlaxu použít vakuovanou rybu pochybného stáří a kvality ze supermarketu. Na gravlax se smí použít pouze čerstvý losos v prémiové kvalitě určený na sushi, který prochází kontrolou na případné parazity. Nakupujte jej nejlépe u prověřeného prodejce, u kterého jste si jistí správnou péčí.

Recept na gravlax obvykle obsahuje lososa s kůží, není to ovšem pravidlem. Výsledek se však bude lépe krájet na tenké plátky, neboť kůže rybu zpevní.

Kůži lososa důkladně očistěte od šupin a odstraňte všechny drobné kůstky. Nejlépe vám to půjde pinzetou, kterou nejprve sterilizujte, abyste předešli přenosu nežádoucích bakterií. To ostatně nehrozí jen od pinzety, ale také veškerého použitého kuchyňského náčiní, nádoby a hlavně rukou. Hygiena je u přípravy ryby konzumované za syrova obzvláště důležitá, zvláště má-li ještě poměrně dlouho odpočívat v lednici.

Jednoduchý recept na gravlax

Můžete si být jisti, že budete-li podávat na silvestrovské či jiné oslavě tohoto delikátního marinovaného lososa, nemá smysl jej dělat z méně než 800 g ryby, jinak bude hned pryč. Na toto množství použijte 300 g hrubozrnné mořské soli, 300 g hnědého třtinového cukru, 50 g čerstvého kopru, ½ lžičky čerstvě namletého pepře a šťávu a kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu. Pro velmi zajímavou chuť a křehké maso použijte také asi 50 – 70 ml kvalitního ginu. Jak na to?

Lososa s kůží zbavte šupin a kostí, omyjte a důkladně osušte. Smíchejte sůl, cukr, pepř a nastrouhanou citronovou kůru. Na dno pekáče nebo jiné nádoby nasypte jednu třetinu směsi soli a cukru a položte na ni lososa kůží dolů. Rybu pokapte citronovou šťávou, posypte rovnoměrně nasekaným koprem a zbytkem směsi. V této fázi můžete lososa pokapat také alkoholem. Překryjte a utěsněte potravinovou fólií, na ni položte prkénko a zatižte (např. těžkým hrncem). Nechte v lednici marinovat 2 dny. Po každých 12 hodinách odkryjte fólii, vylijte přebytečnou tekutinu, znovu přikryjte a zatižte. Po 2 dnech lososa omyjte pod tekoucí vodou a důkladně osušte.

Gravlax se krájí na velmi tenké plátky, které můžete použít na zdobení chlebíčků či jednohubek, nebo servírovat jen tak s tmavým chlebem. Typicky se ke gravlaxu podává také studená omáčka z čerstvého kopru, dijonské hořčice, olivového oleje, cukru a vinného octa.

Gravlax podle Gordona Ramsayho

Světoznámý šéfkuchař Gordon Ramsay do gravlaxu nepoužívá cukr, ale nahrazuje ho částečně šťávou z pomeranče. Vyzkoušejte i jeho verzi marinovaného lososa, kterého připravuje bez kůže. Na 800 g ryby potřebujete 250 g hrubozrnné mořské soli, šťávu a kůru z 1 citronu, šťávu a kůru z 1 většího pomeranče, 1 snítku kopru, 2 lžíce pažitky, 1 lžíci semínek koriandru, ½ lžičky mletého pepře a 2 lžíce kvalitního ginu. Jak na to?

Vše kromě lososa rozmixujte na pastu, kterou potřete lososa ze všech stran. Zabalte jej do potravinové fólie a zatižte stejně jako u receptu výše. Nechte v lednici marinovat 48 hodin a pastu před podáváním seškrábněte nožem.

Je gravlax vhodný pro děti?

Použijete-li vysoce kvalitní rybu z ověřeného zdroje, nemusíte se bát, že by z ní děti starší 3 let měly zažívací potíže. Samozřejmě v takovém případě vynechte v receptu alkohol.

Zdroje informací:

gordon-ramsay-recipe.com
thespruceeats.com

 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více