Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 kroků k dokonalé velikonoční nádivce. Pečivo je třeba opéct, maso osmahnout a hlavně nezapomeňte na tuk
Zdroj: Toprecepty, HankaPu

Už se těšíte na Velikonoce? Pokud se jich už nemůžete dočkat, co si třeba aspoň trochu navodit dopředu velikonoční atmosféru tím, že si upečete nádivku neboli hlavičku. Aspoň si ji natrénujete dopředu, vychytáte všechny nedokonalosti a o Velikonocích s ní pak přímo zazáříte. 

Tradiční velikonoční nádivka neboli hlavičku

Bez velikonoční nádivky by to snad nebyly ty pravé Velikonoce. Hlavně ti, kteří nemusejí sladké, na ni nedají dopustit a vede u nich před beránky a mazanci. Tradičně tento slaný nákyp ze staršího pečiva vylepšený masem a bylinkami nesměl chybět na svátečním stole na Boží hod velikonoční neboli Velikonoční neděli. Někdy se dělala již na Bílou sobotu, v tom případě ale byla bez masa, neboť v tento den ještě trvalo období půstu. S tím si dnes již ale mnoho lidí hlavu nedělá, pokud chcete, klidně si ji můžete upéct již nyní i s masem.

Nádivku někteří znají i pod názvem hlavička. Původně se do ní totiž dávalo obrané maso z telecí hlavy, dnes jej ale nahrazuje uzené, díky němuž nádivka svou vůní provoní celý domov. Jak ji ale udělat, aby nebyla tuhá a vysušená, ale naopak krásně vláčná, nadýchaná a šťavnatá? Stačí se řídit následujícími tipy.

  1. Základem nádivky je pečivo. Obvykle se používají staré housky nebo rohlíky nakrájené na kostičky. Delikátnější chuti dosáhnete, když použijete nějakou dobrou francouzskou bagetu nebo bílý italský chléb, případně můžete vsadit na dobrý domácí toastový chléb
  2. Pečivo nakrájejte pokud možno na stejně velké kousky. V nádivce by měly být patrné kousky pečiva, proto se doporučuje kostičky opéct v troubě nebo osmahnout na pánvi na troše másla a pak nechat proschnout, nejlépe do druhého dne, ovšem ne tak dlouho, aby úplně ztvrdlo. Díky tomu budou kostičky na povrchu krásně zlatavé a když nádivku rozříznete, uvidíte pěknou mozaiku místo rozmočené směsi.

     

  3. Pečivo je samozřejmě nutné ale namočit, aby z něj vznikl nákyp. Obvykle se namáčí do mléka, chutnější a lahodnější ale bude nádivka, když použijete i trochu smetany. Případně můžete část mléka nahradit masovým vývarem. Pečivo nenamáčejte moc dlouho, stačí je jen navlhčit, aby nebylo úplně rozbředlé. Pokud je směs příliš řídká, raději ji vyždímejte. Nic dalšího na zahuštění nepřidávejte, aby kaše nebyla příliš hutná.  Pro větší křupavost můžete do směsi vmíchat i nasekané opražené mandle.
  4. Do každé nádivky patří vajíčka, která jako symbol nového života nesměla chybět v žádném velikonočním pokrmu. Pokud byste dělali nádivku z rohlíků, platí jednoduché pravidlo – na jeden rohlík jedno vejce. Aby nádivky nebyla vysušená, potřebuje dostatek tuku. Hodí se proto přidat do směsi trochu másla, které utřete dopředu se žloutky.

     

  5. Tuk samozřejmě dostanete do nádivky i prostřednictvím masa. Původně se do ní sice dávalo bílé maso, obvykle drůbeží, králičí, případně i jehněčí, mnohem lepší chuti dosáhnete s pomocí uzeného masa, nejlépe krkovice nebo bůčku. Místo něj můžete použít i tučnou slaninu, případně jemnější a delikátnější šunku. Maso nakrájené na drobné kostičky je lepší předem osmahnout na pánvi jen tak nebo na troše sádla. Uvolní se tak nejen tuk, který pak s společně s masem přidáte do nádivky, ale zvýrazní se i chuť masa.
  6. Do správné jarní nádivky patří i něco zeleného. Nejlepší jsou samozřejmě tradiční kopřivy, které se musí nejprve spařit horkou vodou a pak nasekat najemno. Pokud vám vadí jejich štiplavost, můžete je nahradit petrželkou, pažitkou či libečkem. Výborně se do nádivky hodí i medvědí česnek, ten jí pak dodá lehce česnekovou chuť. Vsadit můžete rovněž na další volně rostoucí lupení, třeba listy pampelišky.

     

  7. Pokud by vám bylinky pro osvěžení nádivky nestačily, můžete přidat i nějakou zeleninu. Nádivka bude mnohem šťavnatější, když do ní zapracujete najemno nasekaný pórek. Můžete vmíchat i lístky baby špenátu nebo rukolu, která také nádivce dodá lehčí štiplavost. 
  8. Nakonec pro dochucení přidejte tradiční kombinaci sůl a pepř. Jen se solí pozor, uzené maso bývá hodně slané. Oblíbeným kořením do nádivky je i muškátový oříšek. Nejlepší je použít čerstvě nastrouhaný. 

     

  9. Pokud nechcete mít místo nádivky hutnou tenkou placku, potřebujete ji nějak nakypřit. Tuto službu za vás udělá snadno kypřicí prášek, lepší však je vyšlehat si sníh z bílků, který zajistí, že bude nádivka krásně nadýchaná. Chcete-li si to pojistit, můžete přidat i trochu zmiňovaného kypřicího prášku. Při šlehání bílků si dejte pozor, abyste sníh nepřešlehali, pak už totiž nefunguje, jak má, a nádivka pak s ním může být suchá.
  10. Nakonec už stačí nádivku jen upéct krásně dozlatova. Doba pečení je 30-40 minut při teplotě 180 °C. To, že je hotová, poznáte tak, že je na povrchu pružná na dotek. Před tím, než nádivku strčíte do trouby, můžete ji ještě na povrchu obložit plátky másla. Při pečení se rozteče, vsákne a ještě nádivku zvláční. 

Náš tip: Pokud nemáte žádný ověřený recept na velikonoční nádivku, můžete se do ní pustit třeba podle našeho videa

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více