Retro okénko: Jemné kuřecí rizoto se žampiony bývalo hitem socialistických jídelen. S hráškem a sýrem skvěle funguje dodnes
18. 5. 2023 Vaření
Retro je populární z mnoha důvodů. Pro někoho jsou to nostalgické návraty, pro jiného trendy styl. Může být spojeno s dětstvím, domovem, pohodou nebo časem nezralých malin. Proto jsou stále oblíbené i pokrmy, na kterých jsme si pochutnávali v předlistopadových restauracích, zvlášť, když jsou připravené podle tradičního předpisu nalezeného v nesmrtelných Recepturách teplých pokrmů.
Retro rizoto není riziko
V restauraci si rádi k předkrmu objednáme ratatouille a jako hlavní chod tartiflette. Z dovážky preferujeme sushi a na rautu sáhneme po fingerfood s rillettes.
Ale ruku na srdce, když jsme doma, tak si na pohodu uvaříme poctivou českou klasiku. Zkrátka dobrotu, kterou známe z dětství a kdo ví, třeba i ze školní jídelny. Ne každá totiž měla špatnou pověst. Navíc u receptů zpracovaných podle bible předlistopadových kuchařů „Receptur teplých pokrmů“ máme jistotu, že budou chutnat přesně tak, jak si pamatujeme z dětství i mládí.
Mohlo by vás zajímat
Jemné kuřecí rizoto se žampiony podle normy
Například takové častokrát vysmívané „české rizoto“, když se dobře a poctivě zpracuje, je docela dobré, a hlavně levné a snadno i rychle připravené jídlo.
Porce sypkého rizota posypaná strouhaným sýrem (a nemusí to zrovna být 30% Eidam) voní a chutná po másle, kuřecím mase a čerstvé zelenině s lehkým nádechem žampionů. Pojďme si je tedy připravit společně pěkně postaru.
Na 4 porce budeme potřebovat:
400 g čistého kuřecího masa (z prsou nebo stehen), 60 g cibule, 60 g oleje, 80 g žampionů, 40 g másla, 80 g sterilovaného hrášku, 40 g sterilované mrkve, 40 g kuřecího vývaru, 8 g soli, 600 g dušené rýže, 40 g tvrdého sýra (norma uvádí Moravský bochník).
Postup:
1. Na drobné kostičky nakrájené kuřecí maso na oleji osmahneme do růžova spolu s jemně nasekanou cibulí.
2. Očištěné a na jemné plátky pokrájené žampiony osmahneme na másle, přidáme okapanou sterilovanou zeleninu (hrášek a mrkev), zalijeme kuřecím vývarem a krátce podusíme.
3. Přidáme osmahnuté kousky masa s cibulkou, dochutíme solí a promícháme. Společně ještě krátce podusíme.
4. Hotovou směs (maso, žampiony i zeleninu) zlehka promícháme s právě uvařenou a ještě horkou dušenou rýží a pomocí tvořítka rizoto upravíme na talíři.
5. Posypeme jemně nastrouhaným sýrem a ihned podáváme. Tradiční přílohou bývaly kyselé okurky, nic však nezkazíte ani dobrým zeleninovým salátem.
Moderní varianta: Pečená rýže s kuřecím masem
Možná někomu výše uvedený recept přijde trochu dietní. Můžeme si proto připravit modernější variaci na tuto klasiku školních a závodních jídelen. Základ zůstává stejný, ďábel je ukrytý v detailu.
Na 4 porce budeme potřebovat:
400 g čistého kuřecího masa (z prsou nebo stehen), 60 g cibule, 1 stroužek česneku, 100 g másla, 80 g žampionů, 80 g řapíkatého celeru, 40 g čerstvé mrkve, 600 ml kuřecího vývaru, 8 g soli, 250 g nevařené rýže, 40 g sýru čedar, čerstvé bylinky na ozdobu.
Postup:
1. Na drobné kostičky nakrájené kuřecí maso na části másla osmahneme do růžova spolu s jemně nasekanou cibulí a česnekem.
2. Očištěné, a na jemné plátky pokrájené žampiony osmahneme na druhém dílu másla, přidáme očistěnou a na kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer.
3. Osmahnuté kousky masa s cibulkou a česnekem, zeleninu i žampiony vložíme do zapékací mísy, přisypeme propranou rýži, dochutíme solí a zalijeme horkým vývarem.
4. Suroviny promícháme a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C. Pod poklicí dusíme zhruba 20 minut.
5. Sejmeme poklici a pečenou směs zlehka promícháme. Vrátíme zpět do trouby, kde pokrm odkrytý dopékáme zhruba 5 minut, aby získal křupavou kůrku.
6. Pečenou rýžovou směs pomocí tvořítka nebo naběračky upravíme na talíři. Posypeme jemně nastrouhaným sýrem i najemno nasekanými bylinkami a ihned podáváme.
Náš tip: Rýžové pokrmy jsou oblíbené pro snadnou přípravu i pestrost chutí můžeme si vyzkoušet například Smažené rýžové nudle inspirované v čínské kuchyni.
Zdroj informací:
Ing. Beránek J. a kolektiv: Receptury teplých pokrmů
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více