Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frog eye salad: Těstovinový salát s ananasem a mandarinkami je šťavnatý sladký dezert s originální chutí
Zdroj: Wikimedia Commons, By Marshall Astor - https://www.flickr.com/photos/lifeontheedge/2459311491/, CC BY-SA 2.0

Salát možná není pro tuto americkou specialitu to správné označení. Frog eye salát je spíš hodně vydatný dezert. Najdete v něm tolik zdánlivě nesourodých ingrediencí, které však dohromady vytvoří vynikající krémovou kombinaci, a tu Američani zbožňují tak, že nesmí chybět na žádné rodinné párty. 

Žabí salát s těstovinami

U názvu frog eye salát neboli žabí salát by možná člověk předpokládal zelenou barvu. Přesný překlad této americké delikatesy však zní žabí oko, neboť odkazuje k těstovinám, které jsou jednou z nejdůležitějších ingrediencí salátu. Ty jsou totiž kulaté a po smíchání s dresinkem a dalšími surovinami v salátu připomínají žabí oči. To by vás ale rozhodně nemělo odradit. Frog eye salát chutná přímo úžasně. 

Oblíbený americký dezert

Frog eye salát je v USA oblíbeným svátečním pokrmem, který se připravuje nejen při různých slavnostních příležitostech. Je přesně tou pochoutkou, která nesmí chybět na žádném rodinném setkání. V Americe jde přitom o tradiční specialitu, již obvykle připravují babičky a vyrostlo na ní několik generací. Přesný původ frog eye salátu sice není známý, obecně se soudí, že byl nejspíš vynalezen v kuchyních mormonských hospodyněk, tedy v rodinách členů Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, a stále se považuje za jeden z nejoblíbenějších pokrmů v této komunitě. 

Ananas, mandarinky, marshmallow - dokonalé spojení

Navzdory názvu od frog eye salátu nečekejte žádnou dietku. Dezert v sobě spojuje ananas a mandarinky z kompotu, někdy i čerstvé banány. Vše doplňuje strouhaný kokos, bonbony marshmallow a navíc ještě speciální sladký dresink. Základem salátu jsou však těstoviny acini de pepe, kvůli nimž se této pochoutce občas říká i acini de pepe fruit salad. Tyto těstoviny mají podobu malých kuliček, v italštině jejich název znamená semena pepře. U nás je můžete nahradit třeba tarhoňou, kterou seženete téměř v každém supermarketu. 

Americký recept na frog eye salad

Frog eye salát je přímo dokonalým párty dezertem. Pokud vás tato specialita zaujala, můžete si ji nyní připravit podle následujícího receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 1 velkou plechovku ananasu (565 g), 1 menší plechovku ananasu, ½  šálku krystalového cukru, 1 velký žloutek, ¼ lžičky soli, 1 lžíci kukuřičného škrobu, ½  šálku těstovin acini de pepe, 1 plechovku mandarinkového kompotu, ½  šálku strouhaného kokosu, 1 šálek miniaturních bonbonů marshmallows, 1 banán, 1 šálek smetany ke šlehání a ¼ hrnku moučkového cukru. 

  1. Kompotovaný ananas slijte, 1 šálek ananasové šťávy si uchovejte na dresink. Ananas z větší plechovky nakrájejte na kousky, ten z menší rozmixujte na pyré. 
  2. Ananasovou šťávu pak přelijte do hrnce, přidejte cukr, žloutek, sůl a kukuřičný škrob a promíchejte. Postavte na sporák a při střední teplotě za stálého prošlehávání metličkou vařte, dokud nevznikne hladká směs. 
  3. Směs vařte, dokud mírně nezhoustne. Pak ji odstavte z ohně a nechte vychladnout.
  4. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Sceďte a nechte vychladnout.
  5. Pak těstoviny přendejte do mísy a smíchejte je s připravenou ananasovou omáčkou. Zakryjte a dejte na několik hodin nebo přes noc odležet do chladničky.
  6. Jakmile těstovinová směs vychladne, přidejte k ní ananas (kousky i dřeň), slité mandarinky z kompotu, kokos, bonbony marshmallow a banán nakrájený na plátky. Vše promíchejte.
  7. V jiné míse vyšlehejte smetanu s cukrem do tuhých špiček. Čerstvou šlehačku vmíchejte do těstovinové směsi a promíchejte. Podávejte ihned nebo ještě chvíli vychlaďte v lednici. 
  8. Hotový dezert podávejte v pohárech a ozdobte případně koktejlovou třešní. Můžete jej ještě dozdobit i kopečkem šlehačky. 

Zdroje informací: 
Therecipecritic.com: Frog eye salad
Tastesbetterfromscratch.com: Frog Eye Salad
Matadornetwork.com: Frog Eye Salad

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více