Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žid neboli bramborák na sladko: Díky jablkům v těstě má svěží chuť, díky bramborám je krásně křupavý
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Máte rádi bramboráky? A napadlo vás, že by šly udělat i nasladko? Za starých časů to bylo dokonce poměrně běžné a lidé si dávali bramboráky nebo bramborové placky s povidly nebo k bramborám vmíchali do těsta jablka. Zajímavostí však je, že šlo o specialitu s židovskými kořeny.

Bramboráky jako tradiční česká specialita

Bramboráky jsou u nás oblíbenou pochoutkou, kterou si nejčastěji dáváme jako chuťovku k pivu nebo jako přílohu k některým masovým specialitám. Tyto bramborové placky ze syrových brambor jsou u nás populární  pěknou řádku let. Již od konce 18. století, kdy se staly brambory běžnou potravinou a také nejčastějším jídlem chudých, se z nich dělaly různé placky. Ačkoli dnes si brambory spojujeme spíš s úpravou naslano, naši předkové z nich často dělali i sladké pokrmy a využívali je do sladkých těst.

Židovské bramboráky latkes

Bramboráky nyní považujeme za typicky českou specialitu, možná vás ale překvapí, že původně jde o tradiční židovský pokrm. Židovská verze bramboráků nebo bramborových placek se jmenuje latkes a jde o sváteční specialitu, která nesmí chybět na stole během židovského svátku chanuka neboli Svátku světel, jímž si Židé připomínají zázrak při opětovném vysvěcení Druhého chrámu v Jeruzalémě. Na rozdíl od našich bramboráků se placky latkes nesmaží na sádle nebo na normálním rostlinném oleji, ale na oleji olivovém, neboť právě tento olej byl součástí zázraku, k němuž při vysvěcení Chrámu došlo.

Bramboráky nasladko s jablky nebo povidly

Těsto na latkes je podobné našim bramborákům. Také se dělá ze syrových nastrouhaných brambor, někdy se do těsta navíc přidává nakrájená cibule, česnek, strouhaný sýr nebo cuketa. Právě Židé tyto bramboráky často upravovali i nasladko se zavařeninou, povidly nebo švestkami. Třeba bramborák s povidly byl oblíbeným jídlem podávaným při oslavě chanuky na Plzeňsku. Kromě povidel se latkes často servírovaly i s jablečnou omáčkou a jablka se pak začala přidávat do těsta, kde je klidně doplňovala i cibule. Právě to je zřejmě důvod, proč je verze bramboráku s jablky u nás známá jako žid.

Bramborové židy 

Pokrm označovaný jako bramborový žid je doložený na Plzeňsku nebo v Podkrkonoší. Tyto bramboráky však neměly tvar placek, ale spíš koláče, který se lil na plech. Připomínaly tak  další regionální bramborovou specialitu – báč nebo také bác, jenž se dělal ovšem z kynutého těsta. Pokud vás ovšem zaujala původní židovská verze s jablky a cibulí, můžete si ji připravit podle následujícího receptu:

Budete potřebovat: 6 lžic zakysané smetany nebo řeckého jogurtu, ¼ lžičky mleté ​​skořice, ½ lžičky javorového sirupu, 2 jablka Golden Delicious, oloupaná a zbavená jádřinců, 1 velkou bramboru, oloupanou, 1 středně žlutá cibule, oloupaná, ⅔ hrnku hladké mouky, 3 velká vejce, 2 lžičky soli, 1¼ lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky černého pepře, olivový olej na smažení.

Postup: V misce prošlehejte zakysanou smetanu nebo jogurt, skořici a sirup. Odložte stranou. Jablka, brambory a cibuli nastrouhejte nahrubo. Směs dejte do sítka a vyždímejte, abyste odstranili co nejvíce tekutiny, aby byly placky krásně křupavé. Vše dejte do mísy, přidejte mouku, vejce, sůl, prášek do pečiva a pepř a míchejte, dokud se mouka nevstřebá.

Na pánvi s těžkým dnem rozpalte dostatečnou vrstvu oleje. Jakmile je olej horký, naneste do pánve lžící těsto tak, aby vzniklo několik placiček. Těsto zarovnejte a smažte placky dozlatova, nejprve z jedné strany 2 až 3 minuty, pak je otočte a dosmažte z druhé strany 2 až 3 minuty. Bramboráky přendejte na talíř vyložený papírovými utěrkami a nechte je okapat. Opakujte se zbývajícím těstem. Podávejte dozdobené kopečky skořicové zakysané smetany. Dozdobit můžete případně i plátky jablek nebo cukrem. 

Náš tip: Pokud jste dostali chuť na klasické bramboráky, můžete si je připravit podle našeho video receptu.

Zdroje informací: 
Rozhlas.cz
Cooking-nytimes-com
Chabad.org

 

Recepty k tomuto článku