Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Puppy chow
Zdroj: Unsplash, sheri silver

Víte, že v angličtině slovo puppy znamená štěně? Tento název křupavá dobrota puppy chow nedostala jen tak náhodou. Údajně prý tyto trochu vylepšené cereálie vypadají jako granule pro štěňata. Chuťově se jim ale neblíží ani omylem. Tato „štěněcí“ dobrota totiž chutná po arašídech a čokoládě. 

Sladké „štěněcí“ mlsání

Nejznámější je tato americká specialita jako puppy chow neboli štěněcí žrádlo, říká se jí ale i mnoha dalšími názvy – např. Moose Munch (losí žvýkání), Muddy Buddies (zablácení kámoši), Monkey Munch (opičí žvýkání) nebo Reindeer Chow (sobí žrádlo). Tato dobrota se obvykle připravuje o prázdninách nebo při různých svátečních příležitostech. V Americe jde o oblíbenou pochutinu pro děti, kterou ovšem zbožňují i dospělí. Tyto křupavé kousky se podávají obvykle samostatně, když je chuť na něco sladkého, ale také jako dezert. 

Rychlá křupavá svačinka

Puppy chow jsou jednou z nejjednodušších sladkostí, které si můžete připravit. Jde totiž jen o dochucené cereálie, tato dobrota se ale obvykle neprodává již hotová, ale lidé si ji připravují sami doma. Navzdory její popularitě, původ této sladké dobroty není znám, jisté však je, že v 60. letech minulého století puppy chow zbožňovali snad v každé americké domácnosti. Znám je však původ názvu, který je odvozen od podobnosti se štěněčím žrádlem. Společnost Purina, která proslula jako výrobce krmiv nejen pro psy, prý vyráběla ve třicátých letech granule stejného jména. 

Puppy chow - pochoutka z cereálií

Základem puppy chow jsou speciální a velmi populární cereálie Chex. Jde o malé čtverečky s drobnou mřížkou na povrchu, které jsou nejznámější ve své bezlepkové verzi z rýžové mouky, která dodává pochoutce tu správnou chuť. Samozřejmě lze použít i jejich verzi kukuřičnou, ta rýžová je prý ale úplně nejlepší.

Právě tvar cereálií je u puppy chow nejdůležitější. Křupky se totiž namáčejí do speciální směsi čokolády a arašídového másla, která pokryje povrch cereálií, nedostane se však do prohlubní mini mřížky. Díky tomu zůstávají čtverečky uvnitř krásně křupavé a na povrchu jsou trochu lepivé. 

Nakonec se však trochu vychladlé cereálie obalují ve vrstvě moučkového cukru, která zajistí, že se vám při konzumaci nebudou puppy chows lepit na ruce. Na dotek je tak cukrovinka suchá, po vložení do úst se ale čokoládovo-arašídová vrstva krásně rozpustí v ústech.

Pokud byste chtěli "štěněcí žrádlo" vyzkoušet, potřebujete hlavně cereálie Chex nebo případně Schreddies, které mají také typický tvar čtverečku s mřížkou. Ty u nás koupíte v některých specializovaných internetových obchodech s americkými cukrovinkami. Použít však můžete i jiné podobné cereálie. Do směsi se dokonce pro zpestření přidávají i bonbony marshmallow nebo slané tyčinky či preclíky

S chutí čokolády a arašídového másla

Co se týče obalu, originální verze je čokoláda s arašídovým máslem. Čokoládu lze ale použít mléčnou, hořkou i bílou, arašídové máslo pak zase můžete nahradit jiným ořechovým nebo třeba nutellou. A jak tedy klasické puppy chow připravit? Pustit se do toho můžete třeba podle následujícího receptu. 

Budete potřebovat: 1 šálek čokoládových čoček nebo nalámaných kousků čokolády, 1 šálek jemného arašídového másla, 3 lžíce nesoleného másla, 3/4 lžičky jemné soli, 1 lžičku vanilkového extraktu, 8 šálků rýžových cereálií Chex nebo podobných a 1 a 1/2 šálku moučkového cukru. 

  1. Do misky vhodné do mikrovlnné trouby dejte čokoládu, arašídové máslo a klasické máslo. Čokoládovou směs zahřívejte v mikrovlnné troubě na plný výkon v 30sekundových intervalech, mezi nimiž směs míchejte, dokud se vše zcela nerozpustí a nespojí. Trvá to celkem asi 1 a 1/2 až 2 minuty. Případně můžete směs rozpustit v misce ve vodní lázni. Vmíchejte sůl a vanilku a dobře vše promíchejte. 
  2. Cereálie dejte do velké mísy a nalijte na ně čokoládovou směs. Promíchejte, dokud nejsou všechny kousky zcela obalené. Odstavte na 5 minut do lednice, aby se mírně ochladily.
  3. Do velkého sáčku se zipem dejte moučkový cukr. Do zipového sáčku přidejte obalené vločky, uzavřete jej a poté protřepejte, aby se rovnoměrně obalily.
  4. Plech vyložte pečicím papírem a nasypejte na něj obalené cereálie. Prsty je rozprostřete a oddělte od sebe. Vložte je do lednice, aby ztuhly, přibližně na 20 minut.
  5. Puppy chow skladujte ve vzduchotěsné nádobě nebo sáčku se zipem až 1 týden při pokojové teplotě, 2 týdny v lednici nebo až 3 měsíce v mrazáku.

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Puppy chow (snack)
Thespruceeats.com: Puppy Chow

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více