Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tzv. placaté kuře je skvělý způsob, jak si vychutnat šťavnaté a dokonale propečené kuřecí maso z grilu s křupavou kůrkou bez obírání kostí. Vyzkoušejte ho podle našeho podrobného návodu a nahlédněte do fotogalerie, díky které ho zvládnete připravit během chvilky.

Jak vykostit kuře na gril?

Příprava placatého kuřete začíná očištěním od peří, osušením, odřezáním větších tukových částí a vykostěním. To se provede tak, aby kuře zůstalo v jednom kuse, proto je třeba postupovat opatrně, aby se maso a kůže neprořízly. 

  • Kuře položte na záda, tedy prsama nahoru, a odřízněte křídla v prvním kloubu. Ta se dají použít celá na vývar, ale výborná z nich jsou i tzv. kuřecí lízátka, která je ovšem lepší dělat až ve chvíli, kdy jich nastřádáte více do zásoby. Můžete je také ukládat do mrazáku na pozdější využití.

  • Kuřecí lízátko vytvoříte tak, že křidýlko překrojíte v kloubu, a z té poloviny, na které je více masa, vytáhnete tenčí kost. Následně pak už jen rukou přetáhnete maso i s kůží na druhý konec kosti tak, aby vzniklo „lízátko“. To stačí jen osolit, opepřit, obalit v mouce a při střední teplotě usmažit na pánvi.

  • Dále je z kuřete třeba vyjmout klíční kost ve tvaru písmene V, bez které následně půjde jednoduše odstranit skelet. Tu lze nahmatat u horního konce kuřete a lépe půjde vyjmout, když si na tomto místě maso naříznete.

  • Kuře otočte na prsa a nařízněte uprostřed dvěma řezy kolem páteře po celé délce. Odřízněte také kloub zbytku křídla a klouby stehen.

  • Nyní půjde maso oddělit od skeletu rukama, případně si pomůžete nožem, pokud by hrozilo roztržení. Na skeletu zůstane také tzv. kuřecí svíčková, tedy 2 kusy krásného masa, které odřízněte a můžete použít třeba jako medailonky.

  • Zbývá vytáhnout kosti zbytku křídla a stehen, což půjde snadno, pokud použijete nůž, kterým postupně většinu masa oddělíte od kosti. Jediné, co zůstane součástí kuřete, budou koncové klouby stehen, od kterých kost oddělíte jednoduše zlomením nebo odříznutím šlach.

My jsme použili kuře o hmotnosti 1,6 kg, ze kterého po vykostění zůstal asi 1 kg kuřete připraveného na gril, 370 g skeletu a zbylých kostí na kuřecí vývar, 50 g lízátek a 180 g kuřecí svíčkové. Na postup přípravy a grilování se také můžete podívat do galerie pod článkem.

Marináda a bylinky na placaté kuře

Jelikož se kuře griluje poskládané zpět do původního tvaru, je možné do něj vložit jakékoli čerstvé bylinky, ale také například nakrájenou cibuli, česnek a další ingredience. Otvory vzniklé po vyjmutí stehenních kostí mohou také sloužit jako kapsa pro bylinky. My jsme použili snítky tymiánu, čerstvé oregano a trochu rozmarýnu.

Kuře potřete olejem nebo sádlem, po celém povrchu osolte, opepřete a posypte sladkou paprikou. Dále budete potřebovat marinádu, kterou se bude kuře potírat během grilování. Použít lze jakékoli oblíbené koření smíchané s trochou oleje.

Grilování placatého kuřete

Nejjednodušší práci budete mít, použijete-li grilovací koš, díky kterému se při grilování udrží placatý tvar, maso se propeče rovnoměrně a také manipulace bude velmi jednoduchá. Grilovací koš se prostě jen celý otočí bez další manipulace se samotným masem. Tato vychytávka se dá v hobby marketech sehnat za přibližně 300 Kč. Bez grilovacího koše doporučujeme kuře svázat nití do požadovaného tvaru.

Ochucené kuře poskládejte do původního tvaru, potřete marinádou a grilujte na rozpáleném grilu z obou stran dozlatova. Při každém otočení znovu potřete marinádou. Doba grilování závisí na použitém grilu a velikosti masa, na dokonalé propečení bude placaté kuře potřebovat asi 30–50 minut. Hotové placaté kuře se díky vykostění může krájet po celé délce na plátky.

Fotogalerie - Placaté kuře na grilu

Ukázat 9 fotografií

Zdroje informací:

YouTube.com: Jak vykostit kuře

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více