Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvíz na téma jarní bylinky: Z vycházek si přineseme vždy něco dobrého do kuchyně
Zdroj: Pixabay, Ivabalk

Jakmile se trochu oteplí, láká nás to do přírody. Vše je svěží a krásně zelené, čerstvé a plné vitamínů. Jarní louka nám nabízí celou řadu bylinek, které se mohou uplatnit v naší kuchyni. Můžeme si uvařit jarní polévku nebo namíchat chutný salát.

Některé bylinky jsou krásné na pohled a vyznačují se výraznou vůní, jiné vnímáme jako obtížný plevel a nejraději bychom se jich zbavili. Když je vezmeme na milost, možná si pochutnáme a náš jídelníček získá zase nové "rozměry".

  • Jarní bylinky sbíráme pouze v čistém prostředí, nejlépe na vlastní zahradě.
  • Vybíráme si k tomu pěkné a slunečné dny.
  • Na sběr si vezmeme misku a nůžky. Pokud bylinek sbíráme více, třeba k sušení, můžeme si na ně vzít košík nebo látkovou tašku.
  • Dbáme na to, aby se bylinky nezapařily a zbytečně je nestlačujeme.
  • Bylinky co nejdříve spotřebujeme nebo dáme sušit.
  • K sušení je ideální kvalitní elektrická sušička, ale pokud ji nemáme, nevadí - rozložíme bylinky na vzdušném suchém místě.

Na co se jarní bylinky hodí

Máme pro vás několik tipů na zpracování bylinek:

V následujícím kvízu si můžete vyzkoušet, jak se vyznáte v jarních bylinkách.

 

Komentáře

Další tipy a triky