Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodová dřeň
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Zmrazená ovocná dřeň je nejjednodušší formou zdravé zmrzliny a dá se využít i jako polotovar v případě, že není po ruce čerstvé ovoce. Které druhy ovoce jsou na výrobu vhodné a jak je zpracovat?

Ovocné dřeně z jakýchkoli přebytků

Na ovocnou mraženou dřeň lze použít téměř jakékoli zralé ovoce. Pro zachování maxima vitamínů je však vhodné sáhnout po takovém, které se nemusí před zmrazením podusit. Následující tabulka napoví, které ovoce je možné zpracovávat zasyrova, které druhy potřebují tepelnou úpravu a které nejsou po zmrazení příliš chuťově zajímavé. I ty lze ovšem vylepšit kombinací s chuťově výraznějším ovocem.

Nepotřebují tepelnou úpravu

Potřebují tepelnou úpravu

Chuťově nevýrazné

jahody

jablka

meloun

maliny

hrušky

hrozny

ostružiny

švestky

kiwi

meruňky

blumy

ananas

broskve

 

 

borůvky

 

 

třešně

 

 

višně

 

 

rybíz

 

 

mango

 

 

banány

 

 

Samostatnou kapitolou jsou citrusy, které lze na dřeň rovněž použít, je však dobré je rozdělit na měsíčky a každý zbavit tenké slupky a bílých částí, které mají hořkou chuť.

Ne každé ovoce je vhodné rozmixovat

Ovocná dřeň se zpravidla připravuje rozmixováním, oslazením a následným zmrazením ve formičkách. Pozor však na ovoce s pecičkami, které mohou při mixování způsobit zhořknutí dřeně. Miniaturní pecičky na povrchu jahod jsou výjimkou, ale například maliny, rybíz, hrozny nebo kiwi je třeba namísto mixování rozmačkat vidličkou, případně ještě následně přepasírovat přes síto a pecičky tak oddělit.

Mixování bude obtížnější u méně zralého ovoce, např. meruněk, třešní apod., které je lepší chvíli podusit. I kvůli sladší chuti je však vhodnější úplně zralé ovoce.

Jak na mraženou ovocnou dřeň?

Příprava dřeně z čerstvého ovoce, které nepotřebuje podusit, už nemůže být jednodušší. Očištěné, odpeckované a pokrájené ovoce rozmixujte společně s cukrem nebo medem podle chuti, naplňte jím např. čisté kelímky od jogurtů nebo jiné menší nádobky vhodné do mrazáku a nechte zmrazit alespoň 2 hodiny.

Ovocnou dření můžete také naplnit tvořítka na nanuky nebo si improvizované nanuky vyrobit i bez nich. Stačí vám k tomu užší kelímek od jogurtu, dřívko na nanuky nebo silnější špejle a potravinová folie. Dření naplňte čistý kelímek, obalte jej potravinovou folií, vyřízněte do ní menší otvor a dřívko jím prostrčte zhruba do poloviny kelímku. Folie se postará o to, aby dřívko drželo ve stejné poloze až do úplného zmrazení.

Čím vylepšit ovocnou dřeň?

V této oblasti se dá experimentovat s různými kombinacemi ovoce v různých poměrech. Skvělá je například jahodovo-meruňková dřeň nebo kombinace manga s banánem. Stačí jen najít tu svou nejlépe vyhovující.

Sladší ovoce je dobré obohatit o kyselejší příchuť pomocí citronu nebo limetky, výbornou chuť dodá také použití vanilkového cukru místo toho klasického. Pro jemnější a krémovější konzistenci lze přidat trochu hustého jogurtu nebo smetany. Zajímavá je i dřeň s kefírem.

Recept na jednoduchou jahodovou dřeň

Za malý kelímek jahodové dřeně z obchodu zaplatíte kolem 25 Kč a jahod v něm najdete jen asi 50 %. Zbytek obsahu tvoří voda a různé vylepšující látky. Domácí jahodová dřeň se proto vyplatí, i když nemáte jahody z vlastní zahrádky.

Na 500 g jahod budete potřebovat asi 30 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr nebo odpovídající množství medu. Množství sladidla je však jen orientační, vždy záleží na chuťových preferencích.

Omyté jahody zbavené stopek nakrájejte na menší kousky a společně s cukrem nebo medem rozmixujte dohladka. Jahodovým pyré naplňte důkladně omyté kelímky od jogurtů nebo jiné menší nádobky a nechte v mrazáku alespoň 2 hodiny.

Před podáváním dřeň nechte „povolit“ asi 10 minut v pokojové teplotě.

Použití ovocné dřeně

Mražená ovocná dřeň je skvělým osvěžením, ale dá se použít i jako přísada například pro ochucení bílého jogurtu, do snídaňové kaše nebo po rozmrazení jako přesnídávka či přísada do dezertů. Ohřátou ji můžete podávat i jako omáčku k ovocným knedlíkům nebo nokům. 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více