Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodový pohár Eton mess: Sladké pusinky v kombinaci s čerstvými jahodami a nadýchaným šlehačkovým krémem chutnají božsky
Zdroj: Pixabay, omisido

Jahodová sezona se pomalu rozjíždí a my přemýšlíme, jak si červené plody co nejvíc užít. Přímo úžasným vylepšením klasických jahod se šlehačkou je Eton Mess. Bez legendárního anglického dezertu se neobejdou kriketové zápasy, a i když se dělá třeba i s malinami, s jahodami je zkrátka nejlepší. 

Slavný pohár z Anglie

Pohár Eton mess je jedním z tradičních anglických moučníků podobně jako jahody se šlehačkou. Zatímco ty jsou oficiálním dezertem známého tenisového turnaje Wimbledon, pohár Eton mess se spojuje s kriketem - dalším sportem, který ve Velké Británii zbožňují, hlavně na anglickém venkově. Dezert Eton mess se tradičně podává na jednom konkrétním zápase žáků elitní britské školy Eton College proti konkurenční Harrow School. 

Když se spojí jahody s pusinkami a šlehačkou

Historie dezertu Eton mess sahá až do 19. století a říká se, že vznikl právě na Eton College – slavné chlapecké internátní škole ležící nedaleko Windsoru, na níž studovali i princové William a Harry. Údajně byl pohár vytvořen, ostatně jako mnoho jiných slavných dezertů, vlastně náhodou, když se zřejmě místními kuchaři nepovedl pusinkový dort připravovaný na školní akci.

A protože mu bylo líto polámané pusinky vyhodit, smíchal je s jahodami a šlehačkou a nachystal dezert, který od té doby nese jméno vyhlášené školy a na tradiční kriketový zápas se připravuje každý rok. Kombinace šťavnatých jahod, jemné šlehačky a křupavých pusinek funguje přímo úžasně, takže se Eton mess dá s čistým svědomím označit za jeden z nejlepších a nejjednodušších letních dezertů vůbec. 

Eton mess je nejlepší s jahodami

Původní verze poháru byla jen jahodová, nyní se připravuje i spousta dalších variant s jinými druhy bobulového ovoce, třeba s malinami, ostružinami nebo i borůvkami. Originální dezert by se měl dělat z vlastnoručně připravených pusinek, chcete-li si ale trochu usnadnit práci, klidně si kupte pusinky v obchodě. A jak tedy tuto delikatesu připravit? Podle následujícího receptu to zvládnete snadno.

Budete potřebovat: 750 g jahod, 110 g krupicového cukru, 200 ml smetany ke šlehání, 125 g tučné zakysané smeany crème fraîche, 55 g prosátého moučkového cukru, semínka z ½ vanilkového lusku, 125 g malin (můžete vynechat). Na pusinky si připravte: 100 g bílků (ze 3 vajec M), špetku soli, 100 g krupicového cukru, 100 g prosátého moučkového cukru a 15 g kukuřičné mouky. 

  1. Pro přípravu pusinek předehřejte troubu na 120 °C. Bílky a špetku soli šlehejte v elektrickém mixéru, dokud se nevytvoří pevné špičky (3-4 minuty). Za stálého šlehání pak postupně přidávejte krupicový cukr a šlehejte, dokud směs nezhoustne (cca 2-3 minuty). 
  2. Prosejte moučkový cukr a kukuřičnou mouku a opatrně zapracujte do sněhu. Z hmoty tvořte na plech vyložený pečicím papírem kopečky o průměru 8 cm. Vložte do předehřáté trouby a pečte křupavé pusinky, které lze snadno sundat z plechu, ale stále jsou krásně bílé (trvá to asi 45-50 minut). Pak troubu vypněte a nechte pusinky zcela vychladnout. Pak je lehce rozdrťte.
  3. Mezitím omyjte a očistěte jahody a nakrájejte je na čtvrtiny. Promíchejte je s moučkovým cukrem a odložte stranou, dokud nezačnou pouštět šťávu (počkejte asi 20 minut).
  4. V samostatné velké míse lehce vyšlehejte smetanu a prošlehejte ji s crème fraîche, moučkovým cukrem a vanilkou, až se vytvoří měkké špičky. Do pohárů rozdělte jahody, na ně naneste smetanovou směs a navrch nasypejte rozdrcené pusinky. Vrstvy opakujte. 
  5. Hotové poháry posypejte zbylými jahodami, případně ještě malinami a podávejte.

Náš tip: Pokud milujete jahody, můžete si připravit i třeba tuto vynikající panna cottu podle našeho video receptu

Zdroje informací:
Countrylife.co.uk: The true story of Eton Mess – and how to make the perfect one
Gourmettraveller.com.au: Eton mess
Wikipedia.org: Eton mess

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více