Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kupte si obě naše kuchařky za 449 Kč (ušetříte 129 Kč)!

Do obchodu

Základem dobré rolády je správně vykostěné kuře. Jak na to?
Toprecepty.cz

Narazili jste v receptu na pojem vykostěné kuřecí maso? Máte v oblibě kuřecí roládu, chcete ji upéct a nevíte, jak na to? V některých řeznictvích můžete vykostěné maso na roládu rovnou koupit nebo vám ho ochotný řezník vykostí na požádání. Co ale dělat, když tuto možnost nemáte? S naším návodem to určitě zvládnete i sami.

Postup při vykosťování

Postup při vykosťování může být dvojí. Někdo začíná od prsou, mně se osvědčilo začít od zad, protože tím dostanete úhlednější plát masa, přičemž nejvíc masa z prsou je uprostřed a díky tomu se roláda dobře zatočí.

Připravte si ostrý nůž

Kuře položíte prsama dolů, odříznete ostrým nožem v kloubech dva konce obou křídel, naříznete kuře na zádech shora dolů podél páteře, v místě kyčelního kloubu oddělíte páteř od stehna. Totéž uděláte z druhé strany a vyjmete páteř. 

Postupným odřezáváním zbavíte kuře žeber a ze strany odřežete opatrně maso od prsní kosti a tu vyjmete, totéž na druhé straně prsou. Bedlivě dbejte, abyste neporušili kůži. U křídel nařízněte maso podél kosti a po odškrabání masa kost vyjměte. U krku bývá kost ve tvaru písmena V, vyřízněte ji.

U nohou naříznete maso podél stehenní kosti, oškrabete nožem maso od kosti a kosti oddělíte v kloubu. Stejný postup uplatníte i při vykostění tzv. paličky - naříznout, odškrabat maso, vyjmout kost.

Po rozložení zkontrolujete, zda jsou všechny kosti a chrupavky odstraněny, maso z prsou seříznete tam, kde je moc vysoké a doplníte jím místa, kde je masa méně. Odřízněte přečnívající kůži. Přes fólii celý plát jemně paličkou sklepejte do roviny. Hotovo!

Napoprvé vám vykosťování dá hodně práce a bude vám to dlouho trvat, ale postupem doby budete čím dál rychlejší a šikovnější.

Jak na kuřecí roládu?

Maso okořeníte a naplníte podle chuti, náplně nedávejte mnoho, aby nevytékala a roláda šla hezky zatočit. Náplň mohou tvořit uzeniny, slanina, zelenina, vejce, sýry (i výrazné) a pod. Méně bývá více, aby se jednotlivé chutě nepřebíjely.

Po naplnění a zatočení můžete roládu sepnout jehlami na závitky (rychlejší) nebo omotat kuchyňským provázkem (lepší).

Naplněná roláda se peče asi na 220°C přibližně 3/4 - 1 hodinu, nezapomeňte podlévat vývarem a přelévat vypečenou šťávou. Z hotové rolády vznikne 6-8 porcí. Upečenou roládu nechte 10 minut odpočinout, pak odstraňte jehly nebo provázek a nakrájejte. Roláda je vděčné jídlo a skvělá je i studená nakrájená na tenké plátky jako součást obložené mísy spolu s různými uzeninami, zeleninou a podobně. Kuřecí maso vhodně doplní i ovoce, ořechy, pečivo atd.

Ze zbylé kostry můžete připravit výborný vývar.

 

Video:

 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům