Karamelovo-ořechové řezy

Hella Kuchařka: Hella

Moučníky , Řezy 21 názorů

Suroviny

Těsto:
450 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
200 g másla
2 vejce
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
3 lžíce mléka
Ořechový karamel:
250 g vlašských ořechů na hrubo posekaných
100 g másla
80 g moučkového cukru
3 lžíce medu
Citronový krém:
100 g cukru
200 g másla
3 dl mléka
1,5 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce Solamylu (škrob)
1 cukr vanilka
šťáva z půlky citronu
Rum na pokapání
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na ořechový karamel smažíme najednou všechny ingredience na pánvi asi 5-10 min.

  2. Mezitím si smícháme všechny suroviny na těsto a rozdělíme na 2 půlky.

  3. První díl těsta vyválíme na pečící papír (plech 33 x 37 cm), lžící na něj rozetřeme všechen horký ořechový karamel (pokud nám vystydnul a ztvrdnul, stačí znovu ohřát) a pečeme asi 8 - 10 min. ve vyhřáté troubě na 170 °C (musí zůstat světlé).

  4. Po upečení plát vyklopíme na přibližně stejně velký obrácený plech (ořechy budou dole), stáhneme pečící papír a necháme vychladnout. Pak znovu překlopíme, aby byly ořechy nahoře.

  5. Druhý díl těsta vyválíme na pečícím papíru, upečeme a necháme na plechu vychladnout. Pak plát těsta pokapeme rumem, pomažeme krémem a přikryjeme (sešoupneme z plechu) plátem těsta karamelem nahoru.

  6. Necháme minimálně den (lépe 2) uležet.

  7. Na krém uvaříme mléko s moukou, Solamylem a cukrem na kaši, necháme vychladnout. Pak umícháme máslo, po lžících přidáváme moučnou kaši a nakonec zašleháme citronovou šťávu.

Poznámka

Tento postup je psán pro případ, že nemáte 2 stejně velké plechy na pečení.

Těsto je po upečení tvrdé. Pokud se vám pláty těsta polámou, nevadí, sestavte je dohromady, krém to slepí. Krájíme až moučník zvlhne.

Nejsem autorem receptu, ale pekla jsem mnohokrát.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 774 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Karamelovo-ořechové řezy

  • Marie Mikulenková Marie Mikulenková(neregistrovaný)

    Dělám na vánoce s týdením předstihem,protože neslavím svátky doma.Po svátkách se vrátím a přijede celá rodina.řezy plním karamelovým salkem vyšlehané s máslem.

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Fakt jsou výborné,nutno odležit 2-3 dny,jdou výborně zamrazit.I když návod vypadá složité při druhém a dalším pečení jednoduché.

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Elis: Vydrží tak dlouho, jak vydrží máslo, než žlukne. Pokud to chcete dělat jako vánoční pečivo, upečte si jen placky a plňte až tak 3 dny před vánocemi. Asi bych si ty placky nakrájela na menší pruhy (tak 4), aby se s nimi lépe manipulovalo, jsou totiž dost křehké, ale možná máte možnost je uchovat v celku (třeba na skříni). Pokud chcete zvolit tento druh vánočního pečiva (nakrájené čtverečky) asi bych vám doporučila jiný recept. třeba http://www.toprecepty.cz/recept/2250-orechove-rezy...

    Odpovědět

  • Elis Elis(neregistrovaný)

    Dobrý den,

    jak dlouho vydrží hotové?
    Když tam dám rum vydrží to do Vánoc?

    Děkuji Vám:-K

    Odpovědět

  • Terezzz Terezzz

    Děkuji za recept, právě jsem dopekla, tak jsem zvědavá jak bude chutnat po odležení, nakrojíme asi hned jak krém ztuhne, nevím čím to, těsto bylo po učenení hned měkké. Bála jsem se že bude tvrdé jak jste psala...

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Annabi, jsem ráda, že chutnalo. Mám tyhle řezy ráda, jsou takové "trvanlivé", nedrobí se, dobře se přenáší, jdou dobře zmrazit. No co víc si přát :-D

    Odpovědět

  • annabi annabi(neregistrovaný)

    Helo tento řez jsem jedla u kamarádky které ho upekla dcera a moooc mi chutnal. hledala jsem ho až se mi to podařilo.Moc Ti děkuji ýže jsis udělala čas a podělila jses s náma.;-)

    Odpovědět

  • Severinka Severinka(neregistrovaná)

    Tento recept znám, ale někam jsem založila recept. Jsou výborné - honem si tisknu a přidávám bodík:yes::-*

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Už jsem měla také možnost ochutnat a až teď jsem tu objevila recept. Vřele doporučuji, pochutnáte si!

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    Tento recept znám pod názvem Nebe v hubě a je vynikající. Vždy s ním sklidím velký úspěch.Líbí se mi na něm,že se připravuje dopředu a zbyde čas i na jiné dobroty. Dávám bodík.:yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Hello, vynikající recept a už se těším, až si moučník upeču.:yes:Nějak mi tato dobrota unikla. Dávám velký bodík:yes::yes::yes:5.

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    ked som upiekla tieto rezy, priniesla som ich mamke a ona bola taka hrda na mna, ze som dokazala upiect takuto fajnotku, ze ich zaniesla svojej byvalej ziacke...vynikajucej cukrarke a tam ho analyzovali a jedli doslova po stipkach aby si ho vychutnali. pretoze to s tymi karamelom a orechami oni vonkoncom nepoznali.

    Odpovědět

  • bobinacap bobinacap(neregistrovaný)

    Milá Helo, tak těch řezů jsem si nevšimla;-(, jsou skoro stejné,nevadí zkus to s těma povidlama a ze tří placek. Jsou vynikající;-).

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Martino, stačí se podívat na obrázek a je jasné, že jádra jsou nasekaná. Ale můžeš si je tam dát, jaká chceš.

    Odpovědět

  • Martina Martina(neregistrovaná)

    Vlašské ořechy na karamel mám nasekat, nebo dát celá jádra? Vlatně půlky. Vyloupané vlašské ořechy jsou vlastně jádra půlená:-)

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: ořechové řezy výborné rychlé ořechové řezy ořechové řezy na plech medové řezy na plech s karamelem ořechové řezy s karamelem medovníkové řezy řezy s ořechy a karamelem orechový rez větrníkové řezy ořechové řezy krém kondenzované mléko ořechové moučníky ořechove řezy na oplatku ořechové řezy recept ořechové řezy s karamelovým krémem ořechovo-karamelové řezy slepované oplatky ořechový řez s karamelem medové řezy s ořechy ořechový řez na oplatku slepovane karamelove oplatky

Zapomněl/a jsem heslo