Světlé tlačené žemle s omládkem (polišem)

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 1 názor

Suroviny

290 g vody
lžíce mletého lněného semínka
rovná lžička sladěnky
2 lžičky soli
25 g oleje
350 g hladké mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
10-12 g droždí
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na omládek vezmeme z odvážených surovin sladěnku, 100 g vody, droždí, 130 g hladké mouky a dobře umícháme. Necháme zakryté v teple kynout asi hodinu.

  2. Po vykynutí vmícháme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme dobře nakynout (pokud chceme těsto zadělat s polišem: z odvážených surovin vezmeme sladěnku, droždí, 140 g vody a 100 g hladké mouky, umícháme řídké těstíčko = poliš, které necháme asi 2 hodiny v teple pracovat, další postup jako u těsta s omládkem).

  3. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly (8-12) a z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 10 minut odpočinout. Pak je všechny svrchu potřeme olejem a obrácenou vařečkou (též namočenou v oleji) je narazíme až k podložce.

  4. Naražené žemle obrátíme vzhůru nohama a uložíme je kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Téměř vykynuté je obrátíme, potřeme vodou, posypeme kmínem nebo hrubou solí a po krátkém dokynutí dáme upéct do dobře vyhřáté trouby (asi 210-220°C/15-20 min).

Poznámka

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/tlacene-zemle-2/

Dostávám dotazy na těsto i postup, který jsem použila u tohoto pečiva, proto vkládám jeho přesný recept.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Světlé tlačené žemle s omládkem (polišem)

Tématické fráze: chleb s polisem tlačené sušenky žemle z chlebové mouky

Zapomněl/a jsem heslo