Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

spagetka Kuchařka: spagetka

Bramborová jídla 113 názorů

Suroviny

1 kg syrových oškrábaných brambor
200 g krupice
8-10 stroužků česneku
hodně majoránky
sáček kmínu
1/2 nadrobno nakrájené cibule (není nezbytná)
sůl
sádlo (máslo)
Recept si zatím oblíbilo 31 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory nastrouháme na jemno, vymačkáme a slijeme vodu. Vmícháme krupici, česnek, majoránku, kmín, cibuli a dosolíme podle chuti.

  2. V kamnech pořádně zatopíme, až se tál na kamnech rozpálí. Potřeme ho tukem (sádlo), plácneme na něj porci těsta a rozetřeme na tenkou placku. Po chvíli obrátíme a opečeme na druhé straně do červena.

  3. Upečené dáváme do teplé misky nebo talíře a z obou stran potíráme rozpuštěným máslem nebo sádlem. Pokud to nesníte takto hotové a teplé, tak je skvělé roztrhat, roozkrájet na malé kousky a prohřát je na sucho nebo na másle.

Poznámka

Tohle je recept mého dětství. Navíc, neděste se názvu, u nás se prostě tomuto pokrmu říká halušky, co to vyvolalo v partnerech naší rodiny asi nemusím říkat, ale pro nás to jsou halušky. Musí být cítit hlavně česnekem a musí být tenounké. Upřímně - bramboráky na pánvi na tuku se tomuhle ani zdaleka nepřibližují. Jenže kde dneska smažit přímo na kamnech....

Navíc tomuto těstu nalitému na plech a upečenému do křupava se říká u nás bramborák

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 383 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Zdenek: proč ne, proti gustu žádný dišputát, sto lidí, sto chutí. Dík za názor :-K

    Odpovědět

  • Zdenek Zdenek(neregistrovaný)

    Tak já do nastrouhaných brambor přidám ještě namočenou a vymačkanou střídu chleba.50 na 50.To je potom křupavka.:-)))

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Milena Hartigová: Děkuji moc, stále je to naše moc oblíbené jídlo :yes::yes::-K:-K

    Odpovědět

  • Milena Hartigová Milena Hartigová(neregistrovaný)

    U nás se vždy taky pekly na tálu a slabé do křupava opečené a babička je mazala rozpuštěým máslem ,smíchaným s česekem a říkala tomu salakvarda ,někdy byly suché a k tomu bylo bílé kafe ,mnamka a říkali jsme tomu halušky a na plech bylo řidší těsto a to byl bramborák<3<3 a děda ho měl rád se švetkama,taky dobrota

    Odpovědět

  • janky3 janky3

    Naše mami pocházela z jižních Čech, tak u nás jsou to vošouchy, ale jednou jsem je nabídla Kladeňákovi, a on se vyděsil, co že mu to nabízím. Zkoušela jsem je plnit sýrem Nivou a byla to fakt bašta. Děláme dva na pánev a opravdu sádlo je sádlo. Zatím nejlepší vošouchy dělá můj muž, takže mu to ráda přenechám.:-D

    Odpovědět

  • Karolína Karolína(neregistrovaná)

    My děláme bramborák někdy s kousky tvrdého salámu nebo kostičkami točeného. A pokud to je, tak taky na sádle. Pár receptů včetně sejkor a tipů na čem při přípravě bramboráků záleží a na čem ne jsem sepsala i svůj na blog, budu ráda za návštěvu :-) http://makova-panenka.cz/recepty/bramboraky-jako-o...

    Odpovědět

  • Airinka Airinka

    Ivana:Vy bramboráky natíráte máslem? V létě dělám venku na kamnech a je to nesrovnatelná chuť.Jsou to sejkory !:-)

    Odpovědět

  • Roman Roman(neregistrovaný)

    To je uplně jedno jak se to jmenuje u nas jsou to stryky hlavně že je to dobre !!

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Starý mac: jééé podlesňáka znám od příbuzné své švagrové, díky za připomenutí, zas udělám, chutnalo nám to :yes::yes::yes::yes:
    a my je tu na topkách dokonce máme :-O:yes:
    https://www.toprecepty.cz/recept/13418-valasske-po...

    Odpovědět

  • Starý mac Starý mac(neregistrovaný)

    Jsem Liberečák z Valašska , tam těsto /bez česneku / natřou na velký zelný list a položí na plotnu. Ten list se vpeče do těsta, opeče se i z druhé strany, hotové se to potírá máslem a vrství do komínku. A jmenuje se to "podlesňák " !

    Odpovědět

  • Ajda Ajda(neregistrovaná)

    to jsou přece placky na blaše.... děláne na sucho a pak se jí buď maštěné máslem a cukrem, nebo maštěné máslem a kys. smetanou, nebo se škvarkama..taky s vaječinou.... typické jídlo pro oblast Slezsko
    :yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Ivana: nebudu se dohadovat o názvu, pro nás jsou halušky, to, co jsem napsala v receptu. bramborák (v jedn.čísle) byl z téhož těsta ale na pekáč do trouby, jak píšu v Poznámce. A když si přečtete komentáře, tak řada lidí se mnou souhlasí, prostě je to takto v této oblasti, jinde to může být jinak.

    Odpovědět

  • Ivana Ivana(neregistrovaná)

    spagetka:Tak recept na halušky je jenom brambory,mouka,vejce a sůl....maximálně trošičku mléka na zjemnění těsta.S česnekem apod. jsou už to bramboráky:-)

    Odpovědět

  • Jana Brno Jana Brno(neregistrovaný)

    ale špagetko...samozřejmě jsem je škvařila v hrnci, ale na slejvání sádla jsem vzala hrnec menší než sítko a smrad byl na světě!!! Smrdělo to tam ještě tak 3 týdny po škvaření!:-))

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Jana Brno: v žádném případě nic nesmrdělo. Tence se potřelo tukem, na to se ihned kydla placka a smažilo se, rozvonělo se. Ovšem na tálu jsme teda škvarky nikdy neškvařili, jedině v kastrolu. Pokud se vyleje větší množství tuku a hned neotře, je jasné, že to smrdí, to smrdí i na plotýnce sporáku.

    Odpovědět

1 2 3 5 6 8

Tématické fráze: sejkory sejkory recept bramboráky jako od babičky krkonošský bramborák krkonošské recepty krkonošská jídla recept sejkory recept na sejkory bramborové sejkory krkonošské bramboráky sejkory na sladko krkonoské sejkory jídlo sejkory bramboráky z nových brambor krkonošský guláš recept krkonšské sejkorky babiččiny bramboráky bramborák na plotně krkonošsky gulaš kaborky

Zapomněl/a jsem heslo