Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rizoto po česku je rychlé a snadné. Přidáme do něj suroviny, které máme doma
Zdroj: Toprecepty

Rizoto po česku je na rozdíl od toho italského krémového daleko jednodušší. Patří mezi jídla, která jsou rychlá na přípravu, stojí jen pár korun a zasytí i velkou rodinu. Ačkoliv nejde o pravé rizoto, název zůstal stejný i pro jeho různé variace.

Do českého rizota můžeme zužitkovat v podstatě vše, co najdeme doma. Hlavní surovinou je kulatozrnná rýže a sýr na strouhání. Hrášek, zelenina nebo maso jsou ingrediencemi, které dodáme v případě, že je máme doma nebo zbyly z přípravy jiného jídla.

Jak na přípravu rizota ze syrové rýže

Rýži zalijeme vývarem nebo vodou. Použít můžeme zředěný výpek s kousky kuřecího nebo vepřového masa, přebytek masového vývaru nebo jen osolenou vodu, kterou dochutíme pepřem a kořením. Kousky zeleniny přidáme k rýži, přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni dusit do změknutí a vsáknutí tekutiny. Na talíři sypeme sýrem.

Rizoto ze zbytků vařené rýže

Jde o rizoto naruby - připravíme si směs zbylého masa, kousků zeleniny a hub, přidáme hrášek, vše podlijeme vývarem nebo výpekem s vodou a krátce podusíme. Do  tohoto základu opatrně vmícháme uvařenou rýži. Necháme vsáknout všechnu tekutinu, dochutíme a podáváme se sýrem.

Smažená rýže jako základ rizota po česku

Na tuku zpěníme cibulku, přisypeme rýži a necháme ji "zbělat". Přidáme kousky masa a zeleniny, zalijeme vývarem a posypeme kořením podle potřeby - vhodné jsou kari, kurkuma, pepř, paprika. Rýži necháme dusit pod pokličkou, dokud není sypká. Podáváme ji se strouhaným sýrem.

Rizoto po česku, pečené v troubě

Není nic jednoduššího, než smíchat opranou rýži s masem a na kousky pokrájenou zeleninou a zalít okořeněným vývarem nebo vodou. Použít lze i zbytky vařeného nebo pečeného masa, uzenin nebo slaniny. Pekáček přiklopíme pokličkou a pečeme, dokud se tekutina nevsákne do rýže. Na talíři posypeme sýrem.

České rizoto z vepřové konzervy

Rychlý levný oběd nebo večeři nám zajistí předem uvařená rýže, vepřová konzerva a hrášek. Na kousky pokrájené maso necháme rozehřát na pánvi, přimícháme hrášek, pepř a sůl. Pokrm prohřejeme a můžeme ho podávat posypaný strouhaným sýrem. Retro klasika pro studenty si najde své místo i na našem stole.

Podívejte se na video, kde vám ukážeme přípravu rychlého rizota s kuřecím masem (třeba pečeným stehýnkem, které nám zbylo od oběda):

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více