Pečení na neděli: Vyzkoušejte staročeskou buchtu naslano, upečte si bramborový bác!

Říká se, že na neděli má být napečeno. Tuhle tradici ctí i televizní pořad, kterým provází Petra Burianová, vítězka soutěže Peče celá země. V dnešním díle kromě sladkých vázaných koláčků připravovala i kynutou slanou buchtu na plech, bramborový bác!
Vesničko má, středisková…
Pamatujete na oblíbenou českou komedii? Právě v lokalitě, kde se celý film odehrával, probíhal také poslední díl pořadu Pečení na neděli, tedy přesněji v oblasti Sedlčanska. Malebný kraj na rozmezí středních a jižních Čech je typický krásnou přírodou plnou lesů a luk, nevšedních balvanů různých tvarů a velikostí, skal, skalek, lomů, rybníků, potůčků a tůní a také dobrého jídla. Pro zdejší kuchyni je typické prolínání krajin a jihočeských vlivů. Ochutnáte zde tedy jak kulajdu, zelňáky a žahour, typické pro jižní Čechy, tak oblíbená hornická jídla, uhlířinu, pivní polévku nebo bramborový bác, tedy lahůdky typické pro okolí Příbrami. A právě bramborový bác si dnes můžete upéct podle originálního místního receptu. Pojďte na to!
Článek z magazínu
Bramborový bác
Co to vlastně je? Kynutá slaná buchta na plech, plná majoránky a česneku, ochucená škvarky. Že vám to něco připomíná? Jistě, je to takový obří nadýchaný bramborák, kterému krásu načechrává maková posypka.
Ingredience:
*2 velké brambory
*½ l mléka
*80 g droždí (2 kostky)
*2 vejce
*9 lžic sádla
*palice česneku
*pepř, sůl
*hrst majoránky
*620 g (i více) polohrubé mouky
*větší hrst škvarků
*mák nemletý
*sádlo na vymaštění plechu a potírání
Jak postupovat: Nejdříve dejte do trošky vlažného mléka vzejít droždí. Mezitím do mísy nasypte mouku, rozklepněte celá vejce, vlijte zbytek mléka, přidejte koření dle chuti, tedy pepř, sůl, lisovaný česnek, majoránku, a nakonec vmíchejte nahrubo nastrouhané oba brambory. Do směsi vlijte vykynuté droždí a vše promíchejte v hmotu, konzistence jako hustší kynuté těsto. Plech silněji vymažte sádlem a hustě vysypte mákem až po okraj, těsto vlijte na plech a povrch posypte mákem a pokapejte rozpuštěným sádlem. Pečte v troubě na 200°C asi 20 minut, až jsou okraje křupavé a těsto se odlepuje v rozích. V polovině pečení znovu přemastěte povrch sádlem a to samé opakujte na konci pečení. Po upečení nechte bác vychladnout a krájejte na kostky.
Další recepty z pořadu Pečení na neděli najdete na webu České televize.
Témata: brambory, Pečení na neděli, bác, Sedlčansko, buchta, pečení z kynutého těsta
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Jak jednoduše připravíme voňavou polévku z pečené zeleniny? Chuti pomůže vývar i správné koření, pak je polévka výborná
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Demi glace v pomalém hrnci
Přidáno před 5 hodinami

Jemné muffiny s čokoládou
Přidáno před 6 hodinami

Bělomasá ryba po asijsku
Přidáno před 7 hodinami

Srbská masová směs
Přidáno před 15 hodinami

"Bramboráčky" z ovesných vloček
Přidáno 26. 1. 2023 15:37

Krůtí masové kuličky na zelenině
Přidáno 26. 1. 2023 10:55
Komentáře
4. 11. 2021 12:42