Česká klasika: Na hovězí roštěnou na česneku stačí jen 3 hlavní ingredience a s bramborovým knedlíkem a špenátem chutná božsky
18. 4. 2023 Vaření
Jemné hovězí maso a pikantní česnek, to je hovězí roštěná na česneku. Jídlo, většinou servírované se špenátem a domácími bramborovými knedlíky, je skutečná dobrota, která se může podávat i jako slavnostní oběd.
Co je hovězí roštěná
Hovězí roštěnec pochází ze hřbetní části zadní čtvrti. Jde o nejdelší zádový sval (zvíře ho za života málo namáhá). A to je právě důvod, proč je tento kus masa tak křehký, jemný a libový a je na něm málo tuku. Maso se také ještě dělí na vysoký roštěnec, což je část krku, a na střední zádovou část, to je nízký roštěnec.
Mohlo by vás zajímat
Co se dělá z hovězí roštěné
Hovězí roštěná se hodí na dušení a pečení. Z vysokého roštěnce (na řezu se skládá z více vrstev svalů) si můžete připravit třeba rib eye steak. Nízký roštěnec zase vypadá na řezu svalu celistvě. Můžete ho péct vcelku, i na plátky.
Co je potřeba na hovězí roštěnou na česneku
Jemné hovězí maso vysokého roštěnce se krásně kombinuje s výraznou chutí česneku právě v hovězí roštěné na česneku. Ta se krásně propojuje i s česnekovým aroma ve špenátu. Na přípravu potřebujete jen pár surovin: kromě masa a česneku trochu cibule, tuk, sůl a pepř.
Když k výbornému masu, které zrovna není nejlevnější (na internetu ho pořídíte asi za 460 Kč/kg), přidáte dobře přichystaný špenát (ideálně listový), báječně se spolu doplňují.
A když k tomu ještě naservírujete domácí bramborové knedlíky, krásně tak doladíte slavnostnější oběd.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak udělat hovězí roštěnou na česneku
Na hovězí roštěnou si připravte: 800 g hovězího vysokého roštěnce, 4 velké stroužky česneku, ½ cibule, 50 ml oleje, 50 g másla (+ máslo na závěrečné zjemnění), sůl a pepř. Na špenát budete potřebovat: 500 kg mraženého listového špenátu (nebo 1 kg čerstvého), 1 velkou cibuli, 2 lžíce mouky, 4 stroužky česneku, 2 velká vejce a olej.
Jak na to? Očištěnou roštěnou nakrájejte na plátky, z obou stran je naklepejte a osolte. Do kastrolu nalijte olej, rozpalte ho a opečte na něm plátky masa z obou stran. Když budou dobře opečené, vyndejte je na připravený talířek a nechte stranou. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji najemno. Česnek oloupejte a nasekejte ho na menší kousky.
Na rozpálený olej po mase vložte cibulku a nechte ji zpěnit. Pak vraťte maso do kastrolu a přidejte česnek, pepř a trochu másla. Po rozpuštění másla přilijte do hrnce vodu tak, aby maso bylo zakryté, přikryjte poklicí a duste do změknutí. Nakonec přidejte trošku másla na zjemnění.
Pro přípravu špenátu oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Česnek oloupejte a nasekejte ho najemno. V kastrolu rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte ji zpěnit. Pak na ni nasypte mouku a orestujte dorůžova. Přidejte špenát a osolte ho. Když špenát pustí šťávu, přidejte česnek a chvilku směs poduste. Vejce rozklepněte do hrnečku, vidličkou rozšlehejte a vmíchejte do špenátu. A můžete servírovat!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak nejlépe skladovat česnek, aby dlouho vydržel? Připravte si skvělou česnekovou pastu nebo voňavou sůl podle těchto receptů
Malá řeznická abeceda: Jak si správně vybrat hovězí na pečení a co dělat s veverkou?
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka ze zakysané smetany s vůní skořice: Krásně vláčný lahodný moučník připravíte bez odvažování
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa
Skromná kuchyně: Dušený špenát může být levná delikatesa, když jej správně dochutíme. Roli hrají smetana i dokonale osmažená cibulka