

Karlovarský houskový knedlík
Suroviny 4-5 porcí
- Ingredience
- 8 ks rohlíky (kaiser-housky zbavené sezamových semínek malé bagetky atp nejlépe pečivo různých barev aby výsledný knedlík byl také pěkně barevný)
- vejce 5 ks
- hrubá mouka 200 g
- mléko 400-500 ml
- petrželka 4 lžíce zelené (posekané nebo 4 špetky sušené)
- muškátový květ 3 špetky
- bílý pepř mletý 3 špetky
- sůl cca 8-10 špetka
Postup přípravy receptu
Starší pečivo (cca 1-2 dny uložené v pytlíku aby neztvrdlo) nakrájet na kostky a lehce opražit v troubě.
Do jedné míchací misky oddělit bílky a do druhé míchací misky odlít žloutky.
Dále do misky ke žloutkům přidat nasekanou petrželku (nebo sušenou), mléko, vmíchat mouku, osolit, přidat muškátový květ a bílý pepř.
Promíchanou zálivku nalít do mísy s nakrájeným a upraženým pečivem a jemně promíchat tak, aby se pečivo příliš nerozpadlo.
Takto připravenou směs nechat asi 10-15 minut odležet.
V první míchací misce ušlehat sníh z bílků do tuha a vmíchat do odstáté směsi pečiva a těsto na karlovarský knedlík je hotové.
Aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, naládujeme z jedné strany zavázaný igelit na tlačenku (průměr cca 13 cm) hotovým těstem.
Po naplnění zavázat také druhou stranu provázkem tak, aby se nám výsledná šiška vešla do hrnce. Jako variantu je možné zabalit šišku do olejem vymazaného alobalu nebo potravinové fólie.
Hotovou šišku (šišky) budeme asi 20 - 25 minut vařit. Při vaření je knedlík na hladině, takže je potřeba jej otočit po 10 minutách.
Cca po 10 minutách vaření propíchnout igelit na tlačenku, aby tlak uvnitř igelitu nerozvázal provázek.
Knedlík krájet třeba keramickým nožem nebo režnou nití.
Poznámka od kuchařky
Do igelitu je potřeba těsto trochu stlačit, aby knedlík byl kompaktní.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Karlovarský houskový knedlík
-
Vážení, při hledání receptu na Vídeňský, či Karlovarský knedlík jsem zabrousila na pár stránek, a co mě udivilo - jak jste lidičky zlí, ironičtí ale hlavně "chytří" ..jak startujete a urážíte...fakt...ani nemám chuť hledat recept . který nebude mít i ty hloupé komentáře..Raději se vrátím ke svým kuchařkám v knihovně a zalistuji si v ní...
-
Takovéto knedlíky z různého pečiva, světlého nebo tmavého a taky mixu taky dělávám. Podle toho, k čemu tu přílohu potřebuju a k čemu se hodí, mozaika vypadá hezky a taky se třeba spotřebuje všechno starší pečivo co máme. I když použití "tlačenkového obalu" je taky dobrou volbou, já dělávám zabalené do mikroténové fólie, jde mi to rychleji. Pracovní desku stolu mírně navlhčím vodou aby fólie neklouzala, vytvořím na ní z těsta šišku, lehce svinu a konce zavážu provázkem. V průběhu vaření se fólie nafoukne a může se v několika místech propíchnout. Vyzkoušela jsem i vaření v alobalu, ten se ale musí potřít olejem, konce není třeba svazovat, ale alobal zakroutit -udělat velký bonbón. Taky to jde, ale více se mi osvědčila fólie. Je tady ještě jeden recept od Doogy, kde se vaří v sáčku, přidala jsem k němu fotky.http://www.toprecepty.cz/recept/6038-zemlove-knedl...
Za mě bod -
casino: Děkujeme za podrobný popis fotografie, ale každý, kdo si recept prohlédne, to uvidí sám. Váš příspěvek je stejně zbytečný jako hlášení, že stěrače stírají.
-
petra: (neregistrovaný/á) mmm: (neregistrovaný/á)
Škoda, že neračte být registrovaní, neboť tak by vaše slova měla větší váhu
Mimochodem, s neregi bych naložil jako J. Nohavica s máslem https://www.youtube.com/watch?v=ysAoZ4CgcHM
tejaja: 1974andrea:
I vy lichotnice jedny… Z tolika chvály se pýřím jako panna mezi dragouny…
1974andrea
Pomalu týden čekám až zdejší Cerberoska odešle poslední komentáře do někam, jak obvykle činívá…, buď spí, nebo si leží na vedení, patrně obojeNevím, proč urážíte ostatní lidi, ale pokud sama sebe pokládáte za blbce, tak vítejte v klubu
-
Ale Casino má pravdu, ten knedlík vypadá jako tlačenka. Asi je to tím pečivem různých barev, to bych asi nedávala...
-
tejaja:
-
Ale on má pravdu, ten knedlík tak vypadá. A rady jsou užitečné. Chová se slušně. Holt nepřispěchala špagetka, tak muselo Casino...
-
casino: nemusíte písať také siahodlhé komentáre, všetci vieme, že len vaše fotky sú dokonalé a len pri vašich fotkách sa zbiehajú sliny. Ostatné je šmejd hodný akurát posmechu.
-
casino:Vševědoucí a všeznalý Casino, přestaňte už tady dělat z lidí i ze sebe blbce. Nikoho to nezajímá, ba naopak. Spíš ty Vaše věčně poučující komentáře lidi odradily, bohužel. Tak jako na Labužníku
Nebo se vraťte tam, možná, že se dočkáte šťastného comebacku
-
Dnes NÁHODNÝ RECEPT
Knedlík s takovým luxusním názvem a žádný pochvalný komentář?
Při pohledu na úvodní obrázek se vlastně ani není co divitTo co je na fotečce vypadá spíše jako svíčková s tlačenkou
No, třeba jen došlo k záměně, když už to bylo natlačeno do tlačenkového střeva
Mimochodem:
1. "Igelit" se na tom konci kde se plní váže na dva provázky, asi tak na palec od sebe; po krátké době ve vodě se jeden špagát (hádejte který... Anna Kocikova: může hádat 2xpřefikne, že aby těsto mohlo expandovat a knedlík nebyl jak betonová knedla...
2. "Igelit" lze perforovat ještě před vložením do lázně. Nebojte, těsto se ven nepodívá...