Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kachna na pomerančích s bramborovými noky
Zdroj: Toprecepty, medanek

Šťavnaté maso s křupavou kůrčičkou a sametovou nasládlou omáčkou z pomerančů je pokrm hodný slavnostní tabule, přitom jeho příprava není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Kachna na pomerančích se podle původní receptury připravuje vcelku, modernější přístupy však dovolují i kratší, neméně lahodnou úpravu pouze kachních prsou s citrusovými plody.

Francouzská delikatesa italského původu

Ačkoli se recept na luxusní kachnu na pomerančích přisuzuje vyhlášené francouzské kuchyni, podle nejrozšířenější legendy i starodávných toskánských kuchařských knih má původ v italské Florencii. Odtud si ho společně se svými kuchaři a mnoha dalšími toskánskými recepturami přestěhovala po svatbě s Jindřichem II. do Francie Kateřina Medicejská.

Původ kachny na pomerančích, v originále Paparo alla Melarancia, se datuje do doby, kdy ještě neexistovaly účinné metody konzervace masa a kromě soli, která byla tehdy ekonomicky nevýhodná, se používaly pro uchování kvality pokrmů po delší dobu právě citrusy. Pomeranče navíc kachní maso zjemňují a dodávají mu nasládlou chuť, která s tímto druhem divoké zvěře skvěle ladí.

Ingredience na kachnu na pomerančích

Základem receptu je samozřejmě kachna, kterou můžete péct vcelku nebo pro rychlejší úpravu použít pouze prsa nebo stehna. Kachnu je třeba dobře osolit zvenku i zevnitř a opepřit také po celém povrchu. Dále k ní přijdou čerstvé bylinky, v italském Toskánsku se nejčastěji používá rozmarýn a tymián. Bylinky společně s celými stroužky česneku a dužinou z pomeranče se mohou přidat i do vnitřku kachny a tím ji dokonale ochutit.

Jelikož se na kachnu s pomeranči využije i kůra z citrusů, je třeba vybrat chemicky neošetřené plody, nejlépe v bio kvalitě. Na pokrm se používá pouze vnější, oranžová část kůry a dužina. Bílou část je třeba odstranit, aby kvůli ní omáčka nezhořkla.

Do původního receptu sice nepatří, ale pozvedne pokrm o třídu výše a dodá omáčce silnější pomerančové aroma. Řeč je o jemném pomerančovém likéru Grand Marnier, o který podle země původu obohatili kachnu na pomerančích francouzští kuchaři.

Recept na kachnu na pomerančích pečenou vcelku

Na 1 celou kachnu o přibližné hmotnosti 1,5 kg budete potřebovat 4 chemicky neošetřené pomeranče, 200 ml suchého bílého vína, 50 g másla, 3 stroužky česneku, 2 snítky tymiánu nebo 1 snítku rozmarýnu, 1 cibuli, 50 ml likéru Grand Marnier (můžete vynechat), sůl, pepř a olivový olej. Jak na to?

Nejprve omytou a osušenou kachnu zbavte konců křídel, přebytečného tuku a volné kůže, která nepokrývá žádné maso. Kachnu osolte, opepřete zvenku i zevnitř a do vnitřku vložte dužinu z jednoho pomeranče, celé stroužky česneku a polovinu tymiánu. Ještě předtím však z pomeranče ostrouhejte oranžovou část kůry, kterou využijete do omáčky.

V pekáčku, ve kterém se bude pokrm péct, rozehřejte trochu olivového oleje společně s máslem a kachnu na něm zprudka opečte ze všech stran. Přibližně v polovině opékání přidejte ke kachně na měsíčky nebo proužky nakrájenou cibuli, druhou část tymiánu, krátce orestujte a zalijte bílým vínem, případně i likérem. Nechte vypařit alkohol, což poznáte podle měnící se vůně, a přidejte šťávu ze 2 pomerančů a nastrouhanou kůru z 1 pomeranče. Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte přibližně 1,5 hodiny (podle velikosti kachny). Po 1 hodině pečení přidejte na plátky nakrájený poslední pomeranč i s kůrou.

Pečete-li samotná kachní stehna, zkrátí se doba pečení na přibližně 1 hodinu.

Omáčku můžete přecedit a ihned podávat, nebo z ní odstranit snítku tymiánu a plátky pomerančů, rozmixovat a podle potřeby zjemnit kouskem studeného másla nebo zahustit trochou kukuřičného škrobu rozmíchaného s vodou. V takovém případě je třeba omáčku ještě pár minut provařit. Kachnu mezitím nechte odpočívat ve vypnuté troubě.

Recept na kachní prsa na pomerančích

Chcete-li ušetřit čas nebo nemáte v oblibě porcování či obírání kostí, také samotná kachní prsa na pomerančích jsou skvělým svátečním obědem. Vyzkoušejte třeba tento recept s portským vínem a medem, u kterého je důležité pozvolné vypečení kachního tuku na pánvi kůží dolů. Tím se docílí dokonale křupavé kůrky a rozložení tuku do masa pro jeho perfektní chuť.

Ke kachně na pomerančích se jako příloha hodí například bramborové knedlíky, ale i vařené brambory, které můžete rozšťouchat s opečenou cibulkou. Pro děti jsou ideální přílohou bramborové noky nebo kaše, které se zpravidla těší velké oblibě.

Zdroje informací:

VisitTuscany.com: Duck “à l'orange”: a recipe from the Medici court
Authentico-ita.org: Anatra all’arancia: la ricetta originale
Giulifoodie.blogspot.com: Anatra all'Arancia - Paparo alla Melarancia
GrandeTerraToscana.it: Paparo alla Melarancia

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více