12 nejlepších receptů na bramboráky: Dáte si klasický, dýňový, mrkvový, chlebový nebo plněný zelím a škvarky?
21. 1. 2022 Vaření
Vůni křupavých placek se slaninou, cibulí a česnekem odolá málokdo. Smažené placky z brambor, bramboráky, miluje většina z nás. Ale placky na způsob bramboráků také nemají chybu. Ať už vsadíte na klasiku nebo zkusíte verze z dýně či chleba, určitě si pochutnáte.
Óda na brambory
Zemská jablka, zemáky, kobzole, erteple... Různé názvy se vážou k jedné oblíbené české surovině, bramborám. Byť je původní pravlastí brambor Amerika, v první polovině 16. století se už tyhle podzemní hlízy pěstovaly v Evropě a na začátku 17. století podle webu Brambor.info doputovaly i k nám. Jak už jsme psali v našem článku dříve, na počátku 19. století byly vypěstovány první české odrůdy a dnes jich máme přibližně 200! Kolik jídel se z nich dá připravit, to se ani spočítat nedá. Dnes se zaměříme jen a jen na „hrátky s plátky“, tedy na bramboráky! I u nich známe nespočet variací.
Mohlo by vás zajímat
Bramboráky všemi způsoby
Na bramboráky bychom měli vybírat varnou odrůdu typu C, protože ta, podle stránek Akademie kvality, obsahuje nejvíce škrobu a placky tak budou hezky držet pohromadě. Klasicky se dělá těsto ze syrových nastrouhaných brambor, mouky a koření, typicky se používá česnek a majoránka. Z hotového těstíčka se naběračkou po částech dává těsto do pánve s rozpáleným olejem a z obou stran se smaží packy. Jde to ovšem i jinak! Placky můžete udělat klidně i zcela bez mouky, nebo je péct nasucho v troubě, pro změnu zcela bez tuku. Případně se dá udělat i bramborák jako nadýchaná slaná buchta! Vylepšit se dají bramboráky škvarky, slaninou, šunkou a různými bylinkami, udělat zdravěji jdou s přidáním pohanky nebo ovesných vloček. Co si vyberete?
S překvapením
Ano, jak už tušíte, překvapením myslíme náplň. Těsto na bramboráky je natolik variabilní, že se dá plnit jak před smažením, tak až po něm, typicky zelím a uzeným masem. A opět, možností, čím bramboráky naplnit uvnitř před smažením, je mnoho, a záleží to jen na vašich zásobách či fantazii. Bramboráky můžete plnit tvarůžky, mletým masem, salámem, hermelínem, anebo zkuste květák, obalený v bramborákovém těstu a osmažený. Je to lahůdka!
Falešnou notou
Máte chuť na bramboráky, ale nemáte dost brambor a naopak vám přebývají jiné suroviny? Zkuste falešné bramboráky! Podobně jako falešný tatarák si ani tohle jídlo s originálem moc nezadá a uvidíte, že si pochutnáte. Hlavní surovina, brambory, v následujících receptech buď zcela chybí, anebo je jich méně, než obvykle. Neobvyklé jsou například bramboráky ze suchého chleba, či bramboráky z červené řepy. Případně zkuste dýňové, mrkvové či z řepy!
Někdo to rád sladké
Ano, i sladké verze máme a jsou neméně dobré. Ochutnat tak můžete bramboráky s jablky, švestkami nebo čistě jen z bramborového těsta, doplněné po usmažení kysanou smetanou a zavařeninou. Děti je budou milovat!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nejoblíbenější sladké a slané bramborové placky. Jak je nejlépe upéct z vařených nebo syrových brambor
Holka u plotny radí: Jak udělat výtečný křupavý bramborák a ještě při tom ušetřit?
Dobře zakopané české poklady. Jak správně používat brambory podle varných typů?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 14 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 15 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 16 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova