Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladký symbol Wimbledonu 2023: Jahody se šlehačkou se s turnajem pojí již 150 let a pro jejich podávání jsou přísná pravidla
Zdroj: Freepik, freepik

Pozornost tenisových fanoušků z celého světa se každoročně v červenci upírá na tenisové dvorce Wimbledonu v Londýně. K slavnému turnaji, který se tu odehrává, již odnepaměti patří jeden dezert, a sice jahody se smetanou. Ovšem na jahody a jejich servírování jsou zde přísná pravidla. Dezert totiž musí být dokonalý!

Tuny jahod, hektolitry šlehačky

Tenisový turnaj Wimbledon je nejstarším a nejslavnějším na světě, známý oddíl All England Club jej pořádá již od roku 1877. Wimbledon se tradičně koná prvních 14 dnů v červenci, a protože v Anglii bývá chladněji, právě na toto období připadá sezona jahod. Ty do Londýna dodává v době Wimbledonu farma z nedalekého hrabství Kent, přičemž se každý rok během celého turnaje spotřebuje přibližně 28 tisíc kilogramů jahod a až 10 tisíc litrů smetany.

Jak se jahody dostaly na tenis?

Vyhlášenou kombinaci jahod a smetany zavedl ve Velké Británii již Thomas Wolsey, pravá ruka krále Jindřicha VIII. Předpokládá se, že tento pokrm podával na opulentní hostině v roce 1509. Brzy poté byl propojen i s tenisem, když byl servírován divákům tenisových zápasů na kurtu v Thomasově paláci. S Wimbledonem se jahody se smetanou spojily hned na začátku roku 1877.

Jako dezert byly podávány již na prvním ročníku, a protože se setkaly s velkým ohlasem, servírují se od té doby pravidelně a staly se neoddělitelnou součástí Wimbledonu stejně jako přesně stanovený dress code tenistů v podobě bílých dresů. Jejich popularita se rozšířila i mimo tenisový turnaj, v tu dobu najdete ve Velké Británii jahody se smetanou na menu mnoha restaurací a jsou tradiční součástí venkovních pikniků.  Dalo by se říct, že jsou vlastně takovým znamením, že začal nejen Wimbledon, ale i léto a prázdniny. 

Jahody musejí být na Wimbledonu ty nejlepší

Aby byla zajištěna patřičná kvalita dezertu, sbírají se vždy jahody 1. jakosti, a to den předem, přičemž do Wimbledonu se dostávají v 5.30 hodin ráno, kde se kontrolují a čistí. Na jahodový dezert jsou totiž kladeny velké nároky. Jahody musí být velké 2,5-4,5 cm a i způsob jejich podávání je přísně sledovaný.

Jahody musí být ručně omyty, pak se nožíkem opatrně odříznou zelené lístky a také zelené středy, aby plody zůstaly neporušené. Očištěné jahody se pak servírují v malých mističkách. Vedle nich je nabízena smetana s vysokým obsahem tuku, která je lehce slazená. Příprava a podávání jahod se smetanou je pečlivě střeženo a zajišťuje se, aby byla každá jahoda a každá vrstva smetany na tom správném místě.

Kolik stojí jahody na Wimbledonu?

Kombinace sladkých jahod a krémové smetany je prostě neodolatelná a kromě diváků si na ní pochutnávají samozřejmě i tenisové hvězdy. Přestože je Wimbledon prestižní turnaj a účastní se ho každý, kdo něco znamená, jahody se smetanou se tu ovšem oproti dalším luxusním pokrmům, které nabízejí místní restaurace, dají sehnat za rozumnou cenu.  Aby zůstala tradice jahod se šlehačkou zachována, rozhodli se pořadatelé tuto pochoutku dotovat. Její cena se tak od roku 2010 drží se na částce £2.50, což je asi 70 Kč.

Vylepšené jahody se šlehačkou

U nás se sice jahodová sezona pomalu chýlí ke konci, chcete-li si ale ještě sladkých voňavých plodů užít, je tento dezert ideální volbou. Originální verze  jsou sice jen jahody s hustou smetanou ke šlehání, klidně si ale můžete na přípravě této sladké dobroty dát víc záležet a můžete vyzkoušet tuto luxusnější verzi. Jak na to? 

Budete potřebovat: čerstvé jahody podle chuti, 300 g smetany ke šlehání, 60 g mascarpone, 10-15 čerstvých mátových lístků, 10-15 čerstvých lístků bazalky a 30 g moučkového cukru. 

  1. Šlehačku nejprve rozdělte do dvou misek. Do jedné misky pak přidejte nahrubo nakrájené lístky máty a do druhé lístky bazalky. Přikryjte a nechte přes noc v chladničce.
  2. Druhý den smetanu přeceďte, abyste z ní odstranili lístky.
  3. Poté společně vyšlehejte smetanu s mátou, polovinu moučkového cukru a polovinu mascarpone. Postup opakujte se smetanou s bazalkou.
  4. Jahody opláchněte, odřízněte zelené vršky a podávejte je s oběma ochucenými šlehačkami, do nichž můžete jahody namáčet. A pokud chcete, můžete si k jahodám dopřát i šampaňské či prosecco, abyste si sledování tenisového zápasu také užili patřičně na úrovni. 

Zdroje informací:
Wimbledon.com: Food and Drink - Frequently Asked Questions
Thedevilledegg.com: Strawberries and cream - the story 
Perfectlyprovence.co: It’s Folie! Strawberries and Whipped Cream Watching Wimbledon à la Francaise
Wikipedie.org: Wimbledon (tenis)

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více