

Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák
Suroviny
- 1 kg syrových oškrábaných brambor
- 200 g krupice
- 8-10 stroužků česneku
- hodně majoránky
- sáček kmínu
- 1/2 nadrobno nakrájené cibule (není nezbytná)
- sůl
- sádlo (máslo)
Postup přípravy receptu
Brambory nastrouháme na jemno, vymačkáme a slijeme vodu. Vmícháme krupici, česnek, majoránku, kmín, cibuli a dosolíme podle chuti.
V kamnech pořádně zatopíme, až se tál na kamnech rozpálí. Potřeme ho tukem (sádlo), plácneme na něj porci těsta a rozetřeme na tenkou placku. Po chvíli obrátíme a opečeme na druhé straně do červena.
Upečené dáváme do teplé misky nebo talíře a z obou stran potíráme rozpuštěným máslem nebo sádlem. Pokud to nesníte takto hotové a teplé, tak je skvělé roztrhat, rozkrájet na malé kousky a prohřát je na sucho nebo na másle.
Poznámka od kuchařky
Tohle je recept mého dětství. Navíc, neděste se názvu, u nás se prostě tomuto pokrmu říká halušky, co to vyvolalo v partnerech naší rodiny asi nemusím říkat, ale pro nás to jsou halušky. Musí být cítit hlavně česnekem a musí být tenounké. Upřímně - bramboráky na pánvi na tuku se tomuhle ani zdaleka nepřibližují. Jenže kde dneska smažit přímo na kamnech....
Navíc tomuto těstu nalitému na plech a upečenému do křupava se říká u nás bramborák
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák
-
Uďelat na grilu kamen nebo desce
-
Zdenek: proč ne, proti gustu žádný dišputát, sto lidí, sto chutí. Dík za názor
-
Tak já do nastrouhaných brambor přidám ještě namočenou a vymačkanou střídu chleba.50 na 50.To je potom křupavka.
)
-
Milena Hartigová: Děkuji moc, stále je to naše moc oblíbené jídlo
-
U nás se vždy taky pekly na tálu a slabé do křupava opečené a babička je mazala rozpuštěým máslem ,smíchaným s česekem a říkala tomu salakvarda ,někdy byly suché a k tomu bylo bílé kafe ,mnamka a říkali jsme tomu halušky a na plech bylo řidší těsto a to byl bramborák
a děda ho měl rád se švetkama,taky dobrota
-
Naše mami pocházela z jižních Čech, tak u nás jsou to vošouchy, ale jednou jsem je nabídla Kladeňákovi, a on se vyděsil, co že mu to nabízím. Zkoušela jsem je plnit sýrem Nivou a byla to fakt bašta. Děláme dva na pánev a opravdu sádlo je sádlo. Zatím nejlepší vošouchy dělá můj muž, takže mu to ráda přenechám.
-
My děláme bramborák někdy s kousky tvrdého salámu nebo kostičkami točeného. A pokud to je, tak taky na sádle. Pár receptů včetně sejkor a tipů na čem při přípravě bramboráků záleží a na čem ne jsem sepsala i svůj na blog, budu ráda za návštěvu
http://makova-panenka.cz/recepty/bramboraky-jako-o...
-
Ivana:Vy bramboráky natíráte máslem? V létě dělám venku na kamnech a je to nesrovnatelná chuť.Jsou to sejkory !
-
To je uplně jedno jak se to jmenuje u nas jsou to stryky hlavně že je to dobre !!
-
Starý mac: jééé podlesňáka znám od příbuzné své švagrové, díky za připomenutí, zas udělám, chutnalo nám to
a my je tu na topkách dokonce máme
https://www.toprecepty.cz/recept/13418-valasske-po... -
Jsem Liberečák z Valašska , tam těsto /bez česneku / natřou na velký zelný list a položí na plotnu. Ten list se vpeče do těsta, opeče se i z druhé strany, hotové se to potírá máslem a vrství do komínku. A jmenuje se to "podlesňák " !
-
to jsou přece placky na blaše.... děláne na sucho a pak se jí buď maštěné máslem a cukrem, nebo maštěné máslem a kys. smetanou, nebo se škvarkama..taky s vaječinou.... typické jídlo pro oblast Slezsko
-
Ivana: nebudu se dohadovat o názvu, pro nás jsou halušky, to, co jsem napsala v receptu. bramborák (v jedn.čísle) byl z téhož těsta ale na pekáč do trouby, jak píšu v Poznámce. A když si přečtete komentáře, tak řada lidí se mnou souhlasí, prostě je to takto v této oblasti, jinde to může být jinak.
-
spagetka:Tak recept na halušky je jenom brambory,mouka,vejce a sůl....maximálně trošičku mléka na zjemnění těsta.S česnekem apod. jsou už to bramboráky
-
ale špagetko...samozřejmě jsem je škvařila v hrnci, ale na slejvání sádla jsem vzala hrnec menší než sítko a smrad byl na světě!!! Smrdělo to tam ještě tak 3 týdny po škvaření!