Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na makovky, které vydrží dlouho vláčné? V tomto receptu mi skvěle funguje obyčejné podmáslí
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Makovky, loupáky, sladké rohlíky... Pro tohle pečivo se ujalo více názvů a existuje i více receptů. Zkuste třeba tento, ve kterém figuruje podmáslí. Makovky jsou díky němu krásně vláčné, náramně voní a mizí ze stolu obvykle dříve, než stihnou pořádně vychladnout.

Zázračný omládek 

Je to necelé dva roky, kdy mě moje kolegyně a zároveň známá pekařka, Iva Trhoňová, seznámila s omládkem. Díky tomuto kvásku, zadělanému s menším množstvím droždí, je pečivo nadýchanější, vydrží déle vláčné a není ani po droždí cítit. Jakmile jsem omládek poprvé vyzkoušela, byla jsem opravdu nadšená. Za ta léta, co peču, nebyl mazanec nikdy tak skvělý jako právě díky tomuto postupu. 

Od té doby už jsem s omládem upekla mnoho různých druhů pečiva a stále nepřestávám žasnout nad tím kouzlem. Omládek využijete všude, ale skvělou práci udělá hlavně u hutnějších těst s máslem či jiným tukem. Více si o celém procesu můžete přečíst zde

Makovky z podmáslí

Ti z vás, kteří mě sledují déle, vědí, že mě baví využívat v kuchyni zbytky a snažit se upotřebit skoro všechno. Někdy tak vznikají i nové, zajímavé recepty. Jedním z posledních je právě tento, na kynuté makovky s podmáslím. Podmáslí mi doma procházelo a já je chtěla nějak využít.

Doma sice máme oblíbené čečenské placky z podmáslí (recept na ně najdete zde), ale ráda zkouším i nové věci, a tak jsem se rozhodla malinko předělat recept na makovky a právě do tohoto těsta využít podmáslí. Ubrala jsem zároveň i másla, aby byly makovky trochu nadýchanější, jak je máme rádi. Tak je třeba zkuste taky.

Na těsto budete potřebovat: 
Na kvásek omládek: 100 g vlažného mléka, 100 g hladké mouky, 17 g čerstvého droždí a necelou lžičku sladěnky (nebo medu).
Dále na těsto: 380 g hladké mouky, 120 g krupicového cukru, 120 g podmáslí, špetku soli, 60 g změklého másla, 1 vejce + 1 na potření a mák na posyp před pečením. 

Jak na to? Smíchejte mléko, mouku, sladěnku (nebo med) a droždí. Nechte v zakryté misce při pokojové teplotě vykynout, než kvásek omládek zdvojnásobí svůj objem a bude mít na povrchu bublinky. 

Omládek smíchejte se všemi ostatními surovinami kromě másla. Ručně nebo v robotu prohněťte a poté vmíchejte máslo a opět těsto zpracujte. Nechte vykynout na dvojnásobek objemu. 

Z těsta vyválejte kruh a z něj nakrájejte rádýlkem trojúhelníčky. Ty zaviňte jako rohlíčky a nechte už na plechu, vyloženém pečicím papírem, vykynout. Pak potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte mákem a pečte v předehřáté troubě při 200 stupních dozlatova. 

Moje tipy:

  • Sladěnku, neboli ječmenný slad, koupíte v prodejnách zdravé výživy. Dle velikosti stojí jedna sklenička zhruba od 60 do 120 Kč. Uchovávejte ji v lednici a odebírejte vždy naprosto čistou lžičkou. Sladěnka tak vydrží klidně rok i dva. 
  • Podmáslí je obecně výborná surovina. Doporučuji je využít i při přípravě polévek nebo omáček, které tak získají zajímavou svěží chuť a jemnou krémovou konzistenci. 
  • Makovky v tomto receptu jsou méně sladké, počítá se s tím, že si je strávníci budou třeba mazat medem, podobně jako jidášky, anebo si je dají s máslem a povidly. 
  • Těsto během kynutí doporučuji 2x propracovat, makovky budou po upečení lepší. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více