Domácí paštika z vepřových jater

Merylas Kuchařka: Merylas

Pomazánky 18 názorů

Suroviny

800 g vepřového hřbetního sádla (syrové slaniny neboli špeku)
500 g vepřových jater
zhruba 100 g cibule
4 velkých stroužků česneku (dle chuti)
sůl
mletý pepř
majoránky (dle chuti)
drcený kmín (dle chuti)
100 ml vody
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hřbetní sádlo nakrájíme na menší kostky a za častého míchání částečně rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme. Cibule ale nesmí zhnědnout.

  2. Pak přidáme na menší kousky nakrájená vepřová játra, prolisovaný nebo jemně nastrouhaný česnek, opepříme,můžeme přidat malinko drceného kmínu, vše ještě krátce orestujeme a zalijeme zhruba 1 dl vody.

  3. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme zhruba 20 minut dusit.

  4. Ke konci pokličku odklopíme a tekutinu (vodu) zredukujeme - necháme ji odpařit.

  5. Odstavíme, přidáme sůl, malinko majoránky a ponorným mixérem rozmixujeme do hladké nebo jemně zrnité hmoty. Směs ještě ochutnáme a případně dosolíme.

  6. Dáme do vhodné nádoby s víkem a vložíme ztuhnout do chladničky. Pokud nechceme, aby nám sádlo vystoupilo na povrch, tak po dobu tuhnutí asi 2x hmotu promícháme.

  7. Paštiku skladujeme v chladničce a je určená k rychlejší spotřebě.

Poznámka

Recept najdete i na mých stránkách http://www.merylas.estranky.cz/clanky/studena-kuch...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 164 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí paštika z vepřových jater

  • Zdeněk Zdeněk(neregistrovaný)

    praktik:
    Opravdu skvělá paštika. Už ji dělám asi po osmé a jde na dračku. Je o ni velký zájem v rodině,proto,abych nemusel co chvíli kutit,zavařuji ji. Tři hodˇky na 100 st, omnia sklénky ,červené víčka a plnění do 2/3 velikosti sklénky. Jednoduché a dobré. :-) Zdeněk.

    Odpovědět

  • hela22 hela22

    Právě jsem neodolala, vše potřebné nakoupila a už se smaží. Uvidím, jak to dopadne. Recept ovšem vypadá výborně. Nechce se mi zavařovat a tohle je k rychlé spotřebě.
    Díky Marylas
    :yes:

    Odpovědět

  • malyLibor malyLibor

    Ještě jsem nezkoušel, ale už musím dát palec, protože tohle bude náramná dobrota. Já jen zkusím tu vodu nahradit bílým vínem, ale i takto to musí být skvělé. Škoda, že nemám játra doma, hned bych se na to vrhl.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    monikaK: Moni, díky za vyzkoušení a pochvalu:-K Jsem ráda, že recept nezklamal:-K

    Odpovědět

  • monikaK monikaK

    Je opravdu výborná:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    hosta: Díky za upřesnění:-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Merylas: Maru, pokud jsem zavařovala cokoliv, kde bylo maso, tak první den hodinu vařit, nechat v hrnci zchladnout, druhý den taky tak a nechat zchladnout. Takhle jsme zavařovali i předpečené maso a drželo celou zimu:-)

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Nějak mi recept unikl, to je super pochutnání:-p+:yes::yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Všem děkuji za komentáře:-K

    magdalenka: Taky uvažuju, že si udělám větší množství, podle jiného receptu, a zavařím. Kdysi jsme zavařovali při zabíjačce všechno, co se nevešlo do mrazničky.

    chocolate: Opravdu se má zavařovat 2 x. Jen nevím jestli po 24 hodinách nebo více. Už jsem to hodně dlouho nedělala;-)

    praktik: Děkuji za receptík, třeba najde využití:-K Ale paštika je určitě náročnější na přípravu, než ta, co jsem dělala já:-)) Zašpiním jen jeden hrnec a ponorný mixér, troubu zapínat nemusím, vše se udělá za chvilku na plotně. Ale....ta Vaše bude chuťově úplně někde jinde. Lpíte tam na té Pragandě? Použila bych sůl.:-8 A jinak já mám doma knížku: Zapomenuté receptury masných výrobků, ale ještě jsem nic nedělala. Budu to muset napravit:-)

    Odpovědět

  • praktik praktik(neregistrovaný)

    Jistě dobrá paštika,ale náročná na přípravu.Dělám následně: 0,5 kg vepřová játra,0,5 kg syrové hřbetní sádlo,nebo lalok bez kůže.Pomelu na jemné desce játra s 1 vetší cibulí a zasolím pragandou v množství 20 g /kg jater i stejně u sádla.Okořením podle chuti,pepř,na špičku nože skořice,nebo trochu paštikového koření.Pro chuť se může upražit do růžova menší cibulka a před použitím ji mírně zchládlou rozmixuji ponornýám mixerem.Stejně tak zamixuji do jater jemně namleté syrové sádlo až vznikne velmi lepivá játrová hmota.Dám do keramické nádoby vyložené tenkými plátky ze hřbetního sádla,může být i uzený špek.Naplním nádobu,dám poklici a dám do trouby na 1,5 hod.táhnout při teplotě 85-90 st. a potom na 150 st. po dobu 0,5 hod.Nechat vychladit,nejlépe přes noc a ráno se může konzumovat.Ručím za výbornou chuť i konzistenci a nemá v současné nabídce konkurenta.No hold stará osvědčená a jednoduchá receptura starých řezníků.:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Paráda, děláš mi chutě :-p;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    chocolate: pri izbovej teplote...teda takej normálnej...
    ale mäso sa mi vždy dosť rozvarilo...to robí to dvojité sterilizovanie.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    magdalenka:Magdi, to je mi jasné, nechci nic zanedbat, ale chystám se ven, takže vypínám mražák a likviduji zásoby.Spoustu rozdám, ale zrovna paštiku miluji:-8.
    Ptám se jako debil, ale maso jsem nikdy nezavařovala, mezi zavařováním jedna a dvě to má být v lednici?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    chocolate: pretože som opatrná, zavarovala som dvakrát, najprv hodinu a o dva dni zas hodinu. (za tie dva dni by spóry mali vyklíčiť, oni tam asi nie sú, ale budeš riskovať zdravie detí? Skús googliť a nájdi si niečo o clostrídiách, alebo o klobásovom jede) Poháre len do polovice, aby sa mastnota nedostala na gumičku na viečkach a aby sa to prichytilo.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Můžu se zeptat, jak se zavařuje?Přečetla jsem všechny podobné a moudrá nejsem.Někde je jednou, někde nadvakrát.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: vepřová játrová domácí paštika recepty vepřova paštika vepřová paštika recept recept na domácí vepřovou játrovou paštiku jak dlouho zavařovat paštiku vepřová játra paštíka domácí paštika z jater domácí paštika z vepřového masa a jater domácí zabíjačková paštika zabijačková paštika recept na domácí vepřovou paštiku domácí paštika z vepřového masa vepřová játra paštika recepty recept na veprovou paštiku recept vepřová paštika vepřová játrová paštika vepřová paštika s játry pomazánka z vepřových jater zabíjačková domácí paštika jak udelat veprovou pastiku

Zapomněl/a jsem heslo