Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina přímo od farmáře je v posledních letech velkým tahákem. Postupně si lidé oblíbili i samosběry, kde zatím hrají prim především jahody. V Martinicích na Kroměřížsku je ovšem možné na poli sbírat i čerstvý česnek. Cenový rozdíl oproti obchodům je víc než 100 korun na jednom kilogramu.

Poloviční cena než v obchodech

Farma Krajča se pro zkoušku samosběru rozhodla tento rok poprvé. Vloni byl ještě k dispozici pouze česnek sušený, letos už je možné si na poli sebrat ten čerstvý. Cena je 110 korun za kilogram, což je oproti průměrným cenám v obchodech zhruba polovina. Navíc nepotřebujete žádné zvláštní vybavení. Farma na svých facebookových stránkách doporučuje vzít si pouze rukavice a přepravku.

Vybere si každý

Samosběr začal 26. června a s jeho ukončením zatím počítají v Martinicích 10. července. Vše ovšem může uspíšit horké počasí, které může způsobit rychlejší dozrávání některých odrůd. Těch farma nedaleko Holešova nabízí celkem šest, jedna nich - Bjetin, je dokonce určena pro lidi s nemocným žlučníkem. V srpnu chystá prodej sušeného česneku, stejně jako tomu bylo vloni.

Nečekaný zájem

Majitel farmy František Krajča se rozhodl jít do „pokusu“ i proto, že pro něj jako drobného podnikatele byl sběr česneku nákladný. Navíc si dobře uvědomuje, že samosběry jsou v posledních letech v kurzu. Proto si na půlhektarovém pozemku mohou lidé sesbírat česnek, jenž do svazků vytváří kombajn, který zároveň česnek vyorává.

Zatím se zdá, že nápad zafungoval. „Byl obrovský zájem. Ráno to byl frmol, prostě jsme se tady s našimi spolupracovníky tři hodiny nezastavili. Odpoledne to trošku utichlo, ale večer lidi zase přišli,“ cituje pěstitele ČTK na serveru České noviny.

Prodej česneku 

Čerstvý česnek si lze koupit i na dalších farmách po celé republice. Nabízí ho například i ve Vraňanech, kde je patrně nejznámější samosběr jahod, na Žatecké farmě, velký výběr odrůd i výrobků z česnekuHradecký - Mihulková - Český česnek z Podkrkonoší či Bulko v Dobřichově. Zde je v nabídce Bjetin, Vekan, Havran, Slavin a dvě krajové odrůdy Kozlův paličák a Fialový paličák. Zároveň jsou k dispozici čtyři zahraniční odrůdy: Sabagold, Therador, Germidour a Garpek.

Jak to vypadá na Farmě Krajča se můžete podívat do naší fotogalerie:

Zdroje informací:

plodyvenkova.cz - Mapa samosběru a pěstitelů česneku v ČR

irozhlas.cz - ‚Lepší než v obchodě a čerstvé.‘ V Martinicích spustili samosběr česneku, chválí si to pěstitel i zákazníci  

ceskydomacicesnek - Český česnek z Podkrkonoší 

bulko.cz - Prodej ovoce a zeleniny  

ceskenoviny.cz - Na poli u Martinic na Kroměřížsku začal samosběr česneku, úroda je dobrá

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více