Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavé bůčkové spirály marinované v medové sladko-slané lázni jsou lahodným zpestřením každé grilovačky. Jejich příprava je jednoduchá, pouze je třeba počítat s pobytem v marinádě a množstvím tuku, které se při grilování z masa vypeče. Vyzkoušeli jsme je s bramborou pečenou v alobalu a výsledek byl fantastický.

Grilovaná chuťovka v přiměřeném množství

Bůčkové spirály kvůli vysokému obsahu tuku určitě nelze doporučit jako hlavní chod, jsou však skvělé jako doplňková chuťovka ke grilovačce, která může být odlehčena zeleninovým salátem. Navíc je jisté, že velké množství sádla se při grilování vypeče a je tak menší kalorickou zátěží, než klasický bůček pečený tzv. ve vlastní šťávě.

Příprava bůčku na grilované spirály

Na bůčkové spirály vyberte vepřový bok vcelku bez kosti, a pokud nakupujete u řezníka, nechte si odborně odstranit také tuhou kůži. Bůček je třeba nakrájet na dlouhé tenčí plátky, čehož docílíte jen ostrým nožem. Plátky by měly být tlusté maximálně půl centimetru. Krájení bude o mnoho jednodušší, když bůček necháte asi půl hodiny v mrazáku a poté ho ihned zpracujete. Ideální je také plátky následně ještě rozválet mezi dvěma vrstvami potravinové fólie.

Na 10 bůčkových spirál jsme použili přibližně 500 g vepřového boku.

Marináda na grilovaný bůček

Na naložení plátků bůčku na spirály můžete samozřejmě použít svou oblíbenou marinádu na vepřové maso, nebo se inspirovat naším receptem. Do marinády jsme použili trochu medu, který se postaral o vynikající křupavou krustu na povrchu a vyvážil slanost sójové omáčky. Na 500 g bůčku potřebujete 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce tmavé sójové omáčky, 2 lžíce kečupu, 1 lžičku tekutého medu, ½ lžičky sušeného česneku, sůl a pepř.

Milovníci pálivého mohou přidat také mleté chilli, které si s medem a sójovou omáčkou skvěle rozumí. Také pikantní hořčice se do směsi hodí, ovšem v menším množství, aby nepřebila ostatní chutě. Připravené plátky jsme naložili do marinády na 24 hodin.

Napichování spirál

Plátek bůčku napíchněte na špejli nebo kratší grilovací jehlu, obtočte do spirály a zajistěte napíchnutím druhého konce. Jak na to, najdete v galerii pod článkem. Při grilování nad dřevem nebo uhlím se hodí špejle nejprve namočit na půl hodiny do vody, aby v případě vzniklých plamenů nezačaly hořet.

Při grilování pozor na kapající tuk

Bůčkové spirály se grilují nad rozžhavenými uhlíky, nikoli na ohni. Během pár chvil na rozpáleném grilu se z bůčku začne uvolňovat sádlo, kvůli kterému se v případě otevřeného grilu na dřevo a uhlí musí spirály více hlídat a hasit plameny. Gril s víkem je v tomto případě ideální. Dřevo či uhlí zde můžete dát na oba kraje grilu a mezi ně alobalovou misku, která tuk kapající ze spirál umístěných na roštu uprostřed zachytí. Moderní elektrické grily obvykle odtok mají zajištěný a grilování tučných pokrmů na nich bude nejsnazší. Na rozehřátém grilu potřebují spirály přibližně 5 – 8 minut z každé strany.

Tip: Bůčkové spirály se dají také upéct v troubě na plechu s mřížkou. Při teplotě 200 °C jim bude stačit 10–15 minut. V polovině pečení je třeba spirály otočit.

Příloha ke grilovanému bůčku – brambora pečená v alobalu

Brambory v alobalu se dají přidat na gril společně se spirálami, a pokud je předem předvaříte ve slupce, budou hotové přibližně za stejnou dobu. Brambory i se slupkou vydrhněte kartáčkem, vložte do studené osolené vody, přiveďte k varu a nechte vařit 15–20 minut podle velikosti. Vychladlé a osušené brambory potřete olejem, osolte, opepřete, posypte oblíbenými bylinkami po celém povrchu, zabalte do alobalu a nechte na grilu dopéct asi 15 minut. Větší brambory před zabalením nakrojte do kříže, aby se rychleji propekly. Pečené brambory chutnají skvěle s dipem ze zakysané smetany.

Účastní-li se grilovačky také děti, pro které tučný bůček není zrovna ideálním pokrmem, určitě nepohrdnou pečenými bramborami, které jim můžete nakrájet tzv. na ježka. Použijete-li menší brambory, není třeba je ani předvařit. Bramboru položte mezi dvě vařečky a nakrájejte na plátky tak, že díky vařečkám nedokrojíte až do konce. Bramborové ježky upečte rovněž v alobalu potřené olejem a ochucené bylinkami. Ty nepředvařené však potřebují alespoň 30 minut při vysoké teplotě.

Fotogalerie - Bůčkové spirály

Ukázat 5 fotografií

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více