Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česká klasika: Na hovězí roštěnou na česneku stačí jen 3 hlavní ingredience a s bramborovým knedlíkem a špenátem chutná božsky
Zdroj: Toprecepty, HankaPu

Jemné hovězí maso a pikantní česnek, to je hovězí roštěná na česneku. Jídlo, většinou servírované se špenátem a domácími bramborovými knedlíky, je skutečná dobrota, která se může podávat i jako slavnostní oběd.

Co je hovězí roštěná

Hovězí roštěnec pochází ze hřbetní části zadní čtvrti. Jde o nejdelší zádový sval (zvíře ho za života málo namáhá). A to je právě důvod, proč je tento kus masa tak křehký, jemný a libový a je na něm málo tuku. Maso se také ještě dělí na vysoký roštěnec, což je část krku, a na střední zádovou část, to je nízký roštěnec.

Co se dělá z hovězí roštěné

Hovězí roštěná se hodí na dušení a pečení. Z vysokého roštěnce (na řezu se skládá z více vrstev svalů) si můžete připravit třeba rib eye steak. Nízký roštěnec zase vypadá na řezu svalu celistvě. Můžete ho péct vcelku, i na plátky.

Co je potřeba na hovězí roštěnou na česneku

Jemné hovězí maso vysokého roštěnce se krásně kombinuje s výraznou chutí česneku právě v hovězí roštěné na česneku. Ta se krásně propojuje i s česnekovým aroma ve špenátu. Na přípravu potřebujete  jen pár surovin: kromě masa a česneku trochu cibule, tuk, sůl a pepř. 

Když k výbornému masu, které zrovna není nejlevnější (na internetu ho pořídíte asi za 460 Kč/kg), přidáte dobře přichystaný špenát (ideálně listový), báječně se spolu doplňují.

A když k tomu ještě naservírujete domácí bramborové knedlíky, krásně tak doladíte slavnostnější oběd. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak udělat hovězí roštěnou na česneku

Na hovězí roštěnou si připravte: 800 g hovězího vysokého roštěnce, 4 velké stroužky česneku, ½  cibule, 50 ml oleje, 50 g másla (+ máslo na závěrečné zjemnění), sůl a pepř. Na špenát budete potřebovat: 500 kg mraženého listového špenátu (nebo 1 kg čerstvého), 1 velkou cibuli, 2 lžíce mouky, 4 stroužky česneku, 2 velká vejce a olej.

Jak na to? Očištěnou roštěnou nakrájejte na plátky, z obou stran je naklepejte a osolte. Do kastrolu nalijte olej, rozpalte ho a opečte na něm plátky masa z obou stran. Když budou dobře opečené, vyndejte je na připravený talířek a nechte stranou. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji najemno. Česnek oloupejte a nasekejte ho na menší kousky.

Na rozpálený olej po mase vložte cibulku a nechte ji zpěnit. Pak vraťte maso do kastrolu a přidejte česnek, pepř a trochu másla. Po rozpuštění másla přilijte do hrnce vodu tak, aby maso bylo zakryté, přikryjte poklicí a duste do změknutí. Nakonec přidejte trošku másla na zjemnění.

Pro přípravu špenátu oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Česnek oloupejte a nasekejte ho najemno. V kastrolu rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte ji zpěnit. Pak na ni nasypte mouku a orestujte dorůžova. Přidejte špenát a osolte ho. Když špenát pustí šťávu, přidejte česnek a chvilku směs poduste. Vejce rozklepněte do hrnečku, vidličkou rozšlehejte a vmíchejte do špenátu. A můžete servírovat!

Náš tip: Další oblíbenou přípravou roštěné je varianta s plnotučnou hořčicí. Přichystejte si ji podle tohoto videoreceptu s domácím vývarem nebo bujónem v kostce.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více